Antena 3 CNN Actualitate Marcel Boloş: Sistemul de impozitare a proprietăţilor nu se schimbă până în 2026

Marcel Boloş: Sistemul de impozitare a proprietăţilor nu se schimbă până în 2026

marcel Bolos hepta -Mediafax Foto
Majorarea taxelor pe proprietate este şi printre obiectivele stabilite în PNRR. Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    13 Aug 2024   •   09:54

Sistemul de impozitare a proprietăţilor nu va fi modificat din acest an, a anunţat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, deşi majorarea taxelor pe proprietate este şi printre obiectivele PNRR, informează profit.ro.

Oficialul s-a referit la sistemul de calcul al valorii de piaţă a imobilelor într-un fel în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală, şi nu în funcţie de unii indicatori din Codul fiscal. 

Definitivarea acestui sistem acum ar fi permis aplicarea chiar de la 1 ianuarie 2025, astfel că modernizarea acestui tip de impozit pe proprietate va fi pusă în discuţie începând cu 1 ianuarie 2026, a mai spus Boloş.

Majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valoare corelată cu cea de piaţă, este şi printre obiectivele stabilite în PNRR. 

„e-Proprietatea este un subiect extrem de important pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declaraţii care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piaţă. 

Ca perspectivă de modernizare şi digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaţionalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar şi a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit. 

Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declaraţii digitale, determinarea valorii de piaţă şi a impozitului. 

În legislaţia actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaţionalizare până la finalul anului. 

Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close