Antena 3 CNN Actualitate Justiție Doctorițele acuzate că au omorât pacienți la Sf. Pantelimon nu ar fi scăzut doar doza de noradrenalină. Ce au declarat unele asistente

Doctorițele acuzate că au omorât pacienți la Sf. Pantelimon nu ar fi scăzut doar doza de noradrenalină. Ce au declarat unele asistente

sectie ati
Aparate de monitorizare, secție ATI. Sursa foto: Getty Images
de Ana Ciuvică    |    11 Aug 2024   •   14:02

Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon care sunt acuzate de omor în ancheta privind moartea unor pacienți nu reduceau numai dozele de nor adrenalină, ci și oxigenul din ventilatoarele pacienților. În urma audierilor s-a ajuns la concluzia că lucrul acesta ar fi putut duce la decesul pacienților.

Acestea sunt nou informații care ies la iveală legat de ce se întâmpla în spital, de ce făceau asistentele de la Terapie Intensivă și medicii.

Mai multe asistente medicale au fost deja audiate în acest caz și în urma acestor audieri au ieșit la iveală mai multe informații referitoare la scăderea dozei de noradrenalină de la 15ml chiar la 1ml.

Alte asistente medicale au declarat în fața procurorilor că nu a fost singura acțiune prin care starea pacienților a fost înrăutățită. De exemplu, ele au spus că s-a observat că s-a scăzut și nivelul oxigenului din ventilatoare și că acest lucru ar putea grăbi decesul pacienților. De altfel, asistentele audiate au declarat în fața procurorilor că doza de oxigen a fost scăzut de către aceleași doctorițe care sunt în acest moment arestate preventiv.

Ruda unui pacient: L-au tras pe dreapta și au așteptat să moară

O femeie a povestit pentru Antena 3 CNN că tatăl ei a fost tratat de una dintre doctorițele arestate preventiv. Ea spune că după mai multe săptămâni de spitalizare, bărbatul a fost mutat în salonul în care, potrivit anchetatorilor, erau duși pacienții care erau "de lăsat".

"El a fost în salonul numărul cinci în primele trei, patru săptămâni și pe data de 16 mai l-am găsit în salonul șase. În acel moment am simțit că ceva nu este în regulă.

El, fiind un pacient cu leziune craniană, era în comă, în schimb avea foarte multe reflexe. A fost intubat toată perioada internării, dar când l-au mutat în salonul șase s-a simțit că în acel moment l-au tras cumva pe dreapta, adică cumva se aștepta sfârșitul, care a și venit.

Spre exemplu, nici termometrul nu funcționa pe acel aparat unde era conectat, am cumpărat și termometru. Într-o zi toată lumea avea temperatură și chiar s-a scuzat asistenta că nu și-a dat seama că are temperatură, au venit cu gheață, am văzut că nu-i scade temperatura, am stat un pic mai mult la el.

Înțeleg că a fost una dintre doctorițele arestate preventiv, foarte bună, foarte blajină. Îmi spunea doar atât: că starea este extrem de gravă. O întrebam de infecția de la plămân și îmi spunea aceasta este ultima noastră problemă, că o tratează cu antibiotice. L-au tras pe dreapta și au așteptat să moară, nu i-au dat nicio șansă", a povestit femeia.

Ancheta în acest caz va continua, vor fi făcute noi audieri.

Între timp, în urma acestui scandal, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon a demisionat, iar în locul lui a fost numit medicul Răzvan Jitianu.

În acest dosar, doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).

Potrivit procurorilor, în lunile martie și aprilie ale acestui an, cele două doctorițe i-au scăzut doza de noradrenalină a unui pacient internat la terapie intensivă, acesta intrând în stop cardio-respirator. 

 

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close