Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ursula von der Leyen a vorbit cu Zelenski şi a anunţat noi acţiuni pentru susţinerea Ucrainei
- Autorităţile ucrainene raportează 15 morţi şi zeci de răniţi în urma bombardamentelor din Herson
- Scrisoarea Papei Francisc către ucraineni: „durerea voastră este durerea mea”
- Vladimir Putin le-a vorbit mamelor soldaţilor ucişi în invazia din Ucraina despre curaj şi încredere
- Spitalele din Herson sunt evacuate din cauza atacurilor aeriene
- Liov: mai multe transplanturi de organe, făcute în spitale fără energie electrică
- Consilieri militari iranieni au murit în Crimeea
- ONU: Atacurile ruşilor „pun milioane de oameni în condiţii de dificultate extremă”
- Secretarul general al NATO: Nu va exista o pace "durabilă" dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina
- Sunt raportate bombardamente rusești în apropierea orașelor ucrainene Zaporojie și Nikopol
- Furnizarea de electricitate în Kiev a fost redusă la 2-3 ore pe zi
UPDATE 22:00 Uniunea Europeană menţine solidaritatea cu Ucraina şi va intensifica acţiunile pentru facilitarea reluării alimentării cu electricitate şi căldură, a declarat vineri seară preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o convorbire cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
"În cursul convorbirii de astăzi cu preşedintele Zelenski, am exprimat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina în contextul atacurilor criminale ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Comisia Europeană intensifică susţinerea, inclusiv împreună cu partenerii, pentru restabilirea alimentării cu electricitate şi căldură în Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.
"I-am exprimat preşedintelui Zelenski solidaritatea totală a UE cu Ucraina în contextul în care suferă din cauza atacurilor deliberate şi barbare ale lui Vladimir Putin (preşedintele Rusiei - n.red.) asupra infrastructurii civile a ţării. Condamn vehement aceste atacuri.
Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce reprezintă crime de război. Intensificăm eforturile şi colaborăm cu partenerii pentru a furniza Ucrainei susţinerea de care are nevoie pentru restabilirea şi menţinerea în funcţiune a alimentării cu electricitate şi a încălzirii pentru populaţia civilă.
Prin intermediul Centrului UE de coordonare a reacţiilor la situaţii de urgenţă, Comisia pregăteşte furnizarea în Ucraina cât mai rapid a următoarelor donaţii din partea statelor membre şi direct din rezervele proprii: 200 de transformatoare de capacitate medie şi un transformator mare din Lituania; un transformator mediu din Lituania, 40 de generatoare de mare capacitate din rezervele UE localizate în România.
Toate aceste generatoare pot alimenta fără întrerupere cu electricitate un spital mic sau mediu", a transmis Ursula von der Leyen într-o declaraţie postată pe site-ul Comisiei Europene.
Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că există eforturi pentru crearea unui centru de distribuire în Polonia, care va permite donaţii din state terţe şi va ajuta Ucraina în coordonare cu partenerii din Grupul G7.
"Am discutat cu Ursula von der Leyen despre iniţiativa Cereale din Ucraina. I-am mulţumit pentru asistenţa financiară masivă, pentru lansarea acţiunilor în sensul celui de-al nouălea pachet de sancţiuni. Am remarcat că plafonarea preţului la petrolul rusesc trebuie să fie eficientă. Am discutat şi despre asigurarea stabilităţii energetice a Ucrainei", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, prin Twitter.
UPDATE 20:50 Cel puţin 15 civili au fost ucişi, iar câteva zeci au fost răniţi în urma bombardamentelor efectuate astăzi de armata rusă asupra oraşului Herson, situat în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene, citate de cotidianul Le Monde.
"Astăzi, 15 locuitori ai oraşului au fost ucişi, iar 35 au fost răniţi, inclusiv un copil", în atacurile armatei ruse, a declarat vineri seară Halina Luhova, un oficial din cadrul Administraţiei militare ucrainene din Herson.
Numeroase clădiri, inclusiv case, au rămas fără electricitate în urma bombardamentelor, a precizat oficialul ucrainean.
Joi, bilanţul bombardamentelor asupra oraşului Herson a fost de patru morţi şi zece răniţi.
Armata rusă s-a retras din oraşul Herson, situat în sud-estul Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, dar menţine prezenţa în apropiere.
UPDATE 19:30 Papa Francisc a scris o scrisoare către poporul ucrainean în care a menționat curajul oamenilor și a afirmat că „durerea voastră este durerea mea”. Scrisoarea a fost publicată astăzi de Vatican.
„Nu trece o zi în care să nu fiu aproape de voi și să nu vă port în inima mea și în rugăciunile mele. Durerea voastră este durerea mea", a scris Papa în scrisoarea redactată în italiană.
Francisc nu a menționat Rusia, dar a întrebat: „Cum este posibil ca oamenii să trateze alți oameni în acest fel?", potrivit CNN.
De asemenea, Papa a menționat suferința tinerilor ucraineni uciși și a persoanelor care au fost nevoite să fugă din cauza războiului. „În fiecare dintre ei se află înfrângerea întregii umanități", a spus el.
Scrisoarea și-a exprimat compasiunea pentru tinerii „care au trebuit să ia armele în mână pentru a-și apăra cu curaj țara", pentru mamele care și-au pierdut soții, pentru persoanele în vârstă și pentru voluntari.
„În acest ocean de rău și durere... la nouăzeci de ani de la teribilul genocid Holodomor, vă admir ardoarea. Chiar și în imensa tragedie pe care o suferiți, poporul ucrainean nu s-a descurajat niciodată și nu s-a abandonat la compătimire", a mai spus Papa.
Holodomorul din 1932-1933 a fost provocat în mod artificial de liderul sovietic Iosif Stalin, care a eliminat stocurile de alimente de la țăranii ucraineni, ceea ce a dus la moartea a milioane de oameni.
„Lumea a recunoscut un popor îndrăzneț și puternic, un popor care suferă și se roagă, plânge și luptă, rezistă și speră, un popor nobil și martir", a precizat Papa.
UPDATE 18:00 Vladimir Putin le-a vorbit mamelor soldaţilor ucişi în invazia din Ucraina despre curaj şi încredere. El le-a transmis că le înţelege suferinţa, dar că este vorba despre nevoia de a apăra ţara. Putin a spus că trebuie ca oamenii să privească dincolo de ceea ce văd la televizor sau pe internet, pentru că duşmanii ţării folosesc informaţia informaţia ca pe o armă.
"Ştiţi, îmi este greu să vorbesc în termenii obişnuiţi, să pot transmite condoleanţe. Cunoaşteţi faptul că eu singur conduc ţara, împărtăşesc cu voi aceste suferinţe şi înţeleg că nimic nu poate înlocui pierderea fiului, pierderea copilului.
În special pentru mamele cărora le suntem datori pentru naşterea noastră. E clar că viaţa este mai grea, mai diferită de ceea ce vedem la televizor, pe internet.
Nu trebuie să aveţi încredere, sunt diferite fake-uri, înşelăciuni, minciuni. Sunt foarte multe atacuri informaţionale, deoarece în lumea modernă, cu ajutorul tehnologiei care este folosită în mod activ, informaţia a devenit o armă."
UPDATE 17:00 Pacienții din spitalele din Herson sunt evacuați din cauza atacurilor aeriene ale rușilor, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii.
Orașul Herson a fost bombardat intens joi, provocând moartea a cel puțin patru persoane, potrivit administrației militare din regiune.
De asemenea, zeci de persoane au fost rănite în atacurile rușilor care au vizat clădiri rezidențiale și comerciale. Atacurile au provocat distrugeri și în unele cartiere rezidențiale care nu au mai fost lovite în timpul războiului.
Vineri, guvernatorul regional Iaroslav Yanushevych a anunțat că autoritățile „evacuează pacienții din spitalele din zonă".
„Copiii aflați sub tratament la spitalul clinic regional din Herson au fost transportați la Nikolaiv. Acolo, ei vor continua să primească toate îngrijirile medicale necesare", a scris el pe Telegram.
Guvernatorul ucrainean a mai spus că pacienții de la unitatea regională de îngrijire psihiatrică din Herson au fost și ei evacuați din oraș.
UPDATE 16:00 Cadrele medicale de la spitalele din Liov au făcut mai multe intervenții chirurgicale în timpul penei de curent care a afectat orașul din cauza bombardamentelor rusești. Medicii au efectuat inclusiv tranplanturi de organe, potrivit Sky News.
Medicii de la spitalele din orașul Liov, situat în vestul țării, sunt nevoiți să efectueze operații vitale fără energie electrică.
Asta după ce loviturile cu rachete rusești asupra infrastructurii cheie din Ucraina au lăsat întregul oraș fără energie electrică.
Nouă transplanturi de organe de la donatori post mortem au fost efectuate în decurs de 30 de ore, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății.
Acestea au inclus două inimi, un ficat și șase rinichi.
Alte două operații de transplant de rinichi au fost efectuate la Centrul regional de oncologie din Cherkasy, spitalul folosind generatoare pentru energie.
„Chiar și în regiunile în care energia electrică nu a fost restabilită, medicii continuă să își facă treaba", a precizat Ministerul Sănătății.
UPDATE 14:20 Un înalt oficial ucrainean de securitate a confirmat moartea unor consilieri militari iranieni în Crimeea, scrie Sky News.
Rapoarte din presa israeliană au afirmat că 10 dintre aceștia au fost uciși de lovituri militare ucrainene în teritoriul ocupat de Rusia în octombrie.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat pentru The Guardian că au fost uciși consilieri militari iranieni, dar nu a precizat câți.
Danilov a spus că iranienii au fost în Crimeea pentru a instrui forțele ruse în vederea utilizării dronelor armate Shahed-136 furnizate Moscovei de Teheran.
El a avertizat că orice alți iranieni aflați pe teritoriul ucrainean ocupat care sprijină invazia vor fi, de asemenea, uciși.
"Nu ar trebui să fie acolo unde nu ar trebui să fei", a declarat Danilov pentru ziar. "Ei se aflau pe teritoriul nostru. Nu noi i-am invitat aici, iar dacă colaborează cu teroriștii și participă la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i ucidem".
Teheranul a negat inițial că a vândut drone iraniene Rusiei, dar ulterior a afirmat că a furnizat un "număr mic" de arme Moscovei cu câteva luni înainte de începerea invaziei. Iranul neagă și că a trimis instructori pentru a ajuta forțele ruse din Crimeea.
UPDATE 13:30 Atacurile ruseşti asupra infrastructurii civile din Ucraina au ucis cel puţin 77 de civili din octombrie şi au pus milioane de oameni în condiţii de extremă dificultate, a declarat şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.
De la începutul lunii octombrie, forţele ruseşti au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămână cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând alimentarea cu energie electrică şi termică a ţării.
UPDATE 12:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că nu va exista o pace "durabilă" dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina și a subliniat că negocierile depind de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, motiv pentru care Alianţa va continua să fie alături de Ucraina.
Mesajul este transmis cu trei zile înainte ca șeful NATO să ajungă în România. "NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. El a anunţat că NATO îşi va spori ajutorul "neletal" pentru Ucraina.
"Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă", a spus Stoltenberg.
UPDATE 11:40 Parlamentul European a confirmat, joi, decizia Consiliului Uniunii Europene de a nu accepta paşapoarte şi alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina şi Georgia, se arată într-un comunicat al PE.
Cu 531 voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 34 de abţineri, legislativul european a aprobat acordul cu Consiliul UE cu privire la neacceptarea documentelor de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina şi în aşa-numitele teritorii separatiste din Georgia, cu scopul emiterii de vize sau al trecerii frontierelor externe ale UE.
Potrivit acordului, Comisia Europeană ar trebui să se consulte cu statele membre şi să elaboreze o listă a documentelor de călătorie ruseşti, în special paşapoarte, care nu trebuie să fie acceptate. Totuşi, persoanele care fug de conflictul din Ucraina încă pot intra în UE în scopuri umanitare.
UPDATE 09:50 Rusia a atacat periferia orașului Zaporojie din sudul Ucrainei în cursul nopții, a declarat vineri pe Telegram Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale locale, conform CNN.
"Detaliile incidentului sunt în curs de investigare. Aveți grijă de voi înșivă!", a scris el.
Regiunea Dnipropetrovsk, situată peste râu de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, a raportat, de asemenea, bombardamente.
"Peste noapte, au bombardat Marhanets și Nikopol cu rachete 'Grad' și artilerie grea. Cel puțin 70 de obuze rusești au căzut în orașe și sate", a scris vineri pe Telegram Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.
El a precizat că nu există victime, dar detaliile bombardamentelor sunt încă în curs de clarificare.
Atacurile vin după ce miercuri un tir de rachete rusești a vizat infrastructura critică a Ucrainei, provocând o pană de curent, a declarat anterior ministrul său al energiei la televiziunea națională. Șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a declarat joi că oferă sprijin la fața locului pentru alte patru centrale nucleare din Ucraina, după ce întreruperile de curent le-au deconectat de la rețea.
Sky News raportează că mai multe persoane au fost ucise în timp ce Hersonul suferă cel mai puternic bombardament de când orașul a fost eliberat. Patru persoane au fost ucise în fața unei cafenele, iar o femeie a fost ucisă lângă casa ei din sudul orașului, au declarat martori pentru reporterii Associated Press.
În total, autoritățile locale au declarat că șapte persoane au fost ucise și 21 rănite în atac.
A fost cel mai intens atac asupra Hersonului de când orașul a fost eliberat de forțele ucrainene, în urmă cu două săptămâni.
Pe de altă parte, sistemul de apărare antiaeriană a fost declanșat în orașul Armiansk din Crimeea, a anunțat agenția de știri TASS, citând un primar local.
UPDATE 09:00 Electricitatea pentru locuitorii din Kiev va fi redusă la 2-3 ore pe zi până la refacerea completă a energiei electrice în oraş.
Informaţia fost publicată aseară de Kyiv Independent, citând compania privată de energie ucraineană Dtek.
Compania respectivă a anunţat că aprovizionarea cu curent electric a fost restabilită pentru aproximativ 30% dintre locuitorii Kievului.
UPDATE 08:30 Pe parcursul a nouă luni de la demararea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pe război, adică un sfert din bugetul său anual, potrivit Forbes.
Analiştii au calculat că Rusia a folosit 10.000 până la 50.000 de obuze pe zi în război, iar preţul mediu al unei obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari.
Acest fapt împinge cheltuielile Rusiei la peste 5,5 miliarde de dolari doar pentru provizii de artilerie.
UPDATE 08:00 Armata ucraineană s-a blocat la porţile teritoriilor ocupate. Asediată constant cu focuri de artilerie inamică, se luptă să menţină controlul în zonele revendicate.
Totuşi, Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace vede armata lui Zelenski mai puternică, echipată şi bine pregătită.
„Având în vedere avantajul pe care îl au ucrainenii în ceea ce priveşte echipamentul, pregătirea şi calitatea personalului lor faţă de ruşii demoralizaţi, prost pregătiţi şi prost echipaţi, ar fi în interesul Ucrainei să menţină ritmul pe timpul iernii”, a declarat Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace.
*
Sistemul de apărare antiaeriană a fost pus în funcțiune în orașul Armiansk din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a anunțat vineri agenția de presă TASS, citând autoritățile locale.
"Invadatorii ruşi au lansat rachete spre o zonă rezidenţială. O clădire a luat foc", a declarat Iarovslav Ianuşevici, şeful Administraţiei militare ucrainene din regiunea Herson, citat de cotidianul Le Monde.
Bilanţul bombardamentelor din Herson este de patru morţi şi zece răniţi.
Armata rusă s-a retras din oraşul Herson, situat în sud-estul Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, dar menţine prezenţa în apropiere.
În localitatea Vîșhorod, situată la periferia Kievului, şapte persoane au fost ucise, iar 30 au fost rănite în urma atacurilor masive lansate miercuri de armata rusă, conform agenţiei Ukrinform.
Război în Ucraina, 24 noiembrie | Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor
Război în Ucraina, 23 noiembrie | Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina
Război în Ucraina, 22 noiembrie | Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare
Război în Ucraina, 21 noiembrie | Rusia va permite un control restricționat al inspectorilor ONU la Zaporojie
Război în Ucraina, 20 noiembrie | AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată