Antena 3 CNN Actualitate Boc combate grevele cu teroriştii din decembrie '89: Dosarul Revoluţiei, declasificat

Boc combate grevele cu teroriştii din decembrie '89: Dosarul Revoluţiei, declasificat

2 minute de citit Publicat la 15:06 09 Mar 2010 Modificat la 15:06 09 Mar 2010
Boc combate grevele cu teroriştii din decembrie '89: Dosarul Revoluţiei, declasificat
Există documente incriminatoare despre politicienii actuali în Dosarul Revoluţiei? Credeţi că momentul ales de premierul Emil Boc pentru declasificare are legătură cu valul de greve care ameninţă România? Aşteptăm comentariile voastre.

Sindicaliştii din Educaţie, angajaţii Metrorex şi cei ai CFR ameninţă cu proteste în lanţ, nemulţumiţi de aşa-zisele măsuri anticriză adoptate de Guvern. Mai precis, de lipsa acestora. În timp ce profesorii au început deja să iasă în stradă, iar angajaţii de la Metrou au anunţat declanşarea grevei generale peste zece zile, premierul Emil Boc anunţă dezgroparea trecutului prin scoaterea dosarului Revoluţiei de la secret. Românii ar putea afla în următoarea perioadă răspunsul la binecunoscuta întrebare "Cine a tras în noi după 22?". Cum rămâne, însă, cu situaţia actuală?


Primul ministru al României, Emil Boc, a anunţat, marţi, că Guvernul a decis declasificaarea ultimelor date şi informaţii din Dosarul Revoluţiei din 1989.

"Prin Hotârâre de Guvern am declasificat documentele din dosarul Revoluţiei din 1989 care aveau calificativul secret de stat, secret şi strict secret", a anunţat Emil Boc.

Informaţiile declasificate, susţine Boc, nu mai pot prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică sau interesele persoanelor de drept public sau privat.

Datele vor putea fi accesate de persoanele intersate după publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial.

Informaţiile nu mai reprezintă "secret de stat"

"Pe această cale, facem încă un demers extrem de important pentru a asigura toate informaţiile necesare, astfel încât dosarul Revoluţiei din 1989 să aibă cât mai multă transparenţă cu putinţă din perspectiva rolului autorităţilor statului, iar adevărul să fie acela care să poată fi validat pe baza documentelor care astăzi nu mai au caracter de secret de stat ", a mai spus Emil Boc.

Premierul a făcut acest anunţ la finalul şedinţei de Guvern de marţi. În cadrul declaraţiei, el a ţinut să-i mulţumească ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, "pentru operativitatea cu care a răspuns acestei solicitări".

EMIL BOC ANUNŢĂ DECLASIFICAREA DOSARULUI REVOLUŢIEI


La solicitarea MApN, Executivul a decis, în luna februarie, să declasifice mai multe documente privind Revoluţia din 1989. Este vorba despre 7.617 file din documente cu nivel de clasificare "secret de stat" emise de Ministerul Apărarii Naţionale.

"La solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul a desecretizat, prin hotărâre, mai multe acte privind Revoluţia din decembrie 1989. Atât hotărârea de guvern, cât şi documentele desecretizate vor fi publicate în Monitorul Oficial", a declarat şeful SGG pentru Mediafax, pe 10 februarie.

Alte 1.989 de documente conţinând 2.684 de file referitoare la Revoluţie au mai fost desecretizate pe 15 ianuarie.

La începutul acestei luni, ministrul Gabriel Oprea a anunţat că Executivul va declasifica şi ultimele documente solicitate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către Asociaţia 21 Decembrie 1989.



Antena3.ro

×
x close