Antena 3 CNN Travel Cetatea de Scaun a Sucevei, locul în care civilizația medievală își spune povestea

Cetatea de Scaun a Sucevei, locul în care civilizația medievală își spune povestea

Cetatea de Scaun a Sucevei a devenit interactivă, cu ghidaj audio-video și proiecții 3D, care introduc vizitatorul în atmosfera medievală.

Cetatea de Scaun a Sucevei, locul în care civilizația medievală își spune povestea
Cetatea de Scaun a Sucevei, locul în care civilizația medievală își spune povestea
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2023   •   14:45

Sute de mii de turiști români și străini vizitează, în fiecare an, Cetatea de Scaun a Sucevei, restaurată în mai multe etape, înainte de 2018. Anul acesta se vor face noi lucrări de restaurare, pentru a face obiectivul turistic și mai atractiv. Cetatea este și unul dintre cele mai apreciate muzee ale României. Pe lângă foarte multe lucrări de consolidare și pentru reconstituirea mai multor încăperi, cetatea s-a modernizat, prin caracterul interactiv al prezentării informațiilor despre istoria Moldovei și rolul pe care l-a avut fortificația, în cele mai importante evenimente. Cetatea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

Cetatea se află la marginea de est a municipiului Suceava, în nord-estul României, fiind ridicată strategic pentru utilitatea ei de apărare, pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 de metri față de lunca Sucevei, de unde se poate vedea întreaga vale a Sucevei. La fel ca Cetatea de Apus (Cetatea Șcheia), Cetatea de Scaun a fost construită de voievodul Petru I Mușat, la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. A fost fortificată un secol mai târziu, de domnitorul Ștefan cel Mare. Cetatea a fost distrusă la 1675, iar de atunci a rămas în ruină.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Recent, Cetatea de Scaun a Sucevei a prins viață prin proiecțiile 3D, expozițiile și ghidajul audio în mai multe limbi de circulație internațională care îi ajută pe vizitatori să înțeleagă ce fel de oameni trăiau aici pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare și cum se duceau luptele cu sabia. Astfel, cetatea a devenit cel mai atractiv obiectiv turistic din Bucovina, pentru multe categorii de turiști din țară și din străinătate. În ultimii ani, organizarea Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în luna august, a adus sute de mii de vizitatori, având un succes răsunător. Festivalul se organizează și anul acesta, în perioada 17-20 august.

Cei care aleg să facă și o excursie la Suceava și în împrejurimi pot vizita și Muzeului Satului Bucovinean, unul dintre cele mai frumoase muzee de etnografie în aer liber din țară. Cei care vor să parcurgă un circuit turistsic bucovinean vizitează și mănăstirile, începând cu Dragomirna, unică prin stilul arhitectural, care se află la circa 20 de kilometri distanță de Suceava. Apoi pot merge pe traseul „Clasic”, la Voroneț, Sucevița și Moldovița.

Turiștii care caută locuri de cazare în această perioadă, mai ales în luna august, când se va organiza și Festivalul de Artă Medievală, se pot caza în orașul Suceava, unde sunt hoteluri de toate categoriile, pentru toate preferințele, dar și în apropierea reședinței de județ, la Gura Humorului și la Rădăuți, sau în localitățile turistice din zonele montane, la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Frasin și altele, unde sunt atât hoteluri, cât și foarte multe pensiuni agroturistice.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Beryl devine cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic
x close