Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că societatea a primit "un mesaj bun, sănătos legat de infracțiunile sexuale", adăugând că fiecare faptă naște traume de ani de zile, iar oprirea acestul flagel se poate face numai dacă intervin instituțiile statului. Declarația vine în contextul în care fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, a fost reținut de procurori pentru 24 de ore în urma perchezițiilor de miercuri. Acest este acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.
"Infracţiunile sexuale sunt absolut odioase. Astăzi (n.r miercuri), societatea a primit un mesaj bun, sănătos legat de infracţiunile sexuale! Şi sunt sigură că e doar un început de drum! Fiecare faptă naşte multă durere, traume de ani de zile, răni sufleteşti. Majoritatea agresorilor lasă în urma lor victimă după victimă. Dacă instituţiile statului nu intervin, ei nu se opresc", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
În acest context, ministrul a precizat că, un sondaj comandat de Ministerul Justiţiei arată că aproape jumătate dintre români plasează violenţa sexuală la nivelul 10 de gravitate în societatea românească pe o scară de la 1 la 10, "cel mai înalt cu putinţă".
De asemenea, sondajul arată că 94% consideră că este potrivită emiterea unui ordin de protecţie în cazul agresiunii sexuale, iar 95% sunt de acord cu extinderea numărului de situaţii în care justiţia poate emite ordine de protecţie pentru a împiedica agresorii să se apropie de victime.
"Victimele trebuie sprijinite pentru a sesiza orice abuz. Să fie în siguranţă după ce depun plângerea! Să aibă sprijin financiar prin voucherele pe care Ministerul Justiţiei le eliberează în cuantum de maxim 18.500 de lei pentru nevoile urgente, din banii luaţi de la infractori! Aşa arată o societate responsabilă şi serioasă", spune Alina Gorghiu.
Foarte importantă este prevenirea, subliniază Gorghiu
"Să ştii care sunt faptele cărora le poţi fi victimă, ce poţi face, ce drepturi legale ai, cui să te adresezi. În şcoli, universităţi, la locul de muncă: la prima sesizare, trebuie reacţie", mai spune Gorghiu, care adaugă că "prea multe femei" au trecut prin frică la un moment dat în viaţa lor.
"De aceea, am pregătit, la Ministerul Justiţiei, Ghidul privind sesizarea faptelor de violenţă şi de hărţuire sexuală. Va fi un sprijin pentru oricine este într-o situaţie dificilă", anunţă ministrul.
"Instituţiile statului român trebuie să ia foarte în serios semnalele primite! Iar dacă victimele simt că nu au cu cine să vorbească, să ştie că la ministrul Justiţiei uşa le este deschisă! Sunt în scaunul de ministru pentru a asculta şi a ajuta", a transmis Gorghiu.
Alfred Bulai a fost reținut. Este acuzat de folosirea abuzivă a funcției și agresiune sexuală
Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, a fost reţinut, miercuri, după ce a fost audiat la Secţia 2 Poliţie din Capitală în dosarul privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.
Dosarul a fost deschis în urma unei anchete jurnalistice Snoop.ro în care foste şi actuale studente ale Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) l-au acuzat de hărţuire sexuală.
„Astăzi, 4 septembrie 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 2 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti și județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.
Având în vedere sesizarea din oficiu întocmită la nivelul Secției 2 Politie, în care procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală, fapte care ar fi fost comise de către un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cadru didactic al unei universități din Capitală, în această dimineață, 4 septembrie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție, în Municipiul București și județul Ilfov.
Bărbatul în cauză a fost condus la audieri, față de acesta fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând, ca în cursul zilei de mâine, să fie prezentat în fața magistraților cu propunere legală. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat de presă.
Bulai avea calitatea de suspect în dosarul deschis în urma unei anchete jurnalistice în care foste şi actuale studente ale SNSPA au povestit cum acesta le-a hărţuit sexual, cerându-le să se dezbrace.
Procurorii care instrumentează dosarul deschis după ce mai multe studente sau foste studente ale SNSPA l-au acuzat public pe sociologul Alfred Bulai de hărţuire sexuală au pus în executare, miercuri trei mandate de percheziţie domiciliară în acest dosar. Una dintre locuinţele vizate este cea a lu Alfred Bulai, alte două fiind ale unor persoane fizice.