La o lună de la anularea alegerilor prezidențiale, autoritățile din România par încremenite. Coaliția de guvernare ezită să stabilească noua dată a alegerilor, amplificând și mai mult teoria conspirației în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu, iar procurorii răsplătiți cu salarii uriașe, pensii speciale și pensionări la vârste fragede au lăsat la sertar dosarele deschise în decembrie.
La București, încă mai sunt lideri politici care se întreabă unde sunt dovezile că Rusia a influențat procesul electoral din țara noastră. Dovezile există, iar ele arată clar implicarea rușilor, însă, în lipsa unor acțiuni concrete ale autorităților, a unor dosare instrumentate profesionist, chiar și în zilele libere pentru bugetari, neîncrederea în decizia CCR va cântări uriaș în rezultatul viitorului scrutin, oricând va fi acesta programat.
După ce au deschis mai multe dosare care au legătură cu campania lui Călin Georgescu și cu susținerea acestuia de către personaje din rândul legionarilor sau foștilor luptători în Legiunea Străină, procurorii de la Parchetul General sau de la DIICOT au pus pe pauză cercetările și s-au bucurat de vacanța de sărbători. Atitudinea acestora a fost criticată și de Crin Antonescu, care a spus că aceștia ar fi trebuit să renunțe la concedii în această perioadă pentru că „țara noastră a fost atacată”.
Antena 3 CNN a făcut o solicitare la Parchetul General și la DIICOT, în care am întrebat despre stadiul dosarelor. Răspunsul Parchetului a fost unul frapant: „Am fost și noi liberi, cum ați fost cu toții. Au fost sărbători, da?”.
Antena 3 CNN a trimis și o solicitare scrisă în legătură cu stadiul anchetelor. Când vom primi un răspuns, îl vom publica.
La Parchet și la DIICOT sunt patru dosare deschise care au legătură cu alegerile, cu campania lui Călin Georgescu și cu legionarii și mercenarii care l-au susținut.
Dosare deschise după desecretizarea documentelor CSAT:
-dosarul finanțării campaniei lui Călin Georgescu:
percheziții la Bogdan Peșchir, cel care a făcut donații de 1 milion de euro
-dosarul de instigare, amenințări în online:
audieri la Parchetul General, 5 persoane sub control judiciar
-dosar pentru promovarea acțiunilor extremiste, fasciste și xenofobe:
7 persoane sub control judiciar
-dosar deschis de DIICOT pentru perturbarea sistemelor informatice:
cine sunt rușii care au organizat 85.000 de atacuri cibernetice care au avut loc în perioada campaniei și în ziua alegerilor. Hackerii au acționat din 33 de țări.
„Toate aceste lucruri par a nu preocupa pe mai nimeni. Nu am nimic cu concediul nimănui, dar din momentul în care s-a întâmplat ce s-a întâmplat în România, de a dus la anularea unor alegeri, e o traumă, nu poate să mai existe concediu”, a declarat Crin Antonescu, la Antena 3 CNN.
Toate dovezile implicării rușilor în alegerile din România
Pe parcursul ultimei luni, au apărut numeroase dovezi ale implicării rușilor în alegerile din România. Pe lângă atacurile cibernetice asupra infrastructurii folosite la alegeri, anchete jurnalistice din România, Bulgaria, Polonia și Franța au arătat cum Călin Georgescu a fost susținut direct în campaniile de pe TikTok de rețele rusești de dezinformare.
Un grup de experți bulgari în securitate cibernetică, cunoscut sub numele de BG Elves, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România. Scopul a fost de a răspândi influența rusă și de a promova narațiunile de extremă dreapta în cele două țări.
În timpul investigației, BG Elves a descoperit urme ale domeniilor rusești din spatele sistemelor utilizate pentru manipularea societății, multe dintre acestea fiind copiate după surse credibile astfel încât să pară legitime.
