Antena 3 CNN Vorbeşte despre tine Cele trei metode de antrenare a creierului pentru o viață mai lungă | Neurochirurgul Rahul Jandial, singurul interviu acordat în țara noastră

Cele trei metode de antrenare a creierului pentru o viață mai lungă | Neurochirurgul Rahul Jandial, singurul interviu acordat în țara noastră

Maria Coman
3 minute de citit Publicat la 17:27 23 Dec 2023 Modificat la 17:42 23 Dec 2023

Rahul Jandial: Creierul e întotdeauna pornit, în timpul zilei, atunci când dormim, e întotdeauna activ. Ceea ce este interesant este că nu se oprește niciodată. Zi sau noapte, stresat sau nestresat, lucrând la un proiect sau relaxându-te pe plajă, este mereu activ.

Maria Coman: Ne puteți spune câte ceva despre ideea dumneavoastră de neurofitness și despre cum funcționează?

Rahul Jandial: Ei bine, a fost o carte care a apărut în 2019. Conceptul esențial este atunci, de exemplu, atunci când pacienții cu cancer au leziuni cerebrale din cauza tumorii sau se luptă să se recupereze după o operație sau au mintea înceţoşată după chimioterapie. Mintea, creierul lor funcţionează la un anumit nivel, șii apoi se îmbunătățesc. Prin neuroreabilitare. Prin antrenament, exerciții fizice. Prin angajarea practic a minții, prin folosirea ei.

Și astfel, conceptul a fost că dacă un creier rănit, bolnav, se poate vindeca, de ce nu ar putea şi creierul nostru să facă asta? Dacă creierul rănit poate avea aceste îmbunătățiri ale funcțiilor,  comportamentul, aceste strategii s-ar putea aplica și la noi, la un creier sănătos.

Oamenii şi ştiinţa se concentrează mult acum pe activitatea creierului. Și sunt câteva lucruri foarte simple de făcut.

Legătura dintre dieta mediteraneeană și rata mică a demenței

Maria Coman: Cum ar fi?

Rahul Jandial: Cred că sunt câteva şi e important să sugerezi asta, nu neapărat să spui direct. Dacă le spun pacienţilor mei fă asta, nu fă asta, nu funcţionează.

Dar dacă le explici cum ar putea funcționa, le schimbă perspectiva  şi atunci spun. Ah, înțeleg. Iată cum funcționează. Să luăm un exemplu. Dieta minții.

Sunt din Los Angeles. Este capitala dietelor, a dietelor la modă. Dar ceea ce am văzut în ultimii 30 de ani este că, studiind un grup mare de oameni care au ţinut dieta mediteraneeană, aceştia s-au dovedit a avea rate mai mici de demenţă, de Alzheimer. Și, foarte interesant, e aceeaşi dietă care e bună şi pentru sănătatea inimii

Ceea ce îmi place să le explic oamenilor este că această dietă are în ea ceva foarte bun pentru noi, pentru creierul nostru. Şi anume acizi graşi din peşte.  Dar ingredientul este Omega 3. Este grăsimea bună. Și astfel aceste concepte abstracte încerc să le ancorez în biologie. Și în ceea ce am văzut în chirurgie  şi în știință.

Aşadar, atunci când ne gândim la Omega 3 ca fiind o grăsime bună, ne gândim la ea ca la un izolator care ajută neuronii, le sporeşte eficienţa şi viteza de reacţie.

”Mersul pe jos în pas vioi de câteva ori pe săptămână e varianta ideală”

Apoi, vorbim despre exercițiile fizice și, din nou, dacă vorbim despre Los Angeles, nu e ca și cum trebuie să ne transformăm în Brad Pitt alergând pe plajă. Este vorba de a trece de la a nu face exerciții fizice la a face exerciții fizice.

Așadar, în beneficiul creierului, mersul pe jos în pas vioi de câteva ori pe săptămână e varianta ideală. Nu e nevoie să devii maratonist.

Și atunci oamenii întreabă sau  oamenii spun, Sau eu aș întreba: ok, dar cum ajută exercițiile fizice creierul?

”Creierul are propria lui farmacie”

Creierul are propria lui farmacie. Exerciţiile fizice sunt cheia care deschide această farmacie, iar creierul îşi face propria curăţare.

Creierul are proprii săi fertilizatori şi atunci când faci exerciţii fizice, un pic mai mult decât făceai înainte, eliberează aceşti fertilizatori.

Deci, exercițiile fizice eliberează îngrășământ pentru creierul tău şi acesta e un mod practic de a ne gândi la utilitatea exerciţiilor fizice.

De ce este dieta mediteraneeană bună pentru creier? Pentru că grăsimea bună, Omega-3, ajută funcţionarea. Iar acestea sunt, de fapt, lucruri structurale. Adică dacă am lua un microscop, l-ați vedea ca pe un oraș viu.

Lucrurile care îți țin atenția trează

Gândirea, simţurile sunt de asemenea un tip unic de exerciţiu pentru creier. Anumite exerciţii fizice sunt bune pentru creier, o anumită dietă e bună pentru creier, dar până la urmă  cel mai important e să ne folosim creierul. Nu e nevoie să fim cu toţii Einstein.

Trebuie doar să îl folosești puțin mai mult decât acum câteva săptămâni, decât acum câțiva ani în urmă.  E important să menţii creierul angajat în gândire şi în emoţie, orice înseamnă asta pentru tine, situaţii sociale, puzzle-uri, e treaba fiecăruia. 

Aceste trei lucruri sunt în esență gratuite, sunt accesibile, nu trebuie să te duci să cumperi ceva, nimeni nu vinde nimic. 

Dieta mediteraneană, mersul pe jos în pas vioi, ieşirile cu prietenii, puzzle-uri, alegerea unui nou drum spre casă, o carte nouă, un show diferit pe Netflix,  ceva care îţi ţine atenţia trează.

×
x close