Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 487 | Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

Război în Ucraina, ziua 487 | Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 22:30 25 Iun 2023 Modificat la 23:58 25 Iun 2023
razboi ucraina 25 iunie 2023
Război în Ucraina, ziua 487 | Trupele ucrainene fac progrese pe frontul de est, în apropierea orașului Bakhmut Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Guterres îndeamnă toate părțile implicate în insurecția din Rusia să evite agravarea tensiunilor
  • CNN: Prigojin transmite salutări tuturor. Oficialii belaruși spun că nu îi cunosc statutul
  • Duma de Stat a Rusiei lucrează la o lege care să reglementeze Grupul Wagner, spune un oficial
  • Marea Britanie observă progrese tactice graduale în contraofensiva ucraineană
  • Coreea de Nord îşi exprimă sprijinul pentru Rusia după revolta grupului paramilitar Wagner
  • Cinci morți după ce o rachetă a lovit un bloc turn din Kiev
  • Serviciile de spionaj ale SUA ar fi știut de peste o săptămână de planurile lui Prigojin împotriva ministerului rus al Apărării
  • Evgheni Prigojin, se mută în Belarus, după acordul de a nu înainta spre Moscova
  • Trupele lui Prigojin se vor întoarce în taberele lor de campanie din Ucraina
  • Ucraina face progrese pe frontul de est
  • Evgheni Prigojin a acceptat să-și retragă trupele care avansau spre Moscova

UPDATE 22:30 - Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat duminică toate părțile implicate "să acționeze în mod responsabil și cu scopul de a evita noi tensiuni", într-o declarație publicată ca răspuns la evenimentele recente din Rusia, notează CNN.

"Secretarul general a urmărit cu îngrijorare evoluțiile din Federația Rusă. El este la curent cu cele mai recente rapoarte privind măsurile de dezescaladare a tensiunilor. El îi îndeamnă pe toți cei implicați să continue să acționeze în mod responsabil și cu scopul de a evita noi tensiuni", se arată în declarație.

UPDATE 22:00 - Evgheni Prigojin transmite salutări tuturor și transmite CNN că va răspunde la întrebări când „va avea o comunicare adecvată". Între timp, oficialii belaruși spun că nu au detalii despre statutul lui Prigojin în Belarus.

Serviciul de presă al companiei Concord a lui Evgheni Prigojin a răspuns la o solicitare prin e-mail a CNN cu privire la locul unde se află șeful Wagner.

CNN a întrebat: "Nu a existat niciun mesaj de la Evgheni Viktorovici Prigojin de ieri seară. Ați putea clarifica unde se află acum și dacă într-adevăr a acceptat condițiile propuse de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko?".

Răspunsul a fost următorul: "Toate întrebările dumneavoastră au fost transmise lui Evgheni Viktorovici [Prigojin]. El transmite salutări tuturor și va răspunde la întrebări atunci când va avea o comunicare adecvată".

Prigojin a fost văzut ultima dată părăsind Rostov pe Don sâmbătă târziu într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Lukașenko a negociat un acord prin care Prigojin a fost de acord să meargă în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Prigojin nu a confirmat înțelegerea.

Agenția oficială de știri din Belarus a declarat duminică că Lukașenko a vorbit din nou la telefon cu președintele rus Vladimir Putin.

Oficialii belaruși au declarat pentru CNN că nu au detalii despre care va fi statutul lui Prigojin în Belarus și nu au putut confirma dacă acesta a ajuns deja în țară.

UPDATE 21:00 - Duma de Stat a Rusiei, sau parlamentul, lucrează la o lege care să reglementeze Grupul Wagner, potrivit lui Andrey Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare.

Au existat speculații considerabile cu privire la viitorul Wagner de când șeful său, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune în acest weekend.

"Soarta PMC Wagner nu este determinată, dar nu este necesar să o interzicem, deoarece aceasta este o unitate pregătită pentru luptă și există întrebări pentru conducerea sa, și nu pentru luptători", a declarat Kartapolov duminică pentru ziarul rusesc de afaceri Vedomosti, citat de CNN.

Comentariile lui Kartapolov sunt un ecou al celor făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind "întoarcerea PMC Wagner la locațiile sale. O parte dintre ei, cei care vor dori să facă acest lucru, vor semna ulterior contracte cu Ministerul Apărării - este vorba despre cei care nu au participat la marșul" ordonat de Prigojin.

UPDATE 19:25 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, într-un interviu pentru televiziunea de stat, că Rusia este în continuare încrezătoare că îşi poate îndeplini planurile privind "operaţiunea militară specială" din Ucraina, relatează Reuters.

Putin a mai declarat că este în contact permanent cu Ministerul Apărării în comentarii făcute într-un interviu acordat corespondentului de presă la Kremlin Pavel Zarubin și transmise de televiziunea de stat Rossiya.

UPDATE 18:15 - Ministerul britanic al Apărării a estimat duminică, în raportul său zilnic despre evoluţia războiului din Ucraina, că armata ucraineană face "progrese tactice graduale, dar solide" în operaţiunile sale ofensive contra trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Forţele ucrainene "s-au resetat şi au reluat operaţiunile contraofensive majore pe trei axe principale în sudul şi estul Ucrainei" şi folosesc experienţa celor două săptămâni de contraofensivă pentru a-şi "rafina tacticile de asalt în profunzimea liniilor defensive ruse, care sunt bine apărate", observă Ministerul britanic al Apărării.

Acesta remarcă totodată faptul că şi trupele ruse şi-a sporit "semnificativ efortul" de înaintare în zona împădurită din apropierea localităţii Kremina, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

"Aceasta reflectă probabil ordinele comandanţilor superiori ruşi de a trece la ofensivă oriunde este posibil", cred analiştii militari britanici. "Rusia a obţinut unele mici câştiguri, dar forţele ucrainene au împiedicat o străpungere", mai constată Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 17:00 - Un consilier al ministrului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru Sky că evenimentele din Rusia "nu au niciun sens". El a subliniat că este foarte ciudat faptul că rebelii Wagner au reușit să se apropie atât de mult de Moscova fără ca să se întâmple "nimic".

Sak a menționat că există mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Rusia. 

El a afirmat că, din perspectiva Ucrainei, fiecare participant la această acțiune este considerat un terorist și un criminal de război. A caracterizat rebeliunea armată drept conflict intern între diferite facțiuni ale unui regim terorist.

Grupul de mercenari Wagner a fost oprit înainte să ajungă la Moscova de către Evgheni Prigojin, liderul acestei formațiuni paramilitare, care planificase un conflict cu conducerea militară a Rusiei. Ulterior, Kremlinul a renunțat la acuzațiile de trădare, iar Prigojin intenționează să se mute în Belarus.

UPDATE 15:30 - Coreea de Nord şi-a oferit sprijinul deplin pentru Rusia după revolta grupului paramilitar Wagner, a informat duminică presa de stat, potrivit AFP.

Într-o întâlnire cu ambasadorul rus la Phenian, Alexander Matsegora, ministrul adjunct de externe nord-coreean Im Chon Il "şi-a exprimat convingerea fermă că recenta rebeliune armată din Rusia va fi suprimată cu succes", a informat agenţia de ştiri nord-coreeană KCNA.

Forţele grupului paramilitar Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia la ordinele liderului lor, Evgheni Prigojin, care a făcut cale întoarsă după ce a sfidat direct autoritatea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Im Chon Il a afirmat că "armata şi poporul rus vor depăşi cu siguranţă greutăţile şi vor ieşi în mod eroic victorioşi din operaţiunea militară specială împotriva Ucrainei", potrivit KCNA.

Coreea de Nord a numit conflictul un "război proxy" al SUA pentru a distruge Rusia şi a condamnat ajutorul militar occidental acordat Kievului.

UPDATE 13:30 - Racheta care a lovit un bloc de apartamente înalt din Kiev, în timp ce atenția lumii era concentrată asupra Rusiei, a ucis cinci persoane, scrie Sky News.

Cadavrele a încă două persoane au fost găsite duminică dimineață sub dărâmături în imobilul de 16 etaje, ridicând numărul morților la cinci, a declarat primarul Kievului.

Alte 11 persoane au fost rănite atunci când apărarea antiaeriană a capitalei a doborât racheta, iar fragmente din aceasta s-au ciocnit cu blocul turn.

Incendiile au izbucnit la mai multe etaje, potrivit ziarului Kyiv Independent, care citează surse ale autorităților locale.

Racheta a fost una dintre cele 20 de rachete de croazieră lansate asupra Kievului și un total de 51 asupra a cinci regiuni ucrainene, potrivit oficialilor guvernamentali de la Kiev și din țară.

În regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, opt persoane au fost rănite - dintre care doi copii - și mai multe clădiri au fost distruse, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Lysak.

UPDATE 12:30 Serviciile americane de spionaj aveau informații la jumătatea acestei luni care arătau că șeful trupelor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o acțiune armată împotriva ministerului rus al Apărării.

Acestea au informat de urgență Casa Albă și alte agenții guvernamentale pentru a nu fi luate prin surprindere, potrivit The Washington Post.

UPDATE 11:30 - Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, se mută în Belarus, după acordul de a nu înainta spre Moscova, în vreme ce Kremlinul a transmis că acuzațiile penale împotriva lui vor fi retrase și niciunul dintre luptătorii Grupului Wagner nu va fi urmărit penal, potrivit Sky News.

Evgheni Prigojin le spusese anterior trupelor sale care se îndreptau spre capitala rusă să se întoarcă, afirmând că vrea să evite vărsarea de sânge rusesc.

Luptătorii săi din Grupul Wagner s-ar afla la doar 120 de mile de Moscova, după ce Prigozhin promisese anterior să „distrugă pe oricine ne stă în cale”.

În prezent nu se cunoaște locația lui Evgheni Prigojin, în Belarus.

UPDATE 10:20 - Toate restricţiile rutiere au fost ridicate în Rostov, Lipeţk şi în alte regiuni afectate, după ce forţele Wagner au părăsit oraşul Rostov pe Don.

Anterior, când mercenarii Wagner se îndreptau din Rostov spre nordul Moscovei, autorităţile ruse au închis drumurile în tentativa de a le opri marşul.

UPDATE 08:20 - Evgheni Prigojin și trupele sale au primit aplauze în timp ce se retrăgeau din Rostov pe Don, unde au preluat controlul asupra cartierului general militar al orașului care conduce operațiunile rusești în Ucraina.

Kremlinul anunțase anterior un acord prin care șeful grupului de mercenari ruși, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus și nu va fi urmărit penal după ce a ordonat trupelor să mărșăluiască spre Moscova.

Trupele lui Prigojin se vor întoarce în taberele lor de campanie din Ucraina, unde au luptat alături de soldații ruși.

Acordul a dezamorsat o criză care a reprezentat cea mai importantă provocare pentru președintele Vladimir Putin în cele peste două decenii de când se află la putere.

Update - În timp ce în Rusia au avut loc turbulențe, în Ucraina, forțele Kievului au reușit să avanseze pe frontul de est - potrivit armatei ucrainene, citate de Sky News.

Trupele lui Volodimir Zelenski au reușit victorii în apropierea orașului Bakhmut, în est - o zonă ocupată de grupul de mercenari Wagner - și într-o zonă mai la sud. 

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară orașul. 

„În toate aceste zone, am făcut progrese”, a scris Maliar.

Oleksandr Tarnavski, comandantul frontului Tavria, a declarat că forțele ucrainene au eliberat o zonă în apropiere de Krasnohorivka, la vest de centrul regional controlat de ruși din
Donețk.

El a precizat că zona se afla sub control rusesc de când forțele separatiste susținute de Moscova au preluat controlul asupra ei în 2014.

Evgheni Prigojin a decis retragerea trupelor Wagner, din drumul spre Moscova, pentru a nu vărsa "sângele rusesc"

Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar Wagner, a anunţat, sâmbătă, că a ordonat întoarcerea combatanţilor care avansează spre Moscova, confirmând acordul mediat de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

"Am pornit pe 23 iunie în marșul nostru pentru dreptate. În 24 de ore am înaintat 200 de kilometri spre Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri.

Acum a sosit momentul când sângele ar putea fi vărsat (n.r. - ajungerea trupelor Wagner la periferia Moscovei). Prin urmare, înțelegând toată responsabilitatea pentru faptul că sângele rusesc va fi vărsat în cealaltă tabără, întoarcem convoiul și ne întoarcem în taberele noastre de bază, conform planului", a anunțat Prigojin, pe Telegram., a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj postat pe Telegram, conform postului de televiziune CNN.

Anterior, Preşedinţia din Belarus a anunţat că Evgheni Prigojin a acceptat oprirea avansării combatanţilor pe teritoriul Rusiei în cadrul negocierilor intermediate de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko.

"Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de a opri acţiunile membrilor Grupului Wagner pe teritoriul Rusiei şi de a lua măsuri suplimentare pentru reducerea tensiunilor. Actualele propuneri sunt perfect acceptabile pentru rezolvarea crizei, cu garanţii de securitate pentru combatanţii Wagner", a anunţat Preşedinţia din Belarus, conform agenţiei oficiale Belta, postului BFMTV şi cotidianului Le Monde.

Război în Ucraina, 24 iunie Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, 23 iunie Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Război în Ucraina, 22 iunie Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, 21 iunie Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, 20 iunie | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close