Antena 3 CNN Actualitate Justiție Pedepse mai mari pentru șoferii fără permis. Motivul pentru care judecătorii nu sunt de acord cu noua lege

Pedepse mai mari pentru șoferii fără permis. Motivul pentru care judecătorii nu sunt de acord cu noua lege

B.C.
2 minute de citit Publicat la 18:25 12 Noi 2024 Modificat la 18:45 12 Noi 2024
sofer cu mana pe volan
Modificările sunt contestate de judecători. FOTO: Getty Images

Șoferii care conduc fără permis și provoacă accidente vor primi pedepse mai mari. Acestea ar urma să fie cu o treime mai mari decât cele din prezent. Însă, modificările sunt contestate de judecători. Aceştia atrag atenţia că odată ce va fi implementată noua lege, nu vor mai putea fi cumulate pedepsele şi pentru alte fapte de natură similară, aşa că într-un final sentinţa va fi una mai blândă decât până acum. 

Ștefan Nefedov este tatăl care în luna iulie a acestui an şi-a îngropat băiatul de doar nouă ani, după ce un adolescent fără permis s-a urcat la volan şi a intrat cu mașina în cei doi copii ai săi. Fetiţa de doar șapte ani a rămas infirmă pe viaţă.

Ștefan Nefedov: „Fetița e rău, e în aceeași stare, e traumatizată. E greu. O așteaptă o perioadă grea, care pentru ea n-o să se termine toată viața.”

Cu telefonul în mână si inhalând un gaz cu efecte halucinogene dintr-un balon, așa a produs accidentul tragic băiatul de 16 ani, după ce i-a fost dată pe mână mașina de către un prieten. Cazul nu este unul singular. Oficial, 43 de persoane pe zi se urcă la volan fără să fi făcut școala de șoferi.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Undeva la aproape 13.000 conducători fără permis de conducere - o infracțiune gravă din punctul nostru de vedere, pentru că-i pun în pericol și pe ceilalți participanți la trafic, pe lângă persoana proprie.”

Imediat după producerea accidentului tragic din zona Pantelimon a Capitalei, în Parlament s-a propus schimbarea legii în vederea înăspririi pedepsei celor care conduc fără a deține un permis de conducere.

Modificările sunt contestate de judecători

Conform propunerii legislative, șoferii de ocazie, care nu au permis, vor fi condamnați la închisoare cu executare și dacă nu produc accidente rutiere grave.

Claudiu Crăciunescu, avocatul familiei celor doi frați accidentați de un șofer fără permis: „E corectă această propunere, deoarece la nivelul țării sunt multe situații în care persoana fără permis, sub influența substanțelor sau a alcoolului, produc accidente cu consecințe deosebit de grave.”

Consiliul Superior al Magistraturii susţine că legea nu poate fi adoptată în forma actuală, pentru că există posibilitatea ca, în final, șoferul de ocazie să primească o pedeapsă mai mică în realitate.

Adrian Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Am văzut că şi cei de la CSM au atras atenţia că judecătorul e normal să fie cel care poate decide, raportat la datele concrete ale unei speţe, respectiv la datele unei persoane dacă e suficient, sau trebuie neapărat să execute pedeapsa în penitenciar sau nu.”

Chiar şi aşa, conducerea fără permis a devenit deja un fenomen îngrijorător în țara noastră. România încă se află în topul ţărilor cu cei mai mulți morți pe șosele, în urma accidentelor rutiere.

×
x close