Antena 3 CNN Travel Bologna este un adevărat muzeu

Bologna este un adevărat muzeu

Vizitând Italia, una dintre opririle obligatorii ar trebui să fie la Bologna, la numai 100 de kilometri distanță față de Florența - cam o oră de mers cu trenul.

New Project - 2023-05-10T101659.918
de Diana Scarlat    |    10 Mai 2023   •   10:19

Bologna este „La dotta, la grassa, la rossa” - cultă, îmbelșugată și roșie. Este cel mai vechi centru universitar, o cetate bogată încă din perioada romană, care a făcut legătura între cele mai importante regiuni ale Italiei, dar și roșie, datorită culorii predominante a clădirilor, multe fiind din perioada medievală.

Turnuri, muzee și palate, biserici importante și cea mai veche universitate din Europa, înființată la 1088, definesc, pe scurt, Bologna. Arhitectura are și ea o poveste: printr-o lege din anul 1288 a devenit obligatoriu ca toate clădirile din Bologna să fie construite cu portici. Acestea au fost inițial de lemn, iar după secolul al XVII-lea au fost făcute din piatră.

Cunoscută mai mult ca important centru universitar, Bologna este un adevărat muzeu. Este unul dintre orașele care abundă în opere de artă și capodopere ale arhitecturii, ce merită să fie vizitat. Cei care se află în circuite europene și au o zi liberă, ar putea încerca o aventură cu trenul, până la Bologna, chiar și în afara excursiilor organizate.

În ultima perioadă, agențile din România au început să ofere ca alternativă la alte orașe ale Italiei și Bologna, în excursii de o zi, în cadrul circuitelor.

Este o așezare care s-a dezvoltat din perioada romană, dar a devenit simbol al perioadei medievale și a celei renascentiste, oferindu-ne astăzi mai ales o excursie înapoi în timp, printre clădirile vechi sau în galeriile de artă cu opere din cele mai importante perioade culturale ale Europei.

Deși este atât de bogată în istorie și cultură, Bologna nu este aleasă de mulți vizitatori ca destinație în sine, ci mai mult întâmplător. Una dintre explicații ar fi că spre deosebire de alte orașe care atrag turiștii contemporani prin poveștile legate de fapte istorice sau de legende – precum Veneția sau Florența – Bologna e... doar un muzeu.

Foarte tranzitată, dar mai puțin vizitată

Cei mai mulți turiști care vizitează orașele cu o bogată încărcătură culturală din Europa merg mai ales cu trenul. Bologna are un mare avantaj din acest punct de vedere, pentru că este conectată prin sistemul de căi ferate cu celelalte mari centre urbane ale Italiei - Florența, Milano, Roma, Rimini, precum și cu partea de coastă a Adriaticii, cu Padova, Veneția și cu zona alpină. Astfel, cei care doresc să viziteze Bologna, într-o vacanță în Italia, pot alege o excursie cu trenul, de oriunde ar porni.

Totuși, statisticile arată că mulți dintre turiștii care tranzitează orașul nu se opresc să-l viziteze, pierzând ocazia de a se bucura de sute de opere de artă. Nu trebuie să uităm de celebrele spaghetti bolognese, pentru că orașul este considerat, printre altele, un fel de capitală culinară a Italiei. Se spue că aici se găsește cea mai bună mâncare din întreaga Italie.

Bologna a avut, în istorie, avantajul poziționării ei centrale în Italia. Primul drum important al orașului, Via Aemilia, a fost construit aici în anul 187, având utilitate strategică, atât din punct de vedere militar, cât și comercial, legând coasta Adriaticii de cele mai importante orașe-garnizoană din Piacenza. Astăzi se pot observa câteva rămășițe conservate ale acestui drum, în centrul orașului, unde este expus privitorilor un sit arheologic subteran, descoperit recent, în urma unor lucrări de construcții.

Arhitectura orașului impresionează mai ales prin turnurile înalte, din centrul vechi al orașului, foarte bine conservat. Zona de nord, Fiera di Bologna, concentrează latura modernă și contemporană, în discrepanță cu zona centrală care aduce mărturia unei perioade de glorie medievală și renascentistă.

Vechiul oraș a fost conceput ca o cetate, fiind imprejmuit de ziduri înalte de apărare, construite în trei inele concentrice, începând cu secolul al III-lea. Intrarea în oraș se făcea prin porțile de acces, cu șanțuri de apărare. Fiecare poartă era păzită de un turn central, funcționând ca punct vamal, unde se plăteau și taxe. Astăzi se pot admira nouă din cele douăsprezece porți de acces în oraș, din perioada medievală, construite în cadrul celui de-al treilea inel de ziduri de apărare.

Celebrele porți ale Bolognei

Se poate începe o excursie în Bologna medievală de la Porta San Felice, situată în partea vestică a orașului, apoi se poate traversa spre Porta Saragozza, cunoscută și drept „Poarta Sacra” sau „Poarta Pelerinilor”, fiind situată pe drumul care duce către Sanctuarul Madonnei din San Luca, aflat pe un deal împădurit al orașului. La Sanctuar se ajunge străbătând cel mai lung portic din lume de 3.796 de metri, având 666 de arcade. Porta Castiglione era importantă pentru supravegherea unuia dintre canalele prin care se aducea apă în oras, din râul Savena.

Se pare că printre primele construite a fost Porta Maggiore, prin care trecea vechiul drum roman Via Aemilia. În anul 1903, aceasta a fost aproape complet demolată, dar ulterior a fost restaurată și în prezent e bine conservată.

Porta San Vitale (Porta per Ravenna) are dimensiuni mai reduse, dar și aceasta a avut un rol important, fiind pe drumul spre Ravenna, capitala antică a Imperiului Roman și important centru religios. Celelalte porți care sunt și astăzi în picioare sunt Porta Zamboni, Porta Mascarella, Porta Lame și Porta Galliera, aceasta din urmă impresionând prin decorațiuni.

×
Subiecte în articol: Bologna
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close