Antena 3 CNN Actualitate Două doctorițe și o asistentă au fost reținute de procurori în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon

Două doctorițe și o asistentă au fost reținute de procurori în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon

spitalul pantelimon din bucuresti
Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Aug 2024   •   10:00

Două doctorițe și o asistentă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti au fost reținute miercuri seară, după ce procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai spitalului. Acțiunea are loc în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină. 

UPDATE 18.35: Procurorul Alexandru Anghel a declarat, miercuri seară, că una dintre inculpate a redus voluntar doza de noradrenalină la un pacient aflat în stare gravă pentru a-i provoca decesul.

Probele au relevat că pe 26 martie anul acesta una dintre inculpate a redus voluntar doza de noradrenalină la un pacient aflat în stare destul de gravă, de la 15 ml pe oră, la 1 ml pe oră, cu intența de a provoca decesul. Ulterior, în data de 4 aprilie, aceeași doctoriță care a redus doza în 26 martie, împreună cu o colegă, au redus doza de noradrenalină la același pacient de la 20 de ml pe oră la 1 ml pe oră. În circa o oră a survenit decesul. Practic, e vorba de punerea în acțiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienți. Nu știm pe ce criterii, dar medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are șanse, că nu se mai impune continuarea terapiei și scădeau brusc doza de noradrenalină, consecința fiind decesul”, a declarat, miercuri seară, procurorul Alexandru Anghel.

Procurorul a explicat că, momentan, este vorba de un pacient, un bărbat de 54 de ani.

„Vorbim despre un pacient, de 54 de ani. Ancheta e deosebit de dificilă, pentru că injectomatele nu erau alocate pe un anumit pacient, existau mișcări nedocumentate ale acestor aparate, fiind mutate de la un pacient la altul. Am avut acces la înregistrări și am putut, în baza acelei fotografii, să identificăm un anumit aparat și un anumit pacient”, a mai spus Anghel.

Alexandru Anghel a mai afirmat că o doctoriță e acuzată de omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă în formă continuată.

„O doctoriță e acuzată de omor calificat, iar asistenta e acuzată de mărturie mincinoasă în formă continuată. În trei ocazii diferite a fost audiată și a dat declarații neconforme cu realitatea și nu a spus tot ce știe”, a mai adăugat procurorul.

UPDATE 18.20: Două doctorițe și o asistentă au fost reținute pentru 24 de ore, una dintre ele pentru omor, iar celelalte două pentru mărturie mincinoasă.

UPDATE 12.55. Directorul Spitalului Pantelimon a declarat pentru Antena 3 CNN că își va da demisia de onoare.

UPDATE 12.25 Dintre cele patru cadre medicale duse la audieri, două sunt doctorițe, potrivit unor surse Antena 3 CNN.

Din locuințele lor s-au ridicat dispozitive informatice și înscrisuri medicale și se va analiza dacă sunt probe care să fie depuse la dosar.

UPDATE 12.20 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, din cauza scandalului în care a fost implicată unitatea sanitară, scandal care a dus la pierderea încrederii publice. Patru cadre medicale au fost duse la audieri la Serviciul Omoruri, după perchezițiile derulate la locuințele lor.

Știrea inițială

La percheziții participă procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii de la Serviciul Omoruri. Patru mandate de percheziții domiciliare au fost emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti.

La sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, pentru audieri.

Activităţile au loc în dosarul deschis după ce, în 11 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost sesizat de un angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, ”în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului ar fi decedat  20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină”.

Ancheta a arătat că în perioada indicată de reclamant 17 pacienţi au murit în acest spital, la secția terapie intensivă.

În acest dosar au mai avut loc audieri de martori, iar o asistentă medicală a fost reţinută pentru mărturie mincinoasă, ulterior fiind pusă în libertate.

O anchetă a Colegiului Medicilor din România nu a găsit însă probleme la Pantelimon. Potrivit acestora, nu există nicio suspiciune că un angajat al spitalului a făcut ceva pentru a provoca moartea oamenilor. 

 

×
Parteneri
x close