Situația a fost disperată, sâmbătă, în trei localități din județul Maramureș. Sute de pompieri și voluntari au luptat cu flăcări violente care au scăpat de sub control și au ajuns la câteva gospodării.
UPDATE 08.09.2024, 15:30 În urma incendiului izbucnit între localităţile Coltău, Arieşul de Pădure şi Lăpuşel au mai rămas câteva focare fumegânde, care urmează să fie lichidate în cursul zilei de duminică, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan
"Suprafaţa afectată de incendiu a fost supravegheată pe tot parcursul nopţii în vederea eliminării pericolului de propagare şi extindere, iar vestea bună este ca nu sunt victime şi persoanele evacuate preventiv s-au întors la locuinţele lor", a precizat Ionel Bogdan.
Preşedintele CJ Maramureş a ţinut să remarce implicarea pompierilor militari şi a voluntarilor în acţiunea de stingere a incendiului.
"Sutele de profesionişti şi voluntari au fost prezenţi de-a lungul întregii operaţiuni de stingere a flăcărilor, iar pe această cale le mulţumesc pentru determinarea şi curajul de care au dat dovadă. Dragi maramureşeni, vă rog să vă informaţi apropiaţii despre pericolele pe care le poate genera un foc lăsat nesupravegheat, deoarece, după cum am văzut, orice scânteie poate duce la un incendiu de proporţii", a transmis Ionel Bogdan într-un mesaj postat o reţea de socializare.
UPDATE 08.09.2024, 11:55 - IGSU: Pompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare ale incendiului din Maramureş
Pompierii acţionează, duminică, pentru lichidarea ultimelor focare ale incendiului din Maramureş, care a afectat o suprafaţă de peste 500 de hectare, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
„Pe întreg parcursul nopţii, pompierii salvatori maramureşeni au continuat misiunile de localizare şi stingere a focarului şi de eliminare a pericolului de propagare şi extindere a acestuia.
În zona afectată au rămas pentru asigurare și supraveghere 3 echipaje de stingere, cu 9 subofițeri și lucrători silvici. De asemenea, persoanele evacuate preventiv s-au întors la casele lor.
În acest sens, salvatorii continuă misiunile specifice de lichidare a unor mici porţiuni unde mai există vegetaţie arsă, precizând că la acest moment pericolul de extindere este eliminat”, se arată într-o informare transmisă de IGSU.
Conform aceleiaşi surse, persoanele evacuate preventiv s-au întors la locuinţele lor.
IGSU precizează că în urma situaţiei generate de incendiu, şase anexe şi un garaj fiind afectate, la acest moment nu se impune ajutor de urgenţă pentru populaţie.
„Reamintim că peste 290 de pompieri şi alte forţe aflate în sprijin, în număr de peste 100 de persoane (MAI -poliţie, jandarmerie, MAPN - două aeronave Spartan, Salvamont, Ocolul Silvic, Aeroclubul teritorial, operator privat) au conlucrat eficient în scopul eliminării riscului de propagare şi extindere a incendiului la comunităţi”, se mai menţionează în comunicat.
În total au fost afectate circa 550 de hectare de vegetație uscată și zonă împădurită, alături de 6 anexe gospodărești și o hală cu diverse materiale combustibile în interior).
UPDATE 20:00 La acest moment, forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare.
La această acțiune de stingere intervin 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI - IJJ 25 subofițeri și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500ha.
Pompierii militari maramureșeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj si Sălaj.
UPDATE 19:05 „Focul a afectat două locuințe, o casă nelocuită și anexe. Au fost evacuate 90 de persoane, dintre care o parte erau într-o pensiune unde existat riscul să se extindă incendiul și pe o rază de 500 de metri unde s-a considerat mai sigur să fie evacuați oamenii. La acest moment, din trei focare majore două sunt localizate dar nu sunt lichidate și al treilea nu este localizat.
În județul Maramureș s-a ridicat gradul de alertă la gradul patru, care este grad maxim.
Un avion al MApN Spartan face acum a doua aruncare cu apă.”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, la Antena 3 CNN.
UPDATE 19:00 Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat intervenția Forțelor Aeriene Române cu două aeronave C-27J Spartan, sâmbǎtǎ, 7 septembrie, pentru stingerea incendiilor de fond forestier produse pe o suprafață de circa 100 hectare în județul Maramureș.
UPDATE 18:10 "Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere", menţionează IGSU.
UPDATE 18:00 Preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 m, cat și de la o pensiune aflată în proximitate.
Până la acest moment nu au fost înregistrate victime.
Se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor. Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor.
UPDATE 17:30 12 persoane au fost evacuate până în acest moment.
UPDATE 17:20 Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetația uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă și intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la 7 case și un rezervor de motorină.
La locul evenimentului acționează 16 mașini de stingere din cadrul ISU MM, ISU SM, ISU SJ, ISU CJ, ISU BN, precum și 3 cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență.
Pentru protecția populației, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime.
Știrea inițială: Peste 75 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere și 2 cisterne intervin, alături de jandarmi, voluntari și SVSU Recea, Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure.
În sprijinul pompierilor din Baia Mare va sosi și un echipaj din cadrul ISU Sălaj. De asemenea, autoritățile au anunțat că două elicopetere al MApN vor interveni în zonă.
Șoferii care circulă pe DN1 C au primit mesaj de avertizare Ro-Alert.