Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea tehnologieI SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.
Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.
"În România, compania americană NuScale Power va construi prima centrală cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Aceasta va produce energie nucleară fără emisii pentru Europa, mai repede, mai ieftin şi mai eficient. Scopul dezvoltării acestei tehnologii americane avansate a fost de a consolida securitatea energetică a Europei și de a crea mii de slujbe în România şi în Statele Unite", a declarat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.
Reactoarele NuScale ocupă 1% din spațiul unuia convențional și generează doar 60 de megawați de putere.
Folosesc apa ușoară pentru răcire și generarea de energie. Apa este încălzită de miezul nuclear de la baza vasului reactorului. Apoi urcă în interiorul coloanei şi coboară peste generatoarele de abur.
Pe măsură ce căldura este transferată către generatoare, apa devine mai rece și mai densă, scufundându-se înapoi în partea de jos a dispozitivului, unde ciclul se repetă.
Căldura transferată este folosită pentru a crea abur către o turbină, care antrenează un generator electric.