Ascultaţi în clipul video de mai jos o partitură de linişte de pe Valea Lotrului. Compusă pentru greiere, cosaşi şi foşnet de fâneaţă. Dacă mai aveţi noroc şi prindeţi locuri în loja de pe versantul de miazăzi, sigur nu vă veţi mai da duşi. Şi nici măcar nu e atât de anevoios de ajuns aici.
Din oraşul Brezoi de Vâlcea pânâ în Evul mediu sunt doar câţiva kilometri, innădiţi dintr-un drum pieptiş de căruţă, preschimbat apoi în cărare doar pentru cal, înghiţită şi ea imediat de păşunile care învelesc urmele, ca să nu pătrundă până aici nepoftiţii.
Despre Odăile se spune că ar fi singura aşezare medievală autentic românească şi încă locuită.
N-o fi el chiar Ev Mediu dar sigur timpul se opri aci într-un alt ev. Pentru cei câţiva trăitori ai locului nici îndeletnicirile, nici sursele de supravieţuire, nici uneltele sau confortul casnic nu au suferit transformările revoluţiilor industriale sau tehnologice. Satul, cu vreo sută de fumuri pe vremuri, fusese întemeiat ca refugiu din calea repetatelor năvăliri de pe Valea Oltului. Atât de umblat fuse locul acesta, încât până şi Mihai Viteazul şi l-a ales pentru a-şi lega cununiile cu Doamna Stânca, la mica bisericuţă de din jos.
Când priveşti roată și descoperi cât de puţină viaţă mai curge pe culmi și pe văi, nu-ți vine a crede că, până mai ieri, aici era izvor de nestăvilit. Acum, trecerea copiilor pe la Odăi e la fel de sezonieră ca şi muncile.
În fiecare ediţie Secvenţial, duminica, de la ora 17.00, veti păşi în satele unicat, aşezări ce au o poveste inegalabilă. Peste 20 de expediţii la care trebuie să fii parte pentru a putea descoperi satul care te înmărmureşte, satul care "îmberzeşte" an de an, satul morilor de apă ori cel al treptelor spre cer, cătune medievale secrete sau sate care întrec oraşele.
"Vedere de la ţară", cel mai nou proiect de anvergură lansat de echipa emisiunii Secvenţial.