Antena 3 CNN Timp liber Turism Turul vinului pe insula Creta

Turul vinului pe insula Creta

a3.Creta.23.08.2016.ET.jpg
23 Aug 2016   •   17:00

 Podgoriile cretane se întind pe o suprafață uriașă de circa 50.000 de hectare, reprezentând circa 20% din producția grecească de vinuri, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt produse în Peza, prefectura Heraklion. Insula Creta este cunoscută în toată lumea pentru soiurile de struguri, și deține cea mai veche și tradițională vie din Europa.

Pe insula zeilor se cultivă struguri încă din perioada minoică, având o tradiție lungă și frumoasă de circa 4000 de ani


Dacă ajungi în Creta în perioada culesului strugurilor ar trebui neapărat să faci un tur al vinului, mai ales că sunt o mulțime de zone pe care le poți vizita alături de un ghid local. Poți lua parte și la obiceiurile locului și la festivalurile tradiționale, unele dintre cele mai frumoase din Europa.

După cules, au loc diverse jocuri și cântece tradiționale, cu straie populare și bunătăți servite alături de vinurile realizate din soiul lăudat de struguri Rozaki. Licoarea zeilor vine în mai multe nuanțe și arome, de la vinuri albe, roșii ca focul, până la trandafirii sau roze, cu aromă de fructe, tentă amăruie sau ușor înțepătoare. În cadrul unui tur organizat vei putea degusta mai multe tipuri de licori, dar și celebrele stafide soultanina, care se folosesc pentru diverse prăjituri, în iaurturi grecești sau ca atare.

Cele mai cunoscute podgorii sunt în Peza


Într-o excursie organizată vei putea vizita mai multe vinării din Peza, care te servesc cu diverse tipuri locale de brânzeturi, dar și cu ulei de măsline. Poți îmbina experiențele aromate cu vizitarea satului Thrapsano, renumit pentru produsele realizate în ceramică cu desene inspirate din epoca minoică și ledendele cu zei.

Vei găsi vinării și în Chania, unul dintre cele mai vechi și frumoase orașe din Europa, care încă mai păstrează vestigiile din perioada venețienilor. Nu este produs în cantități foarte mari, însă soiul Vilana - struguri albi, care se cultivă aici, este folosit pentru vinurile delicate care se servesc alături de preparate sofisticate sau deserturi, fiind unul dintre cele mai apreciate de pe insulă.

 

De Mădălina Isar

Sejur Creta

Hotel Agrabella 3* - de la 339 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu demipensiune, transport cu avionul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center  021-9407.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close