Antena 3 CNN Travel Vechi trasee pentru drumeții, în Munții Bucegi

Vechi trasee pentru drumeții, în Munții Bucegi

Cei care vor să simtă natura sălbatică a Bucegilor, se pot aventura, responsabil, pe traseele marcate din Munții Bucegi. Turiștii se pot caza în cabanele renovate din munți.

vechi trasee pentru drumetii in muntii bucegi
Vechi trasee pentru drumeții, în Munții Bucegi Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    29 Aug 2023   •   12:49

Din nordul județului Dâmbovița începe aventura în Parcul Natural Bucegi, unde până acum 30 de ani erau tabere pentru copii și cabane. Astăzi, două dintre vechile cabane au fost transformate în baze turistice moderne, fiind redeschise pentru vizitatori. Această zonă este una dintre cele mai populare din România, mai ales pentru că se poate ajunge din orice parte a țării, cu mașina personală, cu microbuzul sau cu trenul.

Un vechi traseu, popular încă de la începutul secolului trecut, este pe ruta Târgoviște-Sinaia, pe actualul DN 71 sau cu trenul, până la Pietroșița, apoi pe jos, prin Pietroșița și Moroeni, spre Sinaia, de unde se virează spre Gâlma, la stânga, spre Parcul Natural Bucegi. Cele două comune de la poalele munților sunt puțin cunoscute astăzi, deți au fost, mult timp, zone turistice de top. Cei care ajung la Pietroșița și la Moroeni pentru prima oară sunt surprinși de cele peste 140 de case monument istoric, de o parte și de cealaltă a Drumului Național, cu diferite stiluri arhitecturale, dintre care cele mai frecvente sunt stilul brâncovenesc și cel neoromânesc.

Aici casele poartă ți amprenta locală a unui stil arhitectural unic în România, care combină elementele tradiționale muscelene cu arhitectura italiană. Cine alege să pornească în această călătorie pe drumuri de munte de la capătul de linie de cale ferată din Pietroșița – unde se poate ajunge foarte ușor, de la București și Târgoviște – se poate bucura mai întâi de o excursie culturală, printr-un adevărat muzeu în aer liber, traversat de DN 71. Iar de aici se poate ajunge, în foarte scurt timp, în inima munților, pe traseul Pietroșița-Moroieni-Gâlma-Căprioara-Cerbul.

Spații de cazare renovate

Numărul locurilor de cazare din această zonă a crescut semnificativ, după readucerea în circuitul turistic a hotelului Gâlma, situat la circa cinci minute de mers față de Complexul Căprioara, iar de aici, prin Parcul Natural, se ajunge în circa 40-50 de minute de mers pe jos, la Cabana Cerbul. Câteva pensiuni agroturistice sunt și în zona Moroeni-Pietroșița, una dintre acestea fiind chiar pe drumul spre Gâlma, cu teren de sport, păstrăvărie proprie și struți.

Astfel, cei care vor să meargă pe traseele din Bucegi, pornind din nordul județului Dâmbovița, și să petreacă la poalele muntelui câteva zile, în mijlocul naturii, se pot caza în cele mai bune condiții. Complexul Căprioara este situat la 800 de metri altitudine, iar Cabana Cerbul este la cota 1.000. Acestea sunt vechi puncte de reper pe harta traseelor montane și mult timp au fost vedete ale turismului din România. Cele două cabane și hotelul Gâlma se aflată pe raza comunei Moroeni, în Parcul Natural Bucegi.

Unde se merge după marcaje

Traseele turistice care pot porni de la Cabana Căprioara, în Parcul Natural Bucegi, sunt printre cele mai frumoase din țară. Masivul Bucegi deţine cea mai densă reţea de poteci marcate şi bine întreţinute. Acestea sunt grupate în patru magistrale turistice, ce traversează întregul masiv.  Sunt 39 de trasee omologate, care pot fi consultate pe pagina oficială a Administrației Parcului Natural Bucegi. Pe aceste trasee marcate se poate ajunge și pornind din zona cea mai înaltă, de la Babele, unde se poate ajunge cu telecabina, de la Bușteni.

Banda galbenă marchează traseul Buşteni – Plaiul Fânului – Valea Cerbului – Vf. Omu – Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica – Şaua Vf. Cu Dor. Se poate merge și din zona Sinaia. Banda albastră marchează traseul Sinaia – Poiana Stânii – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă – Piciorul Cocorei – hotelul Peştera – Valea Obârşiei –Vf. Omu – refugiul Mălăieşti –Valea Glejăriei –Râşnov.

Pe traseul marcat cu cruce albastră se poate porni din Pucheni spre Dobreşti – Cabana Scropoasa – Cabana Zănoaga – Cabana Bolboci – Cabana Padina – hotelul Peştera – Piciorul Babelor – Cabana Babele – Cabana Caraiman – Valea Jepilor – Buşteni. Traseul cu bandă roşie pornește de la Sinaia spre Cota 1400 - Cota 2000 -Valea Izvorul Dorului –Şaua Lăptici – Piciorul Lăptici – haban Padina – Şaua Strunga – Vf. Omu – Vf. Bucşoiu – Poiana Pichetul Roşu – cabana Poiana Izvoarelor – cabana Gura Diham – Buşteni.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close