Antena 3 CNN Actualitate Au început oficial săpăturile pentru metroul către Aeroportul Otopeni: Prima „cârtiță” a fost pusă în funcțiune

Au început oficial săpăturile pentru metroul către Aeroportul Otopeni: Prima „cârtiță” a fost pusă în funcțiune

Ioana Coman
5 minute de citit Publicat la 10:22 09 Apr 2025 Modificat la 10:53 09 Apr 2025
Captură de ecran 2025-04-09 102132
Prima "cârtiţă" a început săpăturile la metroul Gara de Nord - Otopeni. Foto: Metrorex

Miercuri au început oficial săpăturile în tunelul pentru Magistrala 6 de metrou, către Aeroportul Otopeni, odată cu lansarea în teren a primei „cârtițe”. 

Utilajul va fora pe Secțiunea Sud (1 Mai-Tokyo) a Magistralei de Metrou M6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă.

Grindeanu: În 2027 - 2028 vom avea metrou către Otopeni

Primul TBM a început să foreze la viitoarea staţie de metrou Tokyo, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat în vizită pe şantier.

"Avem două tronsoane de aproape 15 kilometri. Suntem aici, la staţia Tokyo, e un nume special ales, care va face legătura cu 1 Mai într-o parte şi cu Henri Coandă în partea cealaltă. Aici vorbim, pe acest tronson de 6,6 km, de şase staţii. Astăzi, primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul vor fi patru TBM-uri, două pe această secţiune, două pe cealaltă, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6", a afirmat ministrul.

Şeful de la Transporturi a amintit că proiectul Magistralei 6 există din anii '90, când preşedinte al României era Emil Constantinescu, iar la finalul anului 2021 acesta fusese blocat de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, pe motiv că linia de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă nu este rentabilă.

"Practic, prima oară s-a discutat de construcţia acestei magistrale pe vremea când domnul Emil Constantinescu era preşedinte, deci undeva la sfârşitul anilor '90, când s-a semnat prima înţelegere cu Guvernul japonez şi azi, venind aici, i-am mulţumit Excelenţei Sale domnului ambasador al Japoniei pentru răbdarea pe care au avut-o cu noi ca să continue să finanţeze această magistrală. N-aş trece peste a vă spune că undeva la finalul anului 2021, când am venit ministru la Transporturi, am găsit proiectul anulat, pentru că ministrul dinainte (Cătălin Drulă - n. r.) spusese că nu e rentabil să facem această linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă. Printre primele întâlniri pe care le-am avut au fost cu ambasadorul Japoniei, exprimându-ne dorinţa de a relua acest proiect şi de a continua să finanţeze prin JICA tot ce au finanţat. Le-am spus că acele nouă luni de ministeriat ale unora au fost o greşeală a istoriei şi că noi începem să lucrăm la acest proiect, dovadă că s-au făcut licitaţii şi avem un câştigător", a precizat Grindeanu.

El a adăugat că, după finalizarea M6, vrea să transfere compania Metrorex în subordinea primăriei, cu tot cu subvenţii, pentru că nu se poate vorbi despre transport integrat în Capitală "cu unele lucruri care se află la Primăria Bucureştiului şi altele care se află la Ministerul Transporturilor".

"Închei prin a spune că da, îmi doresc, măcar după ce facem această magistrală M6, să o dăm către Primăria Generală - cu tot cu subvenţii, ca să fiu foarte bine înţeles -, că dacă vrem să discutăm de sistem integrat de transport în municipiul Bucureşti nu putem discuta de unele lucruri care se află la Primăria Bucureştiului şi altele care se află la Ministerul Transporturilor. Şi ca să fiu clar, cu tot cu subvenţia care vine de la stat, fiindcă am văzut că unii spun alte lucruri", a adăugat ministrul Sorin Grindeanu.

Metroul către Otopeni va avea 12 stații

Magistrala M6  va avea un traseu de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi, moderne și va cuprinde 12 stații.

Secțiunea Sud (Lotul 1.1) reprezintă segmentul cuprins între stațiile 1 Mai (existentă) – Tokyo și are un traseu de 6,6 km.

Pe lângă stația 1 Mai (existentă), Secțiunea Sud cuprinde șase stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.

Magistrala M6  va avea un traseu de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi, moderne și va cuprinde 12 stații.

Prima "cârtiţă" a început săpăturile la metroul Gara de Nord - Otopeni. Foto: Metrorex

Ciolacu: Construcţia metroului spre Aeroportul Otopeni este mai mult decât un proiect de infrastructură

La inaugurarea „cârtiței” au luat parte și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„A fora tuneluri pentru autostrăzi şi galerii de metrou reprezintă, astăzi, una dintre cele mai impresionante şi mai convingătoare imagini pentru a demonstra determinarea noastră de a construi o infrastructură de transport de nivel european. Aceste maşini enorme de foraj, „cârtiţe‟, cum li se spune pe şantier, au devenit extrem de populare pentru români. Acum am aflat şi cum le-aţi botezat şi Sfânta Maria şi Sfânta Ana sunt ferm convins că vor fi scoase de sub orice pericol tehnic, în perioada următoare”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, „construcția metroului spre Aeroportul Otopeni este mai mult decât un proiect de infrastructură, este un simbol al progresului, al ambiţiei şi al angajamentului nostru faţă de viitor”.

”Orice capitală europeană modernă ar trebui să aibă o legătură directă cu principalul său aeroport realizată cu ajutorul metroului, iar Bucureştiul merită să fie un exemplu de modernitate, un oraş fără traficul sufocant din ultimii ani, o capitală în care mobilitatea devine un drept accesibil tuturor”, a subliniat şeful Executivului. Ciolacu a mai spus că drumul ca să ajungă să demareze aceste lucrări nu a fost uşor.

„Am negociat cu partenerii europeni, am depăşit obstacole birocratice şi ne-am luptat cu neîncrederea sau chiar cu nepăsarea unor conducători ai Capitalei. Am demonstrat că România poate să îşi asume proiecte de anvergură. Astăzi, suntem aici datorită muncii şi dedicării echipelor de specialişti, constructori şi autorităţi care au crezut în ceea ce multă vreme a părut doar un vis. Dar să fim sinceri, nu va fi totul perfect. Va exista în continuare un disconfort temporar în trafic, iar răbdarea noastră va fi pusă la încercare. Însă, nu trebuie să uităm că fiecare metru de tunel săpat este un pas înainte spre o Românie mai modernă, mai conectată şi mai prosperă”, a arătat Marcel Ciolacu.

El a ţinut să precizeze că anul trecut un inginer român care a lucrat la proiecte de metrou prin întreaga Europă, spunea că ”indiferent de ţară unde muncea şi indiferent cât de mari au fost nemulţumirile şi frustrările oamenilor în timpul şantierelor, sentimentul din prima zi de punere în funcţiune a metroului a fost inegalabil”.

„Bucuria din ochii călătorilor era atât de mare, încât toate eforturile şi greutăţile din trecut nu mai contau. La asta trebuie să ne gândim de acum înainte, la faptul că fiecare dintre cei implicaţi aici sunt parte dintr-un proiect care schimbă în bine viaţa a milioane de oameni. De aceea, le mulţumesc tuturor celor ce lucrează la această magistrală de metrou care face din capitala României un oraş cu adevărat modern şi european”, a mai spus Ciolacu.

×
x close