Watchkeeper X, drona făcuta după mult mai cunoscutul model Hermes 450 va fi construită de ELBIT Systems în Romania cu piese fabricate 100% în ţara noastră. Pentru început, 21 de astfel de drone vor ajunge la MapN, urmând, ca pe viitor, livrarile să fie făcute şi către export.
Compania israeliană vrea să devină contractor principal pentru armata României, iar toate componentele să fie construite local. Tot aici, vor avea loc asamblarea finală şi testarea viitoarelor aparate de zbor.
"Drona este un sistem tactic operativ clasa a II-a, are o greutate de 600 kg, sarcina utilă de 120 de kg, o linie de zbor directă cu staţia de comandă şi control de până la 200 de km. Autonomie de până la 16 ore", a declarat Florin Maican, director adjunct SIMULTEC.
Construcţia şi livrarea primelor drone ar urma să aibă loc imediat după semnarea contractului, în acest an. Va urma apoi un program de instruire a personalului MApN, alături de experţii care construiesc aparatele de zbor fără pilot, iar apoi, trimiterea dronelor în misiuni. Acest tip de dronă are peste un milion de ore operaţionale.
"Ea poate îmbarca o serie de senzori, optici, radar, de tip comit şi elit. Ea este specializată în misiuni tip ISR – Inteligence, Surveilance, Reconnaissance (Inteligenta, Supraveghere, Recunoaştere) şi poate fi folosită într-o serie de misiuni în sprijinul trupelor de uscat, în sprijinul trupelor navale, în misiuni de cercetare aeriană, culegere informaţii", a mai declarat directorul adjunct SIMULTEC.
Prin acest proiect, România poate deveni un actor principal pe piaţa internaţională de drone, în actualul context militar din regiune. Staţia principală de asamblare a aparatelor se află în Măgurele, însă componentele vor fi construite în fabrici din toată ţara, după exemplul turelelor folosite deja de MapN pe blindatele sale, făcute de aceeaşi companie.
Staţia de luptă 12.7 mm este dotată cu 3 tipuri de camere, de zi, termală şi una tip laser, care pot selecta ţinte aflate şi la 3 km distanţă.
Compania israeliană dispune de 4 facilităţi de producţie în Romania şi are peste 800 de angajați. Operează la noi de mai bine de 25 de ani, fiind un partener tradiţional pentru Ministerul Apărării Naţionale.
"Drona este comandată de la o stație terestră de comanda și control. Poate controla două drone. Ea decolează și aterizează automat, iar zborul este autonom. Operatorul intervine doar în anumite situaţii.
Prin implementarea acestui program, România ar deveni un hub regional pentru celelelate ţări din zonă și nu numai.
"Aici avem o staţie de luptă telecomandată, 12.7 mm, arma principală este o mitraliera M2. Este eficientă împotriva ţintelor de infanterie, blindate uşoare şi chiar ţinte aeriene, deoarce elevaţia maximă permite", a declarat Virgil Capel, inginer testare ELBIT Systems.
Componentele acestor sisteme de luptă sunt făcute în totalitate în România, mai exact în două fabrici din Bacău. De acolo, ele sunt aduse în cutii la fabrica de asamblare din Măgurele. Aici, inginerii le montează asemenea unor piese lego şi le transformă într-un astfel de produs. Mortiere 120 mm. De aici, mortierele ajung la armată şi sunt montate pe maşinării de luptă de tipul Piranha 5.