Despre rețeaua rusească din spatele dezinformării au scris și jurnaliștii de la Financial Times. Potrivit acestora, AdNow, o firmă de publicitate online fondată în 2014 de cetățeni ruși cu sediul central în Moscova și cu o filială la Londra, a fost folosită într-o campanie de dezinformare despre vaccinurile occidentale împotriva coronavirusului și, ulterior, aceeași rețea de conturi a fost activată în favoarea lui Călin Georgescu.
Fondatorul și directorul general al AdNow LLC între 2014 și 2018 a fost Iulia Serebryanskaya, absolventă a Universității de Stat din Novosibirsk, care a lucrat la campaniile prezidențiale ale lui Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, iar ulterior a acționat ca director de comunicații pentru partidul de guvernământ Rusia Unită. Compania a fost apoi transferată unui alt cetățean rus.
Un număr mare de angajați AdNow sunt ruși, iar zeci trăiesc în Novosibirsk – locul de naștere al lui Serebryansky – precum și în alte orașe din Rusia.
AdNow LLP, o filială la Londra, a fost înființată în 2014 și și-a schimbat adresele de mai multe ori înainte de a fi dizolvată în 2023. A fost deținută de antreprenorul rus Stanislav Fesenko. Timp de câteva luni, în 2018 și 2019, a împărțit aceeași adresă cu o companie care se numea la acea vreme Bunelu Ltd. Compania și-a mutat ulterior operațiunile la București sub proprietatea unui om de afaceri legat de ultranaționaliștii români și un vizitator frecvent al ambasadei Rusiei în România, Mihai Rotariu.
De asemenea, o altă companie care apare și în documentele desecretizate ale CSAT, FA Agency, are legături cu Rusia, a descoperit o anchetă a publicației poloneze OKO.press.
Deși FA Agency se prezintă ca fiind o firmă sud-africană, jurnaliștii Le Monde au descoperit că de fapt compania are birourile în Varșovia și angajează polonezi și ucraineni.
Publicația poloneză OKO.press a descoperit că există o urmă clară rusească în activitatea acestei agenții.
FA Agency este una dintre companiile implicate în achiziționarea de influenceri români. Printre altele, la solicitarea ei, aceștia au publicat videoclipuri pe platforma TikTok care promovau candidatul de extremă dreapta prorus Călin Georgescu.
Despre implicarea Rusiei au vorbit și parteneri externi ai României. Cel mai recent, președintele francez, Emmanuel Macron.
În ultimii ani, Rusia a devenit mult mai agresivă față de vecinii săi – am văzut asta în Georgia, prin destabilizarea procesului electoral, a spus Macron la întâlnirea cu diplomații francezi. Potrivit acestuia, Rusia a devenit din ce în ce mai agresivă în războiul hibrid.
„În urmă cu câteva săptămâni, România a fost nevoită să anuleze alegerile prezidențiale din cauza ingerinței și a manipulării electorale ce au fost, în mod clar, atribuite Rusiei”, a spus Macron, la reuniunea anuală a diplomației.
De asemenea, delegația Congresului SUA la NATO a condamnat interferența rusă în alegerile din România. Cei 10 republicani și democrați, conduși de republicanul Mike Turner, șeful Comitetului de supraveghere a serviciilor de informații din Congresul SUA, au transmis că sunt „îngrijorați” de „eforturile Rusiei de a submina și influența procesul electoral” din țara noastră.
La finalul anului trecut, Comisia Europeană a deschis proceduri oficiale pentru tragerea la răspundere a TikTok după situația de la alegerile prezidențiale din România din noiembrie. Rețeaua socială e acuzată că a încălcat legea europeană – Actul pentru Servicii Digitale (DSA) – și că nu și-a îndeplinit obligațiile față de păstrarea integrității alegerilor. Amenzile maxime posibile sunt de 6% din cifra de afaceri anuală globală a furnizorului de servicii.