Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 321. Ministrul german de Externe a făcut o vizită-surpriză în Ucraina. Annalena Baerbock a vizitat orașul Harkov

Război în Ucraina, ziua 321. Ministrul german de Externe a făcut o vizită-surpriză în Ucraina. Annalena Baerbock a vizitat orașul Harkov

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 22:10 10 Ian 2023 Modificat la 00:02 11 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzat că a făcut propagandă pro-Kremlin
  • Două scenarii pentru viitoarea contraofensivă ucraineană, prezentate de Ministerul britanic al Apărării
  • Amenințări în Pravda: "România riscă să fie ștearsă de pe hartă după înfrângerea Ucrainei"
  • UE va impune sancțiuni suplimentare Rusiei și aliaților săi
  • Fregata "Amiral Gorșkov" s-a jucat de-a războiul în Marea Norvegiei
  • Secretarul General al NATO, al doilea avertisment în cinci zile: "Rusia nu trebuie subestimată!"
  • General american: Rușii au pierdut 2.000 de tancuri în Ucraina
  • Acord istoric între Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană 
  • A murit "creierul" rachetelor Kalibr, cu care Rusia a bombardat Ucraina de pe mare
  • Suedia trimite în Ucraina sisteme Archer de artilerie autopropulsată
  • Zelenski: ”Așa arată nebunia! Tot orașul este acoperit de cadavrele ocupanților!”
  • Medicii militari au reușit să scoată o grenadă neexplodată din corpul unui soldat
  • Rușii „dețin controlul asupra majorității” orașului Soledar

Update 22:10 Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un oficial din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost pus sub acuzare în urma unei anchete, susținând că au descoperit că acesta „justifica public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit CNN.

Serviciul de securitate ucrainean nu a dat numele acuzatului der propagandă pro-Kremlin”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a percheziționat locuința și sediul bisericii mitropolitului uneia dintre eparhiile Bisericii din regiunea centrală Vinnytsia și a găsit „broșuri și literatură de propagandă pro-Kremlin”. 

„Potrivit anchetei, suspectul a răspândit pliante de propagandă printre credincioși, cerând preluarea puterii și schimbarea granițelor statului ucrainean”, a precizat acesta. „Pe unul dintre site-urile web ale Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul a postat publicații de susținere a invadatorilor ruși și a crimelor lor de război”. 

Suspectul va fi judecat acum pentru patru acuzații și riscă până la opt ani de închisoare, se arată în declarația SBU. 

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost anterior subordonată Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. În luna mai a anului trecut, liderii săi au anunțat că rup legăturile cu Moscova după ce Patriarhul Kirill și-a dat sprijinul pentru război.

CNN a relatat anterior că SBU a efectuat percheziții la sediile aparținând UOC în mai multe regiuni, ca parte a unui efort de a contracara suspiciunile de „activități subversive ale serviciilor speciale (rusești)”.

Update 20:55 Ministerul britanic al Apărării și think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului precizează, în ultimele evaluari ale războiului din Ucraina, că forțele ruse se pregătesc pentru posibilitatea viitoarelor contraofensive ucrainene.

Britanicii spun că forțele ruse se confruntă cu două scenarii ale unei eventuale contraofensive majore: în nord-estul Ucrainei, în regiunea Lugansk sau în sud, în regiunea Zaporojie.

Primul scenariul al unei contraofensive ucrainene este în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporojie. În ultimele săptămâni, Rusia a consolidat fortificațiile în regiunea Zaporojie, în special între Vasilivka și Orikhiv. De asemenea, forțele ruse și-au extins tranșeele în orașul ocupat Polohî, a relatat marți Sky News. Aproximativ 75% din regiunea Zaporojie este ocupată de forțele rusești.

Al doilea scenariu pentru o contraofensivă ucraineană este cea din regiunea Lugansk, care ar pune în pericol obiectivul ofensiv rus de ocupare a întregii regiuni Donbas.

Update 19:43 România este una dintre țările europene care riscă să fie șterse de pe hartă din cauza "conflictului dintre Occident și Rusia", potrivit unui material apărut în ziarul rusesc Pravda.

Autoarea, Olga Lebedeva, susține că Rusia nu trebuie să se oprească la Ucraina în ceea ce narațiunea Moscovei cataloghează drept "războiul Occidentului cu Moscova, prin interpuși".

Luptele ar urma să se mute pe teritoriul altor state, iar consecința ar fi prăbușirea şi dispariția unor țări din Europa, scrie Lebedeva.

