Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Statele europene se bat pe refugiaţii ucraineni
- Armata ucraineană susține că a respins mai multe atacuri rusești la Bakhmut și în alte zone cheie
- Lukașenko îl contrazice pe Putin în cazul Transnistriei: Nu cred că ucrainenii vor ataca
- Atacuri aeriene la Herson. Mai multe persoane au fost rănite
- Rusia oprește furnizarea de petrol către Polonia prin intermediul unei conducte
- Explozii au fost auzite în orașul Mariupol
- Macron va vizita China la începutul lunii aprilie
- Volodimir Zelenski a prezentat camera în care locuieşte de un an de zile
- Joe Biden: "Nu este rațional" ca China să negocieze pacea în Ucraina
- CNN: Guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone
- Uniunea Europeană, al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
- Zelenski: Moscova pregătește terenul pentru o intervenție în Republica Moldova
Update 22:30 Statele europene se bat pe refugiaţii ucraineni, care îşi dovedesc valoarea pentru economiile gazdă. Aceştia ar putea contribui cu 0,8-1,2% anual la ratele de creştere ale economiilor ECE, potrivit Ziarului Financiar.
Ucrainenii care sosesc în ţările din Uniunea Europeană în urma invadării ţării lor de către Rusia ar putea acoperi goluri semnificative de pe pieţele naţionale ale muncii, scrie Euractiv.
Totuşi, posibila întoarcere a acestora în masă în Ucraina sau competiţia dintre ţările UE ar putea da dureri de cap angajatorilor.
Aproximativ 4,8 milioane de ucraineni beneficiază de pe urma mecanismului de protecţie temporară, care le conferă acces la pieţele muncii din ţările UE. În plus, 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni au fost autorizaţi să rezide în UE înaintea războiului.
Influxul masiv de cetăţeni ucraineni a fost văzut drept o oportunitate majoră de către statele care se confruntă cu penurii de forţă de muncă, cum este cazul Poloniei, Slovaciei sau Chiei. Totuşi, această şansă ar putea fi ratată foarte uşor.
„Influxul de refugiaţi din Ucraina de după 24 februarie 2022 a fost clar o şansă de acoperire a lipsei de personal pentru companiile cu dificultăţi în a găsi angajaţi cu competenţe relevante“, arată Nadia Kurtieva, de la grupul de business Lewiatan.
Update 21:00 Armata ucraineană a anunțat că forțele rusești au lansat mai multe atacuri asupra liniilor sale defensive în mai multe regiuni, inclusiv în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării. Atacurile au fost respinse, susțin ucrainenii, potrivit CNN.
Rușii au făcut „mai multe încercări nereușite" asupra unui grup de așezări din zona care înconjoară Bakhmut, a anunțat sâmbătă armata ucraineană.
Zonele în care s-au dat lupte sunt Orikhovo-Vasylivka și Berkhivka, la nord-vest de Bakhmut, și Ivanivske și Pivnichne, la sud-vest.
Armata ucraineană mai susține că „inamicul continuă să încerce să străpungă apărarea și să cucerească Bakhmut" și anunță că șeful Grupului Militar de Est al Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi, a vizitat unitățile care apără orașul și satele din jur.
„Ocupanții ruși și-au concentrat principalele eforturi pentru a cuceri Bakhmut și împrejurimile sale. Luptele au loc în jurul orașului și la periferia acestuia", au declarat reprezentanții Forțelor Terestre ucrainene pe Telegram.
Asalturile rusești au vizat și pozițiile ucrainene de la Kupiansk și Lyman, în regiunile Harkov și Donețk, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina.
Update 19:50 Alexandru Lukașenko a spus, conform BBC, citat de Digi 24, că nu crede în intenția Ucrainei de a organiza o „provocare” în Transnistria. El a răspuns întrebărilor jurnaliștilor la centrul republican de pregătire olimpică în sporturile de iarnă Raubichi, în apropiere de Minsk.
„Eu nu cred în asta. Nu este profitabil pentru ei. Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia și Transnistria dintr-o singură lovitură pentru a închide această „gaură gri”, cum se spune, și să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală.
Acesta este obiectivul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni și vor declanșa un fel de al doilea front”, a precizat Lukașenko.
Update 18:40 Cel puțin trei persoane au fost rănite și au ajuns la spital în urma unui atac cu rachete lansat de ruși asupra orașului Herson.
Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat atacul pe Telegram.
„Teroriștii ruși luptă împotriva civililor", a spus el, potrivit Sky News.
Orașul strategic din regiunea Dnipro a fost capturat de ruși la începutul războiului, dar a fost eliberat în noiembrie după o contraofensivă ucraineană.
Trupele rusești și-au consildat pozițiile în apropierea orașului și lansează frecvent atacuri aeriene.
