Antena 3 CNN Ziua Națională Românii care au cucerit Franţa | Poveştile lui Constantin Brâncuşi, Emil Cioran sau Eugene Ionesco

Românii care au cucerit Franţa | Poveştile lui Constantin Brâncuşi, Emil Cioran sau Eugene Ionesco

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:00 14 Iul 2022 Modificat la 14:00 14 Iul 2022
romani cucerit franta
Românii care au cucerit Franţa | Poveştile lui Constantin Brâncuşi, Emil Cioran sau Eugene Ionesco Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Vincent Isore

De ziua Franţei, şi noi, românii, avem motive de mândrie. Nu puţini sunt conaţionalii care au cucerit oraşul luminilor, de-a lungul timpului, prin talent, seriozitate şi har.

Unul dintre ei este Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mari sculptori ai omenirii. "Sărutul", "Pasărea Măiastră", "Domnişoara Pogany" sau Ansamblul de la Târgu Jiu sunt doar câteva dintre operele de referinţă ale marelui sculptor, care a creat în Franţa o lume cu accente româneşti.

Emil Cioran, unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului trecut, s-a mutat la Paris în anul 1940. În 1949 i-a fost publicată prima carte în limba franceză, "Tratat de descompunere", pentru care a primit, în 1950, premiul "Rivarol" pentru debut.

Eugène Ionesco, scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze, a făcut istorie în oraşul luminilor.

Puţini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu.

Activitatea muzicală a lui George Enescu în calitate de violonist, compozitor, dirijor, pianist, profesor s-a derulat cu intensitate întreaga sa viață, între țara natală și cea adoptivă – Franța. Consiliul Primăriei Parisului a votat anul trecut pentru denumirea unei piețe din Paris cu numele lui George Enescu, în semn de omagiu.

Elvira Popescu sau Elvire Popesco, actriţă română de teatru şi de film, a avut o strălucită carieră în Franţa. A fost distinsă cu premiul "Molière" pentru cea mai bună actriţă şi de două ori cu ordinul "Legiunea de Onoare".

Tristan Tzara, pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet şi eseist născut în România şi stabilit mai târziu în Franţa, este cofondator al mişcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi în literatură.

Fosta înotătoare de origine română, Roxana Mărăcineanu, a ocupat funcţia de ministru al Sporturilor în Franţa, din 2018 până anul acesta. Printre performanţele sportive numără o medalie de argint la proba de 200 metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000. Cu doi ani înainte, devenise prima franţuzoaică ce cucerea titlul de campioană a lumii la nataţie, la campionatul de la Perth.

×
x close