Antena 3 CNN Travel La Oradea și la Băile Felix, iarna e ca vara

La Oradea și la Băile Felix, iarna e ca vara

Sezonul turistic este permanent în nord-vestul țării, la Oradea şi la Băile Felix.

la oradea si la baile felix iarna e ca vara
La Oradea și la Băile Felix, iarna e ca vara Sursa foto: Unsplash.com
de Diana Scarlat    |    10 Ian 2023   •   19:01

Piscinele cu apă termală sunt alegerea perfectă pentru cei care vor să-și asigure o vacanță reușită sau un weekend relaxant, chiar și în sezonul rece. În lunile de iarnă, mulți profită de prelungirea perioadei sărbătorilor, pentru o cură de ape termale.

Apa de la Băile Felix are efecte terapeutice multiple, dar este perfectă și pentru agrement, având proprietăți curative diferite față de cea de la Herculane sau din alte zone unde scăldatul se face doar la recomandarea medicului și nu trebuie să depășească un anumit timp stabilit ca limită. Centrele SPA și piscinele din Aqua Park sunt perfecte în această perioadă, apa termo-minerală având temperaturi de 37 de grade Celsius. Chiar dacă unele hoteluri din stațiune au fost închise pentru lucrări de modernizare, de la finalul anului trecut, sunt încă foarte multe spații de cazare care-și primesc în continuare turiștii.

Curele de băi termo-minerale sunt recomandate și pentru tineri, mai ales pentru cei care lucrează foarte mult la birou, în fața computerului și în aer condiționat, pentru a preveni sau remedia noile boli profesionale. Apa termală de la Băile Felix are alte proprietăți față de cea de la Oradea, deși distanța între reședința de județ și stațiune este foarte mică. Sursele de apă termală sunt diferite. La fel și conținutul de minerale și alte componente.

Piscienele se alimentează permanent

Apele termale de aici nu au o concentrație foarte mare de minerale. La cel mai mare Aqua Park, în incinta Complexului President, distracția este maximă, locul fiind amenajat cu tobogane care atrag în special copiii și tinerii. Este o imensă zonă de SPA, pentru toate vârstele şi toate gusturile. Apa este încălzită natural, în procesul de trecere prin straturi de clacar poros, iar resursa nu este epuizabilă, pentru că se află într-un circuit natural. Piscinele se alimentează permanent, din Munţii Apuseni, în această zonă fiind unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce din Europa.

Există lacuri la 38-40 de metri adâncime, cu apă foarte limpede, iar rezerva de apă termală este influenţată doar de cantitatea anuală de precipitaţii. Forajele s-au făcut pentru Aqua Park la 108 metri adâncime, unde există un strat de calcar poros prin care apa trece și se îmbogăţeşte cu săruri minerale, încălzindu-se datorită unor reacții fizico-chimice.

Medicii care a studiat efectele apei termo-minerale de la Băile Felix au descoperit că organismul uman reuşeşte să se echilibreze şi să îşi ia din apă minerale, calciu şi magneziu, prin simpla îmbăiere. Studiile s-au făcut permanent, în ultimii 30 de ani. Apa de aici are şi proprietatea de a-şi schimba culoarea, sub influenţa factorilor precum schimbările de teperatură sau de presiune atmosferică. De aceea se spune că este o apă vie. Sunt zile în care apa poate deveni dintr-o dată verde sau se poate tulbura, deşi nu este murdară.

S-a constatat că apa termo-minerală reacţionează la factorii de mediu. În piscine, este schimbată în fiecare noapte, iar pe timpul zilei se alimentează permanent din izvoare. Apa de la suprafaţă se varsă permanent, astfel încât nu se poate murdări.

Bună și pentru cure interne

Proprietățile curative ale apei termo-minerale de la Băile Felix sunt și pentru afecțiunile aparatului digestiv, fiind folosită inclusiv în cure interne. Proprietăți asemănătoare mai au unele izvoare din Franța și Germania, dar cea de la Băile Felix este unică, atât prin termalitate, cât și prin compoziția chimică. Este oligominerală (are sub un gram substanțe minerale), ceea ce ajută în tratarea unor afecțiuni digestive, colon iritabil, constipație și afecțiuni renale.

Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la două ore după masă, conform recomandărilor medicilor. Se poate folosi și la câteva zile după ce a fost luată de la izvor, păstrându-și proprietățile curative. Compoziția chimică de bicarbonat, sulfat, potasiu și magneziu este optimă pentru aceste tratamente.

Singura bază de tratament din stațiunea Băile Felix de unde se poate lua apa pentru curele interne este Complexul President, care a făcut foraje speciale pentru a o capta. Cu această apă se tratează și boli metabolice, complicații ale diabetului zaharat sau neuropatii și nu are contraindicații în afecțiuni endocrine, conform medicului Gheorghe Moraru, care a studiat efectele terapeutice ale apei de aici în ultimii 20 de ani.

Cele mai frumoase excursii

Cei care vor să profite cât mai mult și de aerul curat și de peisajele din aceast zonă pot face excursii de la Oradea sau Băile Felix la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții Apuseni. Foarte aproape de Băile Felix, Oradea este un imens muzeu în aer liber, cu centrul istoric renovat integral în ultimii ani. Se poate merge și într-o excursie de o zi la Budapesta. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, atât pentru cei care achită direct la hotel, cât și pentru cei care cumpără pachete turistice de la agenții, iar accesul la piscinele cu apă termală este gratuit pentru cei care aleg hotelurile cu piscină proprie.

Unul dintre cele mai frumoase circuite turistice leagă Băile Felix de Peștera Urșilor, Peștera Meziad și Peștera cu Cristale din Mina Farcu. O altă rută pentru excursii este la Roșia Montană și Valea Arieșului, iar alta este Băile Felix-Oradea-Turda, cu vizitarea Salinei Turda, transformată, de peste 15 ani, într-o atracție fabuloasă pentru turiștii din întraga lume.

×
Subiecte în articol: Băile Felix Oradea
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close