Antena 3 CNN Travel Una dintre cele mai frumoase saline și izvoare sărate hipertermale, la Praid

Una dintre cele mai frumoase saline și izvoare sărate hipertermale, la Praid

Localitatea Praid, din județul Harghita, este renunită atât pentru salină, cât și pentru ștrandul cu apă sărată, unde sunt amenajate și vane speciale, pentru băi sărate fierbinți, apa sărată fiind încălzită în cazane speciale.

una dintre cele mai frumoase saline si izvoare sarate hipertermale la praid
Una dintre cele mai frumoase saline și izvoare sărate hipertermale, la Praid
de Diana Scarlat    |    23 Oct 2023   •   13:38

Băile de la Praid sunt eficiente pentru tratarea reumatismului, apa sărată iodurată având efect calmant, pentru relaxarea fizică și psihică. Băile sărate acționează asupra întregului organism, având efecte antiinflamatorii, vasodilatatoare, sterilizante pentru piele și mucoase, precum și efecte cicatrizante.

Medicii recomandă aceste băi între 10 și 30 de minute pe zi, în funcție de recomandarea specialistului. Temperatura apei sărate este de 36 grade, iar tratamentul nu poate avea mai puțin de 10- 14 băi, consecutiv. Aceste tratamente se pot face doar în perioada 1 iunie-15 octombrie, în schimb, tratamentele bazate pe inhalarea aerului din mina de sare se pot face și în restul anului.

Sunt recomandate pentru astm bronşic, bronşită cronică, sinuzită cronică, emfizem pulmonar obstructiv, silicoză, bronşiectazii, angine, faringite, traheobronşite și pneumonii. Sunt și contraindicaţii, în caz de tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer pulmonar, cardiopatie ischemică decompensată, infarct miocardic recent, afecţiuni neurologice care includ piererea stării de conştienţă, precum epilepsia, claustrofobii sau în cazul femeilor însărcinate.

Ideal pentru distracție și relaxare

La Praid nu se face doar tratament, ci e și un loc foarte bun pentru agrement. Salina Praid are și o bază de agrement, amenajată la „Orizontul 50", care se află la o adâncime de  120 m de la suprafaţă.

Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. Există sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste.

Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius. Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la „Orizontul 60” există o zonă de vizitare Panorama Belvedere „Mina Iosif”.

Tot la acest nivel se pot face degustări de vinuri şi se poate servi masa, în restaurantul sslinei. În fiecare an, salina e vizitată de circa 400.000 de persoane, vara fiind 2.500-3.000 pe zi. Vara este deschis și ştrandul salinei, care reprezintă o atracție în sine. Toamna, zona Praid este foarte atractivă, mai ales datorită peisajelor superbe și produselor tradiționale oferite de pensiunile agroturistice și care se pot cumpăra de la târgurile meșterilor din această zonă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close