Antena 3 CNN Actualitate Locale Un nou incendiu de proporții în Maramureș: 80 de hectare de vegetație au ars în Munţii Gutâi, la Runcu

Un nou incendiu de proporții în Maramureș: 80 de hectare de vegetație au ars în Munţii Gutâi, la Runcu

incendiu maramures muntii gutai 8 septembrie 2024
Incendiu în Munţii Gutâi, spre localitatea Deseşti din Maramureș, 8 septembrie 2024. Sursa foto: CJSU MM
de Mia Lungu    |    08 Sep 2024   •   21:55

Un incendiu de vegetaţie forestieră a izbucnit, duminică seara, în zona montană Igniş, la 1.307 metri altitudine, Munţii Gutâi spre localitatea Deseşti, a informat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş, Dan Bucă, potrivit Agerpres.

Este al doilea incendiu de proporții, în doar 24 de ore, după ce sâmbătă situația a fost disperată, în trei localități din județul Maramureș. Sute de pompieri și voluntari au luptat cu flăcări violente care au scăpat de sub control și au ajuns la câteva gospodării.

UPDATE 21:55 Incendiul de vegetaţie uscată din Munţii Gutâi a fost lichidat, după ce focul a distrus aproape 80 de hectare de vegetaţie, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Adriana Şanta.

"Incendiul de la Runcu (Munţii Gutâi - n.r.) este lichidat, în aceste momente se acţionează pentru limitarea efectelor negative produse de acesta. Incendiul a afectat o suprafaţă de circa 80 de hectare" a precizat, duminică seara, Adriana Şanta.

UPDATE 20:38 La locul incendiului au fost alocate 5 autospeciale de stingere, autospeciale de prima intervenție și comandă și microbuze, cu un efectiv de 52 de cadre militare ISU Maramureș.

Serviciile voluntare Ocna Șugatag, Giulești și Vadu Izei, personal silvic și personal din cadrul ITPF Sighetu Marmației, IJJ Maramureș și Salvamont Maramureș  au fost solicitate să se deplaseze în sprijin.

Incendiul a fost localizat, se manifestă pe o suprafață de circa 70 hectare de vegetație uscată și lăstăriș.

Știrea inițială: "Din primele informaţii primite, zona afectată este de aproximativ 5 hectare de teren, păşune şi arbuşti. Sunt mai multe focare, cu degajare de fum, iar accesul în zona montană este dificil. Echipajele de intervenţie s-au deplasat la faţa locului" a spus Dan Bucă.

Conform aceleiaşi surse, sunt cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autospeciale de intervenţie şi comandă, un microbuz cu 22 de pompieri militari şi doi ofiţeri. Au fost deplasate şi echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri din municipiul Sighetu Marmaţiei.

De asemenea, au fost alertaţi angajaţi de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Deseşti, Giuleşti şi Ocna Şugatag, dar şi silvicultori de la Ocolul Silvic Mara.

"O aeronavă de la Aeroclubului Teritorial "Alexandru Papana" din municipiul Baia Mare va survola zona afectată de incendiu şi a oferi echipajelor de intervenţie informaţii suplimentare" a mai precizat Dan Bucă. 

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close