Tot sâmbătă, obuzele rusești au lovit un sat din regiunea Dnipro însă nu au fost raportate victime.
Update 17:20 Grupul energetic polonez PKN Orlen a anunțat că Rusia a încetat să mai furnizeze petrol prin intermediul conductei Druzhba, potrivit Sky News.
Conducta asigura aproximativ 10% din nevoile de țiței ale grupului polonez, dar cantitatea poate fi înlocuită din alte surse, au anunțat reprezentanții companiei.
„Ne asigurăm efectiv aprovizionarea. Rusia a întrerupt livrările către Polonia, pentru care suntem pregătiți", a anunțat directorul general Daniel Obajtek pe Twitter.
PKN Orlen a precizat că oprirea aprovizionării cu petrol rusesc nu va afecta clienții săi, deoarece își poate alimenta rafinăriile prin intermediul mării.
Compania a încheiat un contract cu firma petrolieră rusă Tatneft la începutul acestei luni, după ce înțelegerea sa cu Rosneft, o altă companie din Rusia, a expirat.
Conducta Druzhba, care livrează petrol către Polonia, Germania, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, este scutită de sancțiunile stricte impuse de UE Rusiei.
Update 16:40 Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina a intrat în al doilea an calendaristic. Primele tancuri Leopard au sosit deja în Ucraina. Victoria "ne va aștepta inevitabil" dacă aliații "își respectă promisiunile și termenele", a declarat ieri Volodimir Zelenski.
În cursul nopţii, forțele de apărare ucrainene au respins zeci de atacuri rusești. Detalii de la faţa locului a oferit, la Antena 3 CNN, corespondentul CNN Melissa Bell, în direct din Kiev.
Update 15:30 Canada va livra Ucrainei încă patru tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse, ridicând la opt contribuţia sa totală în acest domeniu, a anunţat premierul Justin Trudeau vineri, scrie AFP.
"Canada este solidară cu Ucraina încă de la începutul conflictului (...) şi aşa vom rămâne", a subliniat premierul canadian în cursul unui briefing de presă la Toronto.
Preşedintele rus "Vladimir Putin a făcut o gravă eroare de calcul atunci când a lansat războiul său de agresiune. El i-a subestimat pe ucraineni şi a subestimat solidaritatea prietenilor acestora din întreaga lume", a spus Justin Trudeau.
"Putin este periculos, este laş şi slab", a adăugat el.
De asemenea, au fost luate noi sancţiuni împotriva a 129 de persoane, în special miniştri şi parlamentari care au votat pentru măsuri în favoarea invaziei ruse, şi a 63 de entităţi, dintre care majoritatea lucrează în sectorul apărării.
În plus, au fost deblocaţi peste 32 de milioane de dolari canadieni (22 de milioane de euro) ca ajutoare noi pentru "promovarea securităţii şi stabilizării ţării".
Update 14:30 Explozii au fost auzite sâmbătă în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului exilat.
Exploziile au fost raportate în locația unui mare grup de personal militar rusesc, a spus el, potrivit The Guardian.
Andriușcenko a scris pe Telegram: „Sunt raportate sunete ale unor explozii de-a lungul graniței dintre localitățile Ialta și Yuryivka (locația unei mari concentrări de ocupanți) în districtul Mariupol. Noi verificăm rapoartele. În Ucraina a fost anunțată alertă de raid aerian”.
Forțele armate ucrainene au revendicat în ultimele zile lovituri asupra orașului Mariupol, despre care anterior se credea că se află în afara razei de acțiune efectivă a rachetelor ucrainene, a relatat Kyiv Post.
Nataliya Humeniuk, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene, a declarat joi: „În acest stadiu, putem doar să afirmăm că inaccesibilitatea este un concept foarte relativ. Ceea ce este considerat atât de îndepărtat încât este de neatins, nu este întotdeauna așa. Direcția Mariupol nu mai este complet inaccesibilă pentru noi”.
Update 13:00 Macron va vizita China la începutul lunii aprilie și cere Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei.
Liderul francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că va vizita China la începutul lunii aprilie. Președintele a cerut Beijingului să ajute țările din alianța occidentală să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Vorbind la Paris la o zi după ce China a cerut discuții de pace urgente și a făcut public planul Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Macron a declarat că pacea este posibilă doar dacă "agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase și suveranitatea teritorială a Ucrainei și a poporului său este respectată", potrivit AFP.
Update 12:00 Volodimir Zelenski a prezentat camera în care locuieşte de un an de zile. Spaţiul din sediul Administraţiei Prezidenţiale îl numeşte acum ''acasă''.
A plecat de lângă soţie şi copii pe 24 februarie 2022. De atunci, îi vede foarte rar, iar cu părinţii nu s-a mai întâlnit de anul trecut.
În imaginile din documentar se observă un pat de o persoană, o masă, o chiuvetă și o oglindă.
Camera se află chiar lângă biroul președintelui. "Aici stau. Am coborât în buncăr și, în general, locuiesc aici. Aceasta este casa mea…", a spus Zelenski.
Update 10:55 Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, va sosi în China pe 28 februarie pentru o vizită de stat, a anunţat Ministerul chinez de Externe.
Purtătorul de cuvânt Hua Chunying a declarat că Lukaşenko va vizita China până pe 2 martie "la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping".
Lukaşenko este un aliat apropiat al liderului rus, Vladimir Putin, şi a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina. Belarusul este dependent de vecinul său din punct de vedere financiar şi politic, potrivit The Guardian.
China este dispusă să colaboreze cu Belarus pentru a aprofunda încrederea politică reciprocă, i-a spus vineri ministrul chinez de Externe, Qin Gang, omologului său belarus, Serghei Aleinik, în timpul unei conversaţii telefonice, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de Externe.
În luna septembrie a anului trecut, Xi şi Lukaşenko au anunţat un parteneriat strategic "pe toate timpurile", când cei doi s-au întâlnit în capitala uzbecă Samarkand.
Update 10:00 Președintele american, Joe Biden, a declarat că "nu este rațional" ca China să negocieze rezultatul războiului din Ucraina, întrebat despre planul de pace al Beijingului pentru acest conflict. În altă ordine de idei, Biden a exclus "deocamdată" trimiterea de avioane F-16 în Ucraina.
"Ideea că China va negocia rezultatul unui război care este un război total nedrept pentru Ucraina, pur și simplu nu este rațională. Putin îl aplaudă, deci cum ar putea fi bun?", a declarat vineri Biden pentru ABC News, potrivit The Guardian.
China a cerut vineri o încetare a focului și discuții de pace între Ucraina și Rusia, oferind o propunere în 12 puncte pentru a pune capăt luptelor.
Planul Chinei îndeamnă ambele părți să fie de acord cu o dezescaladare treptată și avertizează împotriva utilizării armelor nucleare.
Volodimir Zelenski a salutat cu prudență planul de pace al Chinei pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, dar a declarat că acesta ar fi acceptabil doar dacă ar duce la retragerea trupelor lui Vladimir Putin din toate teritoriile ucrainene ocupate.
Președintele ucrainean a declarat că "vrea să creadă" că Beijingul este interesat de o "pace echitabilă". Acest lucru însemna să nu "furnizeze arme Rusiei", a spus el, adăugând: "Fac tot ce pot pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. Aceasta este prioritatea numărul unu".
În altă ordine de idei, Joe Biden a exclus, "pentru moment", trimiterea de avioane de luptă avansate americane în Ucraina, declarând într-un interviu că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, "nu are nevoie de F-16 acum".
Președintele american a declarat pentru ABC că "nu există nicio bază pe care să se bazeze, potrivit armatei noastre în prezent, furnizarea de F-16" Ucrainei.
Întrebat dacă asta înseamnă "niciodată", Biden a spus: "Deocamdată, exclud acest lucru".
Update 09:00 Statele Unite au informații potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone și muniție pentru a le folosi în războiul din Ucraina, au declarat pentru CNN trei surse familiare cu aceste informații.
Se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală, au precizat sursele, dar negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfășurare.
De la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut în mod repetat drone și muniție din partea Chinei, au declarat sursele familiare cu serviciile de informații, iar conducerea chineză a dezbătut în mod activ în ultimele luni dacă să trimită sau nu ajutorul, au adăugat sursele.
Cu toate acestea, oficialii americani din serviciile de informații au colectat în ultimele săptămâni informații care sugerează că China înclină acum spre furnizarea echipamentelor.
Săptămâna trecută, SUA și aliații săi au început să avertizeze public cu privire la potențialul sprijin militar al Chinei pentru Rusia, într-un efort de a descuraja Beijingul să meargă mai departe și să treacă de un punct de la care nu se mai poate întoarce înainte de a fi privit „ca un paria pe scena mondială”, au declarat oficiali americani.
Consiliul Național de Securitate și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze, iar CNN a cerut ambasadelor Chinei și Rusiei la Washington reacții.
Întrebat vineri despre potențiala vânzare de echipamente letale către Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în cadrul unei ședințe: "China a adoptat întotdeauna o abordare prudentă și responsabilă în ceea ce privește exporturile militare și nu oferă vânzări de arme către zone de conflict sau beligeranți".
Furnizarea de drone și muniție - care ar fi probabil pentru arme de calibru mic, cum ar fi armamentul de mână, mai degrabă decât pentru artileria mai mare, au declarat sursele - ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Chinei pentru Rusia, care până în prezent s-a limitat în mare măsură la companiile chinezești care furnizează echipamente neletale, cum ar fi căști, veste antiglonț și imagini prin satelit pentru forțele rusești.
