Antena 3 CNN Life Travel Brașov, destinație de city break

Brașov, destinație de city break

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 14:54 20 Oct 2023 Modificat la 14:54 20 Oct 2023
brasov destinatie de city break
Brașov, destinație de city break

Vechea Cetate Korona – Brașovul de astăzi – atrage anual un număr foarte mare de turiști români și străini, iar de când a fost dat în folosință aeroportul, orașul a devenit cea mai importantă destinație de city break din România. În ultimii ani, Brașovul a fost una dintre cele mai vizitate destinaţii ale României, chiar şi fără aeroport.

Aici ajungeau, anual, peste două milioane de vizitatori români și străini, până la pandemie, iar străzile centrului istoric sau fost în permanență pline, în toate anotompurile. În continuare, orașul din inima țării și împrejurimile pline de semne ale istoriei, la fiecare pas, pot fi cea mai bună alegere pentru excursii și vacanțe.

Brașovul este unul dintre cele mai mari şi dintre cele mai importante oraşe, ridicate pe vechea cetate Korona. A păstrat caracteristicile medievale, vizibile la tot pasul, iar de câţiva ani, la infrastructura aproape perfectă şi la atracţia pe care o reprezintă zona montană s-a adăugat caracterul cosmopolit. Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII și XVII-lea din nevoia de apărare împotriva invazii lor turcilor și tătarilor.

Zidurile cetății și vechile bastioane

Cetatea avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, după modelul medieval, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase, care pot fi admirate și astăzi de vizitatori.

În zona de sub Tâmpa se pot vizita Bastionul Țesătorilor și Bastionul Postăvarilor. „Kilometrul zero” al unei excursii pe urmele istoriei cavalerilor teutoni care au ridicat cetatea Kronstadt (Orașul Coroanei), este Piața Sfatului, loc încărcat de istorie, care poate fi considerat „inima” vechii cetăți a Brașovului. Toate celelalte obiective turistice ale Brașovului se află în vecinătatea acestui punct central al cetății de astăzi.

Centrul istoric al Brașovului este spectaculos, iar Biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic. În Piața Sfatului se află vechea primărie, Rathaus sau Casa Sfatului, clădire construită în anul 1420, care, la prima vedere, pare de mici dimensiuni, dar cei care o vizitează pot descoperi că spațiul oferă dimensiuni nebănuite, care parcă se dilată, de la un culoar la altul, de la o sală de expoziție la alta.

Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, care confirmă istoria zbuciumată a localității. Parterul, unde se pot admira elementele stilului gotic, găzduiește astăzi expozițiile permanente ale Muzeului de Istorie a Brașovului, iar etajul, mansarda și turnul arată cum goticul se poate îmbina armonios  cu elementele renascentiste și baroce.

Din Piața Sfatului se poate porni către Biserica Neagră sau către vechea Casă a Negustorilor, construită între anii 1539-1545 la cererea soției judelui Brașovului. Locul este mereu animat de sutele de brașoveni sau de vizitatori care se opresc, măcar pentru o cafea sau un ceai, la cafenelele și restaurantele așezate de jur împrejurul Pieței.

Biserica Neagră este unul dintre monumentele reprezentative pentru istoria Brașovului. Clădirea unică în lume are 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, fiind cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din Sud-Estul Europei.

Biserica a fost construită începând cu anul 1385 și s-a numit „Biserica Sfânta Maria“, până la marele incendiu din 1689, care i-a schimbat numele și destinul. Îmbinarea între stilurile gotic și baroc se explică prin instria monumentului, parțial distrus în incendiu și refăcută de meșteri veniți din Danzig, care au adăugat noile bolți în stil baroc.

După incendiu, a renăscut din propria-i cenușă, devenind Biserica Neagră de astăzi. Interiorul poate adăposti 5.000 de oameni. A scăpat de incendiu pictura murală din pridvorul sudic, reprezentând figura Mariei cu Pruncul, așezată între Sf. Ecaterina și Sf. Varvara.

×
x close