Antena 3 CNN Actualitate Ce a făcut americanca Jordan Chiles, după ce a rămas fără medalia de bronz, dată Anei Maria Bărbosu

Ce a făcut americanca Jordan Chiles, după ce a rămas fără medalia de bronz, dată Anei Maria Bărbosu

Jordan Chiles
Jordan Chiles a reacţionat după ce TAS i-a luat medalia de bronz. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    10 Aug 2024   •   21:35

Gimnasta americană Jordan Chiles a anunțat, sâmbătă, după decizia TAS, că se retrage de pe rețelele sociale, pentru a-şi proteja "sănătatea psihică"

„Acum voi lua o pauză de pe rețelele de socializare pentru sănătatea mea mintală. Mulțumesc", a transmis gimnasta Jordan Chiles pe reţelele sociale. 

Ea a primit multe comentarii în care i se spunea că nu merita medalia de bronz, multe dintre acestea fiind de la cetățeni romani. Federația Americană de Gimnastică a anunțat, tot sâmbăta, ca Jordan Chiles a fost hărţuită online și a condamnat aceste manifestări.

”Suntem devastați după decizia TAS cu privire la exercițiu de la sol. Contestația în legătură cu gradul de dificultate al exercițiului lui Jordan Chiles a fost făcută cu bună credință și, credeam noi, în concordanță cu regulamentul FIG.

De-a lungul acestui proces, Jordan a fost ținta unor atacuri cu totul nefondate și extrem de dureroase în mediul online. Niciun sportiv nu ar trebui să fie subiectul unui asemenea tratament.

Condamnăm atacurile și pe cei care le fac, le sprijină sau le instigă. O lăudăm pe Jordan pentru conduita sa, pentru integritatea sa, atât în competiție, cât și în afara ei. De asemenea, continuăm s-o sprijinim”, a transmis Federația Americană de Gimnastică.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a analizat sâmbătă memoriile depuse de FRG și COSR, și a decis ca gimnasta româncă Ana Bărbosu obține medalia de bronz la finala de la sol, JO 2024, iar Sabrinei Voinea îi revine locul 4.

„Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu , vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.
2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.
3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit.
4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.
5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.

Sabin Gherdan, avocatul care le reprezintă pe Sabrina Maneca Voinea și Ana Maria Bărbosu mai precizat: 

„Au fost șapte ore de audieri, iar verdictul îl vom avea după ora 19 în România. Două persoane au trecut prin audieri: antrenoarea sportivei americane și Donatella Sacchi, președinta comitetului tehnic feminin și șefa Superior Jury, care judecă fiecare contestație. Gimnastele nu au fost audiate.

Au existat la mijloc foarte multe chestiuni tehnice, dar veștile sunt îmbucurătoare. Toate scenariile sunt deschise, dar, după tot acest maraton, aș putea evalua că e teoretic posibil ca Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu să obțină ambele bronzul”.

Decizia TAS a provocat un val de bucurie în rândul românilor, dar şi în lumea sportului şi în politică.

Nadia Comăneci a transmis într-un mesaj exclusiv pentru Antena 3 CNN că se bucură că România a făcut istorie şi în opinia ei toate fetele sunt campioane.

De asemenea şi premierul Marcel Ciolacu a reacţionat după decizia TAS şi a precizat că s-a făcut dreptate, iar adevărul a ieşit învingător. 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close