Antena 3 CNN Actualitate Dosarul șocant al morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Două doctorițe „apreciau că nu mai e oportună menținerea în viață”

Dosarul șocant al morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Două doctorițe „apreciau că nu mai e oportună menținerea în viață”

GettyImages-844400636
Procurorii acuză două doctorițe și o asistentă de la Spitalul Sf. Patelimon de omor cu premeditare, după ce ar fi redus intenționat doza de noradrenalină a unui pacient care a murit. Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/Gettyimages
de Robert Kiss    |    07 Aug 2024   •   18:46

Detalii șocante din ancheta procurorilor cu privire la decesele suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Potrivit unui comunicat al Parchetului, dat după ce două doctorițe și o asistentă au fost reținute miercuri, acestea ar fi omorât cu premeditare pacienți internați pe secția de Terapie Intensivă a spitalului, prin reducerea dozei de noradrenalină.

Potrivit procurorilor, un pacient în vârsta de 54 de ani a fost ucis în luna aprilie. Cu câteva zile înainte, una dintre doctorițe a încercat să îl omoare prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h, însă  decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, cele două doctorițe i-au redus din nou doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Comunicatul Parachetului General:

„Ca urmare a interesului public manifestat în legătură cu dosarul privind decesele din Secția ATI de la Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoștința opiniei publice următoarele: 

La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat
(cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei). În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt: 

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă  decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. 

În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei. Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. 

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Ancheta preliminară a ministerului Sănătății arăta că acuzațiile sunt false 

O anchetă internă a unității sanitare, dar și una a ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor arăta în aprilie că acuzațiile de moarte suspectă în cazul celor 17 pacienți de la Terapie Intensivă sunt nefondate.

Ministerul Sănătății  concluziona la acea vreme că sesizările privind moartea suspectă a 17 pacienți la Spitalul „Sfântul Pantelimon” nu sunt justificate. Verificările au relevat că acuzațiile nu pot fi dovedite și că ar fi fost generate de conflicte interne între conducerea spitalului și un medic de la ATI. De asemenea, asistenta care ar fi făcut denunțul nu ar exista, mai arata ancheta.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close