Antena 3 CNN Travel Pietroșița revine la turism, cu "Toamna Literară" la Muzeul de Etnografie

Pietroșița revine la turism, cu "Toamna Literară" la Muzeul de Etnografie

„Toamna Literară” va fi primul eveniment pentru publicul larg organizat, pe 28 octombrie, la Pietroșița – Sinaia Mică, așa cum i se spunea până acum 30 de ani.

New Project (97)
de Diana Scarlat    |    08 Oct 2023   •   19:31

O localitate turistică timp de aproape un secol, Pietroșița se relansează pe harta călătoriilor, la finalul acestei luni, cu un prim eveniment cultural, la Muzeul de Etnografie. Arhitectura acestei zone i-a uimit pe cercetători, având influențe din mai multe stiluri, de la cel tradițional, specific Țării Muscelului, până la Bârncovenesc, Neoromânesc, dar și Renascentist italian.

Este explicabil, deoarece la Pietroșița, în nordul județului Dâmbovița și la numai 25 de kilometri distanță față de Sinaia, aveau case de vacanță foarte mulți boieri și arhitecți de acum 100 de ani. Mulți dintre bogații acelor vremuri au contribuit la construirea localității care ea însăși este un adevărat muzeu în aer liber, cu peste 130 de case monument istoric.

Necunoscută publicului larg în ultimele decenii, Pietroșița era, la începutul secolului trecut o zonă turistică importantă pentru clasa de mijloc și zona de investiții pentru multe personalități din perioada interbelică. Așa se explică existența unor conace somptuoase, construite în secolul trecut de-a lungul drumului care leagă Târgooviște de Sinaia (DN 71), majoritatea combinând stilul Neoromânesc cu elemente decorative specifice doar acestei localități. Tot aici este și un capăt de linie pe calea ferată, gara de la Pietroșița fiind monument istoric, din anul 1912.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Focurile vii și tunelurile de sub Bucegi

De atunci s-a încercat construirea unei legături cu Sinaia, dar niciodată nu au fost finalizate tunelurile pentru care au început săpăturile imediat după 1910.

Acestea sunt adevăratele tuneluri de sub Bucegi, abandonate de patru ori într-un secol și pentru care autoritățile nu au oferit niciodată explicații, de aici născându-se numeroase legende. Folclorul local include și „focurile vii” pe care mulți locuitori din această zonă – satele Pietroșița și Dealu Frumos, dar și comunele învecinate – spun că le văd, din când în când, în grădinile lor.

Aceste legende sunt legate de existența unor comori ascunse sub pământ, legendă pe care cercetătorii etnologi au studiat-o intens. Focurile s-ar vedea de sărbătoarea Sfântului Gheorghe și de Anul Nou, conform spuselor sătenilor de la Pietroșița. În alte părți ale țării se spune că focurile vii apar de Sfântul Andrei, de Sânziene sau înainte de Paști.

Pietroșița este o zonă rurală subcarpatică ideală pentru agroturism, fiind și foarte aproape de intrarea în Parcul Natural Bucegi (la circa 10 minute de mers cu mașina). Deși nu a fost pusă în valoare ca localitate turistică în ultimii ani, are de oferit frumuseți nebănuite și tradiții din Țara Museclului păstrate timp de sute de ani. Deși unii cercetători consideră că Țara Museclului s-ar reduce doar la zona care include Câmpulung Muscel, din nordul județului Argeș, alții au demonstrat că se întinde pe cinci județe, în zona subcarpaților meridionali – ceea ce se poate vedea și în elementele arhitecturale, de port popular și în legătură cu sărbătorile specifice doar acestei regiuni, cum ar fi Focurile lui Sumedru (o sărbătoare de purificare rituală de Sfântul Dumitru).

Fiind mult timp o localitate bogată, Pietroșița a dat României și multe personalități ale lumii culturale, iar în continuare se poate lăuda cu un număr mare de scriitori. Tocmai de aceea, la finalul acestei luni se organizează un eveniment cultural special - „Toamna Literară”, la care vor participa inclusiv reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România. Vor fi mai multe lansări de carte și dezbateri pe teme literare, dar și alte tipuri de activități, la Muzeul de Etnografie din centrul satului Pietroșița: jocuri, concursuri cu premii, o expoziție de pictură, ateliere de creație pentru copii, cel mai interesant fiind un workshop de pictură pe sticlă, lansându-se astfel și conceptul de muzeu interactiv, ideal pentru turism.

Este primul eveniment de amploare de după pandemie, însă organizatorii – Fundația Renașterea Pietroșiței-Ruralia, împreună cu Primăria Pietroșița, Consiliul Local și Muzeul de Etnografie – spun că seria va continua, în perioada următoare. Pietroșița se întoarce, astfel, pe harta turismului din România. Muzeul de Etnografie poate fi vizitat de cei care fac excursii în această zonă, fiind găzduit de una dintre clădirile istorice relevante pentru stilul arhitectural unic de aici. Specialiștii de la Târgoviște pregătesc și o cercetare a valorii culturale inestimabile a arhitecturii de la Pietroșița care va fi analizată inclusiv de experți internaționali.

Pentru cei care vor să se cazeze în Pietroșița sau în împrejurimi sunt și pensiuni deschise tot timpul anului, precum Satul Prunilor, de la Dealu Frumos, dar și Hotelul Gâlma sau Complexul Căprioara, de la intrarea în Parcul Natural Bucegi. Mai sunt pensiuni la Runcu (următoorul sat după Dealu Frumos), sau la Cota 1000, spre Sinaia, cel mai mare complex cu locuri de cazare fiind Valea Șipotului, unde se pot face și cursurii de călărie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close