Antena 3 CNN Actualitate Haos și val de accidente pe șosele, la final de minivacanță. Titi Aur: „Românii și când stau pe loc, stau agresiv. Suntem nebuni”

Haos și val de accidente pe șosele, la final de minivacanță. Titi Aur: „Românii și când stau pe loc, stau agresiv. Suntem nebuni”

Haos și val de accidente pe șosele, la final de minivacanță. Titi Aur: „Românii și când stau pe loc, stau agresiv. Suntem nebuni”
Accident rutier grav în Arad, șoferul a murit. Foto: ISU Arad
de Ioana Coman    |    18 Aug 2024   •   19:59

Minivacanța de Sfânta Maria a ajuns la final și, ca în fiecare an, e haos pe șoselele din țară. Deși în multe zone șoferii mai mult stau pe loc decât să meargă, un val de accidente a avut loc în ultimele ore. Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat la Antena 3 CNN ce fac șoferii români greșit de ajung să moară sau să fie grav răniți.

Titi Aur: În România se stă agresiv. Ce înseamnă asta? Noi, românii, suntem în stare, în această junglă numită circulația din România, ca și atunci când ne deplasăm cu viteză foarte mică, sî fim agresivi. Este singura țară în care vei vedea că deplasându-se două coloane paralele, să zic că două benzi paralele cu 20-30km/h se trece succesiv de pe o bandă pe alta, fiecare crezând că va mai câștiga două locuri sau o mașină mai în față și pe urmă are surpriza că nu e așa, că de fapt coloana în care era el mergea mai mai repede și revine. Practic, noi și la 20km/h suntem în stare să fim agresivi când prindem un pic de liber. Toată lumea vrea să depășească pe toată lumea.

De ce? Din păcate, trăim într-o țară în care doar 12% din populația României crede în educație la modul general. Și bineînțeles că vorbim și despre educația rutieră, pentru că lipsa ei e motivul acestor accidente. 

Am scos educația rutieră de la școala generală, de la liceu, avem o școală de șofer sumară, foarte sumară, cea mai mică, cea mai ieftină, dar și cea mai proastă din toată Europa. Nu facem nimic pe lângă, nu campanii, nu protecția muncii, nu conducere defensivă, absolut nimic.

Cei care sunt în trafic sunt agresivi aproape instinctiv. Ei cred că pot câștiga sau fiecare dintre noi crede că mai putem câștiga ceva făcând aceste nenorociri pe șosea. Bineînțeles că ulciorul nu merge de multe ori la apă și asistăm în fiecare zi la adevărate dezastre. Patru morți pe zi în medie, zece răniți grav și 70-80 răniți ușor.

Din păcate, autoritățile noastre nu vor să facă nimic. Ori nu știu, și atunci ar trebui s plece din locurile cîluțe pe care stau, ori nu vor, și atunci ar trebui condamnați, că înseamnă că sunt vampiri și își doresc sânge pe șosele.

În toată Europa comunistă, fostă comunistă, în Ungaria, în Cehia, în Sovacia, în Polonia, în țările baltice este o disciplină incredibilă. Din păcate, autoritățile noastre până la cel mai înalt nivel, se uită cu ochii cruce când te duci să le spui că se pot face lucruri, îi simți că nu cred. Ei nu cred în firea lor. În interiorul lor nu cred că există o variantă, nici vorbă să facă ceva. Și atunci asistăm la acest carnagiu zi de zi și nimeni nu face nimic. Suntem sadici, suntem nebuni, suntem inconștienți.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close