Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit luni seară, la Antena 3 CNN, despre modul în care România a reușit acum să intre în spațiul Schengen terestru. Oficialul a subliniat că schimbarea abordării în negocierile cu partenerii europeni a fost esențială pentru acest succes.
România și Bulgaria intră oficial în Schengen cu frontierele terestre de la 1 ianuarie. Decizia istorică a fost luată de Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, iar documentul a fost semnat în prezența ministrului român de interne, Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: „Această cale s-a dovedit a fi ineficientă ani la rând”
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat la Antena 3 CNN că România a reușit să intre în spațiul Schengen terestru datorită unei noi abordări.
„România este gata să adere la spațiul Schengen de 14 ani. În primul rând, nu am rezolvat eu singur, au fost mai multe instituții, mai mulți actori, dar și mai multe echipe care au lucrat la acest obiectiv. Primul lucru pe care l-am schimbat deliberat în modul în care abordăm acest dosar a fost gândirea acestui dosar, adică de la o gândire bazată pe o relație de tip acuzatorial la adresa partenerilor cu care lucram, bazată pe o frustrare legată de faptul că ne îndeplineam condițiile și, totuși, nu reușeam să obținem acest acord, cumva o gândire bazată pe confruntare diplomatică, în sensul că noi ne-am îndeplinit condițiile, automat trebuie să intrăm, la o altfel de gândire.
O cale care s-a dovedit a fi ineficientă cel puțin câțiva ani de zile la rând și atunci am spus că această gândire e greșită, trebuie să schimbăm gândirea și am trecut la un fel de dialog de cooperare, am schimbat gândirea de confruntare într-o gândire de cooperare și cu asta am abordat prima întâlnire cu ministrul de Interne al Austriei, care se aștepta la același tip de abordare de tipul „ce aveți cu noi?”.
Noua abordare a relaxat lucrurile și a canalizat energiile către altceva. Al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă deplasez de la nevoile și cerințele mele, obiectivele mele tactice și să înțeleg nevoia celuilalt, a interlocutorului.
Al treilea lucru a fost despre cum poți să cooperezi ca să rezolvi ambele probleme: a celeilalte părți (n.r. Austria) și pe a mea. Obiectivul a fost să reașezăm piesele pe tabla de șah, să jucăm un alt tip de joc în care să avem câștig și unii, dar și ceilalți”, a declarat Cătălin Predoiu, la Antena 3 CNN.