Pe lista din Pravda sunt menționate România, Polonia, Lituania și Finlanda.

"România este o țară mică pe care Statele Unite plănuiesc s-o folosească pe post de berbece contra Rusiei. Fiind membru NATO, România prezintă câteva amenințări. Pentru Rusia, există pericolul ca România să fie folosită drept bază a trupelor NATO care ar intra în Ucraina și ar fi detașate la Odesa, pentru a-i împiedica pe ruși să elibereze acel oraș", se afirmă în materialul din publicația citată.

Este evocată și intrarea României în război, la presiunile SUA, dacă Rusia va interveni în Moldova, în sprijinul Transnistriei rusofone.

"În oricare dintre scenarii, Rusia va trece la represalii constând în distrugerea completă a infrastructurii", amenință autoarea articolului din Pravda.

Update 19:15 Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a efectuat, marţi, o vizită neanunţată în Ucraina.

Baerbock s-a deplasat inclusiv în oraşul Harkov, situat în estul ţării, potrivit unor oficiali germani şi ucraineni.

Update 18:20 Uniunea Europeană intenţionează să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi aliaţilor acestei ţări, ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, a declarat marţi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Vom continua presiunile asupra Kremlinului cât timp va fi necesar, prin sancţiuni care să aibă efecte. Vom extinde aceste sancţiuni asupra celor care acordă sprijin militar Rusiei, spre exemplu Belarus şi Iran. Vom anunţa noi sancţiuni împotriva Belarusului ca reacţie la rolul său în acest război rus în Ucraina", a spus von der Leyen

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană au reiterat, marţi, condamnarea, în termeni fermi, a invaziei militare ruse în Ucraina, semnalând că intenţionează să contracareze riscurile de securitate generate de Rusia şi "provocările" Chinei.

Update 17:20 Fregata rusă "Amiral Gorșkov", recepționată într-o ceremonie virtuală de însăși președintele rus după modificările în vederea dotării cu rachete hipersonice "Zircon", a efectuat exerciții militare în Marea Norvegiei.

Anunțul a fost făcut marți de Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

Conform ministerului rus, fregata a efectuat exerciții de apărare antiaeriană, simulând respingerea atacurilor inamice în condiții de vreme rea.

Echipajul a exersat manevre navale, a transmis și recepționat date în legătură cu țintele alocate și cu desfășurarea armamentului de la bord, a adăugat sursa citată.

Miercurea trecută, fregata a părăsit un port din nordul Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a discutat prin legătură video cu comandantul vasului și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Putin a lăudat nava și a spus că rachetele hipersonice Zircon - care pot fi echipate cu încărcătură nucleară - nu au echivalent în lume.

Update 16:20 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat, marți, că Rusia își menține obiectivele militare și a repetat că această țară nu trebuie subestimată, în contextul războiului din Ucraina.

El a reluat, totodată, ideea că Alianța Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să susțină apărarea Ucrainei pe termen lung.

"Sunt prevăzute discuții săptămâna viitoare cu ucrainenii, pentru a vedea ce tipuri de armament sunt necesare şi care dintre aliați le pot furniza", a afirmat Jens Stoltenberg, după semnarea Declarației comune NATO-Uniunea Europeană.

"Rusia a suferit pierderi grele, dar nu trebuie subestimată. Mobilizează trupe și echipamente. Rusia este pregătită să sufere pierderi pentru a continua războiul. Vladimir Putin nu și-a schimbat obiectivul, iar Ucraina trebuie susținută pe termen lung", a insistat Stoltenberg, conform presei internaționale.

Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când șeful NATO avertizează în legătură cu riscul subestimării Rusiei.

Stoltenberg a atenționat, joia trecută, că ar fi periculos ca aliații să subestimeze Rusia și ambițiile președintelui Vladimir Putin, în pofida aparentului blocaj al trupelor Moscovei în Ucraina, după aproape 11 luni de război.

Rușii "au dat dovadă de o mare disponibilitate de a tolera pierderile și suferința", a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite în Norvegia.

"Nu avem indicații că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa încât este periculos să subestimăm Rusia", a conchis secretarul general al NATO.

Declarația sa de atunci a venit în contextul incidentului de la Makiivka, unde trupele ruse au pierdut un număr însemnat de militari, după o lovitură efectuată de ucraineni cu sisteme HIMARS.

Update 15:20 Un oficial militar din SUA a comunicat estimările Washingtonului cu privire la pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina, după aproape 11 luni de război. 

Este vorba despre Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.

“Puterea clasică, bazată pe forța armelor (hardpower) contează. Este o realitate. De la începutul războiului (...) Rusia a pierdut 2000 de tancuri (…) Sunt elemente de softpower care contribuie, indiscutabil, la o victorie într-un război. Dar viitorul este dur. Daca cei care vin spre tine au tancuri, atunci și tu, la rândul tău, trebuie să te bazezi pe tancuri", a spus generalul american.

La rândul său, generalul american Mark Milley, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din Armata SUA, a estimat recent că pierderile umane ale Rusiei în război se ridică la aproximativ 100.000 soldați în 10 luni.

Update 14:20  Proiectantul rachetelor Kalibr, utilizate de Rusia în bombardamentele asupra Ucrainei, a încetat in viață.

Kamnev a fost decorat de Vladimir Putin și pus să conducă unul dintre cele mai mari grupuri producătoare de armament din lume.

"La 9 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, a murit directorul științific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii Federației Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev (...) A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete pentru Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Marina militară rusă precum și pentru sistemele antirachetă și de apărare aeriană ale țării", se spune în comunicatul difuzat de presa rusă.

Pavel Kamnev s-a născut pe 14 noiembrie 1937 la Mahacikala, în Daghestan, și a absolvit Institutul de Aviație din Moscova.

În aprilie 2017, președintele rus Vladimir Putin l-a numit în funcția de director științific al corporației de stat Almaz-Antey, după ce îi acordase titlul de "Eroul al Muncii" cu un an înainte.

Potrivit presei ruse, Kamnev este autorul a peste douăzeci de invenții, fiind creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de marina militară rusă în atacurile asupra Ucrainei.

Update 13:20 Liderii UE și NATO au încheiat, marți, un "acord istoric" prin care se urmărește strângerea relațiilor de colaborare dintre cele două organizații.

Este vorba despre o Declarație comună, semnată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii Uniunii Europene și NATO au catalogat semnarea documentului despre un moment-cheie pentru securitatea și stabilitatea zonei euroatlantice.

Documentul este pregătit de mai mulți ani, dar declanșarea războiului din Ucraina a adus mai multe modificări în textul acestuia.

Conform Declarației comune, Uniunea Europeană și NATO se angajează să ducă la un nivel superior parteneriatul lor, prin utilizarea tuturor instrumentelor politice, economice și militare.

În cadrul conferinței de presă cu ocazia semnării celei de-a treia Declarații comune cu UE la sediul NATO din Bruxelles, Secretarul General al alianței militare, Jens Stoltenberg, a evocat momentul în care, în februarie anul trecut, liderii s-au întâlnit pentru a discuta situația creată de invazia ordonată de Valdimir Putin în Ucraina.

"Președintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile și să ne divizeze. În ambele privințe, a eșuat în mod clar", a spus, marți, Stoltenberg.

În prezent, există 21 de state care fac parte atât din NATO, cât din UE.

Update 12:20 Suedia urmează să transfere sistemul de artilerie Archer în Ucraina pentru a-i ajuta pe ucraineni să respingă atacurile trupelor rusești.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom.

"Nu se pune problema dacă trimitem (sistemul de artilerie), ci când trimitem", a declarat Billstrom pentru ziarul suedez Expressen.

Întrebat cu privire la riscurile de escaladare, ministrul a răspuns:  "Ne-am reținut în această privință de prea mult timp. Nu am înțeles că, dacă Ucraina nu va obține echipamentul militar necesar pentru a putea câștiga pe câmpul de luptă, acest război va continua, ceea ce nu va fi decât în beneficiul lui Vladimir Putin."

Sistemul de artilerie Archer este un dispozitiv autopropulsat folosit de Suedia și Norvegia, conceput special pentru a ține pasul cu forțele terestre și care oferă mobilitate superioară în comparație cu sistemele similare.

Update 11:20. Zelenski a spus că rezistența forțelor țării sale din regiunea Donbas a ajutat Ucraina să câștige timp și să câștige putere înaintea unui asalt așteptat al Rusiei asupra orașului din apropiere, Bakhmut. 

Totuși, el a subliniat și situația gravă din Soledar și a spus că „aproape nu au mai rămas ziduri întregi” în orașul din est. 

"Totul este complet distrus, aproape că nu a mai rămas viață. Mii de oameni ai lor s-au pierdut: tot pământul de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de urmele loviturilor. Așa arată nebunia", a spus Zelenski. 

”Bătălia pentru Donbas continuă. Și deși invadatorii și-au concentrat acum cele mai mari eforturi asupra Soledar, rezultatul acestei bătălii dificile și lungi va fi eliberarea întregului nostru Donbas. 

Le mulțumesc tuturor războinicilor noștri care ne apără Bakhmut și care dau dovadă de rezistență maximă! Mulțumesc tuturor războinicilor din Soledar care rezistă unor atacuri noi și chiar mai dure ale ocupanților! 

Este extrem de greu, aproape că nu au mai rămas ziduri întregi... Datorită rezistenței războinicilor noștri de acolo, în Soledar, am câștigat timp suplimentar și putere suplimentară pentru Ucraina. 

Ce a vrut să câștige Rusia acolo? Totul este complet distrus, aproape că nu mai este viață. 

Și mii de oameni au fost pierduți: tot pământul de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de urmele loviturilor. Așa arată nebunia", a spus Zelenski, potrivit SkyNews

Update 10:00. Medicii militari au reușit să scoată, ieri, o grenadă neexplodată din corpul unui soldat. 

Operația a fost efectuată în prezența a doi geniști și efectuată de chirurgul armatei Andrii Verba. 

Militarul rănit a fost trimis acum pentru reabilitare și recuperare, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, pe rețelele sociale. 

Update 09:00. Seara trecută au apărut informații potrivit cărora Rusia a intensificat un atac puternic asupra Soledar, din estul Ucrainei, forțând trupele ucrainene să respingă valuri de atacuri conduse de trupele Wagner în jurul orașului și a fronturilor din apropiere. 

Acum, Ministerul Apărării din Marea Britanie a emis cea mai recentă evaluare a situației de acolo. În raport, Ministerul afirmă că, în ultimele patru zile, forțele ruse și Wagner au făcut progrese tactice în micul oraș Donbas și „dețin controlul asupra majorității așezării”. 

Ministerul a mai spus că atacurile asupra Soledar sunt „foarte probabil” un efort de a învălui orașul de est Bakhmut dinspre nord și de a „perturba liniile de comunicație ucrainene”. 

”În ciuda presiunii crescute asupra Bakhmut, este puțin probabil ca Rusia să învăluie orașul, deoarece forțele ucrainene mențin linii defensive stabile și control asupra rutelor de aprovizionare”, a adăugat raportul. 

Update 07.20. Ruşii au declanşat o ofensivă puternică asupra oraşului Soledar din regiunea Doneţk, chiar de la miezul nopţii. Anunţul a fost făcut de adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, citat de Nexta. Oraşul atacat de armata rusă se află la doar 18 kilometri de Bahmut, un obiectiv pe care forţele ruseşti încearcă să îl cucerească de trei luni fără succes. În acest moment, ruşii atacă oraşul cu un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale trupelor grupului Wagner. Ruşii folosesc masiv artileria, lansatoare de rachete multiple şi mortiere, anunţă oficialul de la Kiev.

Rușii au început un asalt puternic asupra orașului Soledar, potrivit adjunctului ministrului apărării, Hanna Maliar, citată de Nexta.

"După o încercare (anterioară) nereușită de a cuceri Soledarul și după ce s-a retras, inamicul s-a regrupat, și-a refăcut forțele pierdute, a desfășurat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic", a afirmat Maliar, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram

"În acest moment, inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale trupelor grupului Wagner. Inamicul avansează literalmente pe cadavrele propriilor soldați, folosind masiv artileria, lansatoarele de rachete multiple și mortierele, lovindu-și cu tirul chiar și proprii luptători", a precizat aceasta. 

Bilanțul bombardamentelor efectuate în ultimele 24 de ore asupra a nouă regiuni din Ucraina este de cel puțin patru morți și numeroși răniți.

Anunțul a fost făcut de autoritățile ucrainene.

În localitatea Șevcenkove, situată în regiunea Harkov, două femei au fost ucise, iar alte patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat de armata rusă asupra unei pieţe comerciale.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regional, a declarat că a fost demarată o investigație privind crime de război.

Alte două persoane au fost ucise în regiunea Doneţk, unde au fost raportați şi patru răniți.

Război în Ucraina, 9 ianuarie | NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 8 ianuarie | Ucraina acuză Rusia că a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul ”încetării focului”

Război în Ucraina, 7 ianuarie | Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Război în Ucraina, 6 ianuarie | SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar

Război în Ucraina, 5 ianuarie | ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

 

×
Etichete: Război Ucraina
x close