Un proiect al Consiliului Județean Constanța oferă publicului larg spectacole de reconstituire istorică, acesta fiind al doilea sezon în care constănțenii și turiștii de pe litoral pot participa la show-uri unice cu reenactori.
Spectacolul „Origini” continuă seria acestor evenimente, sâmbătă, la poarta Cetății Tropaeum Traiani din Adamclisi, de la ora 19.00. Spectacolul care va avea loc sâmbătă al doilea episod din seria „Origini” care a fost concepută cu trei episoade distincte, desfășurate în trei locuri diferite din județul Constanța, la Tomis (Constanța), Tropaeum Traiani (Adamclisi) și Carsium (Hârșova).
Prima reprezentație din această vară s-a desfășurat pe 1 iunie, în Constanța, pe Plaja Reyna. Fiecare dintre cele trei episoade interconectate spune povestea unei provincii locuite de romani, geți și greci, o zonă bogată și mereu în pericol de a fi atacată.
După spectacolul de la Adamclisi, de pe 8 iunie, va urma cel organizat la Hârșova, pe 15 iunie. Publicul poate vedea cascadori profesioniști recunoscuți internațional, cai special pregătiți și dresați pentru scene de luptă și cascadorii ecvestre, muzicieni, umoriști, actori, acrobați, reenactori și zeci de figuranți, care prezintă, prin intermediul unui scenariu original, momentele-cheie ale istoriei acestor locuri.
Aceste piese de teatru sunt puse în scenă atât de actori și regizori, cât și de „reenactori” și acrobați foarte talentați. „Reenactment-ul” nu înseamnă doar teatru sau doar acrobații, iar activitatea „reeactorilor” este mai mult un stil de viață.
Mulți dintre luptătorii și meșteșugarii care participă la reconstituirea istorică, la acest tip de evenimente și-au făcut din această activitate un stil de viață și spun că „reenactment-ul” presupune maximă implicare și o pasiune dusă la extrem.
Conceptul aparține Asociației „Vulturii Carpaților” care colaborează cu cele mai titrate organizații și instituții din domeniu: Uniunea Cascadorilor Profesioniști din Romania, Circul de Stat, Asociația Culturală Tomis, Discover Dobrogea și reputați actori români, precum Denis Ștefan, Cristi Iacob, Crina Matei, Georgiana Rusu, Dan Cojocaru, Andu Axente și Gabriel Monțescu, regia fiind asigurată de Dan Motanu.
Proiectul „Origini” are la bază o viziune nouă, holistică, asupra organizării de evenimente cu specific istoric, cu puternic impact asupra publicului din toate categoriile și care își găsește perfect locul în contextul bogat cultural și istoric al Județului Constanța.
Este „o lecție de istorie pe viu” ce are ca subiect povestea reală a ținutului dintre Dunăre și Mare - Dobrogea, parte a provinciei romane Moesia Inferior și, apoi, provincie distinctă sub numele de Scythia Minor. Participarea publicului la spectacolele din seria „Origini” este gratuită.