De asemenea, ar oferi un impuls potențial semnificativ pentru capacitățile rusești într-un moment critic. Luptătorii ruși sunt atât de săraci în muniție încât Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a publicat miercuri fotografii cu câteva zeci de luptători Wagner morți și a pus public moartea acestora pe seama incapacității Ministerului rus al Apărării de a le furniza suficientă muniție.
Update 08:00 Uniunea Europeană a aprobat, după negocieri agitate, al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la aniversarea invaziei Moscovei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu președinția suedeză a UE.
"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul", a anunțat președinția pe Twitter.
"UE rămâne unită cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie".
Pachetul include restricții mai stricte la exportul de bunuri cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.
Cu două ore înainte de miezul nopții, statele membre ale UE au reușit să „treacă linia de sosire”, după ce Polonia a obiectat.
Varșovia a declarat că restricțiile propuse privind importurile de cauciuc rusesc în UE includeau o cotă atât de mare de importuri scutite și perioade de tranziție atât de lungi încât nu ar avea niciun efect în practică.
Alte țări ale UE au fost nedumerite de faptul că Varșovia riscă să nu anunțe noi sancțiuni la împlinirea unui an de la atacul Rusiei împotriva Ucrainei din cauza unui singur element al unui pachet mai larg.
"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esențial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocierile confidențiale dintre cele 27 de țări ale UE în centrul blocului, la Bruxelles.
Toate statele membre trebuie să aprobe sancțiunile pentru ca acestea să fie puse în aplicare, ceea ce face ca negocierile între cei 27 să fie adesea anevoioase și de durată.
UE a declarat că cea de-a 10-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost concepută pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.
De asemenea, măsurile au fost menite să includă pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv ceea ce Occidentul spune că sunt propagandiști ruși, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene desfășurate pe linia frontului.
Pachetul a fost conceput, de asemenea, pentru a tăia mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank și banca online Tinkoff, de la sistemul global SWIFT și pentru a reduce comerțul dintre UE și Rusia cu peste 10 miliarde de euro, potrivit executivului blocului.
Update 00:00 Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că va continua să încerce destabilizarea Republicii Moldova "prin război hibrid" şi "război informaţional".
Preşedintele Vladimir Putin "trebuie să arate succes şi victorii. Dar nu va fi nicio victorie pe câmpul de luptă în Ucraina. Prin urmare, va merge să caute succes în altă parte, unde sunt puncte slabe. Cred că este important să oprim aceste tentative cu mai mult armament, mai multe sancţiuni şi acţiuni adecvate", a afirmat Zelenski, citat de CNN.
Administraţia de la Washington s-a declarat îngrijorată de riscurile destabilizării Republicii Moldova de către Rusia. Informaţiile privind acţiuni în sensul destabilizării Republicii Moldova sunt "profund preocupante", a declarat săptămâna trecută John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Recent, preşedintele Maia Sandu a atribuit Rusiei presupuse planuri de provocare a unor violenţe în Republica Moldova, în scopul înlăturării actualei Administraţii prooccidentale.
În schimb, Administraţia Vladimir Putin a avertizat, vineri, asupra efectelor presupuselor activităţi militare ale Ucrainei în apropierea regiunii separatiste moldovene Transnistria, subliniind că Moscova poate considera atacuri acţiunile împotriva etnicilor ruşi sau a trupelor ruse. "În legătură cu acumularea semnificativă de personal şi echipamente militare ale unităţilor ucrainene în apropierea frontierei dintre Ucraina şi Transnistria, prin instalarea de poziţii de tragere de artilerie şi a unui număr fără precedent de zboruri cu drone ale armatei ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm Statele Unite, ţările membre NATO şi Ucraina asupra acestor acţiuni aventuriere", a transmis Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiei Tass.
"Nu trebuie să aibă nimeni niciun dubiu asupra faptului că forţele armate ale Federaţiei Ruse vor răspunde adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev; dacă se va produce aşa ceva, forţele ruse vor asigura protecţia compatrioţilor, a contingentului de menţinere a păcii şi a personalului militar din Transnistria". Orice acţiune care generează ameninţare de securitate "va fi considerată atac asupra Federaţiei Ruse, în conformitate cu reglementările internaţionale", atrage atenţia Ministerul de Externe de la Moscova.
Război în Ucraina, 24 februarie | Moscova pregătește terenul pentru o intervenție în Republica Moldova
Război în Ucraina, 23 februarie | ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE
Război în Ucraina, 22 februarie | Putin: "Rusia luptă în Ucraina pentru teritoriile sale istorice!"
Război în Ucraina, 21 februarie | Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO
Război în Ucraina, 20 februarie | Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut