Antena 3 CNN Travel Circuite turistice în România medievală

Circuite turistice în România medievală

Una dintre principalele atracții ale țării noatre este istoria medievală ce poate fi descoperită la fiecare pas, pe urmele cetăților și ale bisericilor fortificate.

circuite turistice in romania medievala
Circuite turistice în România medievală Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    26 Ian 2023   •   10:27

Transilvania își atrage vizitatorii străini mai ales cu astfel de călătorii, în special între Brașov și Sighișoara.

Brașovul, ridicat pe vechea cetate Corona, înființată de cavalerii teutoni, a fost mereu o atracție deosebită pentru toate categoriile de turiști. Zidurile vechii cetăți se văd foarte bine și astăzi, la fel ca și alte urme medievale, de la turnurile din jurul orașului vechi, până la monumente care spun istoria locului, precum Biserica Neagră. La fel de cunoscută și vizitată este Shighișoara, cea mai mare cetate medievală țărănească din Transilvania. Cele mai multe circuite turistice cu tematică medievală se fac în jurul acestor două orașe ridicate peste vechile cetăți.

Cei mai mulți străini care ajung în România vor să viziteze Castelul Bran, fiind promovat drept „Castelul lui Dracula”. Dar sunt mulți care vor să vadă și superbul domeniu regal Peleș, apoi să parcurgă un circuit al cetăților medievale. Cea mai vizitată cetate a fost, mulți ani, cea de la Râșnov, chiar dacă au existat unele probleme legate de reabilitarea acesteia, în urma unui proiect greșit, cu 12 ani în urmă. Foarte aproape de aceasta, se află și cetățile Rupea și Feldioara, recent renovate și redate circuitului turistic.

Circuitele din jurul Brașovului le includ pe acestea, dar zonele săsești cu biserici fortificate, de la Prejmer, Hărman, Meșendorf, Viscri sau Saschiz, până la Sighișoara. În ultimii ani, exceptând perioada de pandemie, aceste zone au atras și turiști pasionați de sport în natgură, prin organizarea unor evenimente speciale, precum circuitele de ciclism, cu diferite grade de dificultate, care le dezvăluie participanților frumusețea sălbatică a dealurilor împădurite din jurul cetății medievale.

Topuri mondiale

[GAL layout="4"]

În 2015, cetatea Râșnov a fost plasată, într-un top mondial al revistei Traveler, între primele zece cele mai frumoase cetăți din lume, alături de Castelul Neuschwanstein, din Bavaria (Germania), Palatul ţarului Alexei Mikhailovich din Parcul Kolomenskoye (Moscova, Rusia), Castelul Matsumoto din Japonia, Castelul Hohenzollern (Germania), Castelul Hradcany din Praga (Republica Cehă), Castelul Blair din Perthshire (Scoţia), Castelul Gamlehaugen din Bergen (Norvegia), Castelul Uchisar din Nevsehir (Turcia) şi Castelul Inuyama din Japonia.

Astăzi, cetatea Râșnov este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România, după ce a intrat într-un nou program de reabilitare. O cetate medievală, o peșteră amenajată și foarte bine întreținută, drumeții montane, tenis, patinaj, tiroliană și echitație atrag la Râșnov, în județul Brașov, peste 350.000 de turiști în fiecare an. Cetatea Râșnov a primit, în anul 2018, un număr record de aproape 500.000 de vizitator, înregistrând o creștere constantă în ultimii ani, iar în 2019 s-a menținut acest trend, scăderile din următorii ani fiind cauzate doar de restricțiile impuse în pandemie, însă trendul crescător s-a reluat încă de anul trecut. Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din sud-estul Europei, atestată documentar pentru prima oară în anul 1335.

Zona turistică în care se află este fascinantă pentru cei aflați în căutare de drumeții montane, fiind în apropierea masivelor Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. Un alt atu al cetății este accesul foarte facil, fie pe drumul care leagă localitatea Zărnești de Brașov, fie pe drumul care leagă Râșnov de Poiana Brașov. Cea mai mare cetate țărănească din Transilvania a funcționat între secolele XIV-XVIII, iar acum depășește recordurile la numărul de vizitatori, de la un an la altul.

Medievalism, natură, cultură și distracție

Tot în jurul Brașovului sunt și foarte multe biserici fortificate, dintre care cea mai cunoscută este Prejmer, unică în lume prin conceptul care a stat la baza construirii spațiilor de adăpost, în caz de asediu. Aici se organizează, în fiecare an, Festivalul Clătitelor, o atracție turistică delicioasă, care își așteaptă fanii și anul acesta, în perioada 11-12 februarie.

România este țara cu cele mai frumoase circuite care includ cetăți medievale. Turismul cultutal se îmbină perfect cu natura sălbatică și cu cele mai moderne spații de cazare, SPA și disctracție. Unele agenții de turism au conceput pachete speciale pentru circuite ale cetăților și turism balnear, tocmai pentru a oferi cât mai multe variante de relaxare, atât românilor care-și descoperă propria țară, cât și străinilor care vin la noi pentru a descoperi locuri unice. Prețul unui circuit de patru zile, cu trei nopți de cazare, la pensiuni sau hoteluri de trei stele/margarete, pornește de la circa 280 de euro de persoană, pentru obiectivele din jurul Brașovului.

×
Subiecte în articol: circuite turistice
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close