Antena 3 CNN Timp liber Turism Turiști filmați cu camera ascunsă în timp ce fac sex sau se dezbracă. Zeci de clienți au descoperit dispozitive de supraveghere în camerele închiriate

Turiști filmați cu camera ascunsă în timp ce fac sex sau se dezbracă. Zeci de clienți au descoperit dispozitive de supraveghere în camerele închiriate

GettyImages-1135499876
Mii de imagini au fost recuperate de poliție de la proprietarii de locuințe închiriate pe termen scurt pe platforma Airbnb. Camerele ascunse în dormitoare și băi îi arată pe oaspeți în cele mai intime momente. Foto: GettyImages
de Robert Kiss    |    11 Iul 2024   •   07:10

O vacanță plină de distracție s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată, imaginile ei ajungând mai apoi pe calculatorul unui prădător sexual care și-a spionat oaspeții timp de ani de zile. 

O investigație CNN a constatat că Airbnb nu își protejează în mod constant oaspeții, deși știe că camerele ascunse sunt o preocupare persistentă în industria sa. În plus, strategiile corporative ale Airbnb au vizat prevenirea reglementării pieței de închiriere pe termen scurt pentru a permite companiei să se distanțeze de responsabilitatea pentru siguranța și confidențialitatea oaspeților.

Mii de imagini au fost recuperate de poliție de la proprietarii de locuințe închiriate pe termen scurt pe platforma Airbnb. Camerele ascunse în dormitoare și băi îi arată pe oaspeți în cele mai intime momente - în timp ce își schimbă hainele, își petrec timpul cu copiii și, chiar, în timp ce fac sex.

Zeci de clienți au descoperit dispozitive de supraveghere în camerele pe care le-au închiriat sau au fost anunțați de poliție că au fost înregistrați pe ascuns.

Victimele spun că trăiesc cu teama că momentele intime în care au fost surprinși fără voia lor vor ajunge pe internet.

„Ăsta nu este numărul meu de securitate socială sau adresa de e-mail. Ăsta este corpul meu dezbrăcat”, a spus o femeie care a fost înregistrată pe ascuns în timp ce făcea sex cu soțul ei într-o cabană din Texas.

Airbnb a refuzat cererea CNN pentru un interviu. Cu toate acestea, într-o declarație scrisă, un purtător de cuvânt a spus că plângerile privind instalarea camerelor ascunse sunt rare, dar când apar, „luăm măsuri adecvate și rapide, care pot include eliminarea gazdelor din sistem și a înregistrărilor care încalcă politica”.

Un angajat al Airbnb a dezvăluit că atunci când un oaspete face o plângere în legătură cu o cameră ascunsă, compania nu alertează de obicei poliția, nici dacă este vorba de un incident în care sunt implicați copii.

Compania contactează, în schimb, gazda pentru a desfășura anchete interne - o decizie despre care experții în criminalistică spun că ar putea afecta investigațiile poliției pentru că le oferă suspecților destul timp să distrugă probele.

Chiar și când Airbnb descoperă că un utilizator are antecedente penale, condamnări pentru „crimă, terorism, viol sau molestarea copiilor”, ei nu sunt descalificați automat.

„Vestul Sălbatic”

Brian Chesky era șomer când el și colegul lui de cameră au venit cu ideea pentru Airbnb, în 2007, când se chinuiau să își achite chiria în San Francisco. Pentru 80 de dolari pe noapte, ei au început să primească oaspeți cărora le ofereau saltele gonflabile, mic dejun și Wi-Fi.

Ei și-au denumit compania Air Bed and Breakfast. 13 ani mai târziu, compania a ajuns să valoreze 47 de miliarde de dolari.

Astăzi, Aribnb, ale cărei acțiuni au o valoare totală mai mare decât Hyatt Hotels Corporation și Marriott International laolaltă, continuă să profite de avantajele de care beneficiază un lanț internațional de hoteluri, în timp ce preia doar o mică parte din costuri și responsabilități.

Spre deosebire de hoteluri, Airbnb nu controlează proprietățile pe care le promovează și nici nu angajează paznici, recepționeri sau oameni pentru curățenie. În schimb, această răspundere cade pe umerii gazdelor.

În timp ce hotelurile pot fi trase la răspundere pentru oaspeții care sunt vătămați pe proprietatea lor, Airbnb, de cele mai multe ori, nu se expune acestor riscuri. De fapt, Airbnb a luptat împotriva unei astfel de răspunderi în instanță, argumentând că are puțin control asupra a ceea ce se întâmplă la listările sale – în ciuda faptului că a colectat aproximativ 17% din fiecare rezervare.

Cu toate că industria de miliarde de dolari a închirierilor pe termen scurt prezintă activitatea de a împărți proprietatea cu alte persoane într-un mod idilic, spunând că facilitează apropierea între oameni și oferă spații private și intime pentru călători ocupați, violențele și prostituția, precum și decesul unor oaspeți, au adus Airbnb și competitorii lor de pe piață în atenția publicului în repetate rânduri.

O problemă de securitate, care a fost în mare parte necontrolată de Airbnb și de restul pieței de închiriere pe termen scurt, sunt camerele ascunse. Airbnb știe despre această problemă de cel puțin un deceniu și și-a notificat în mod repetat acționarii cu privire la această problemă în rapoarte anuale de când compania a devenit publică.

În ciuda acestor preocupări, compania a permis de ani de zile supravegherea video de către gazde în zonele comune, dacă oaspeții erau anunțați că există camere video.

Cameră de filmat ascunsă într-un încărcător și un cuplu înregistrat în timpul unei partide de sex

Chloe LeBrument, care a călătorit la Londra, Ontario, vara trecută cu logodnicul ei pentru un festival de muzică, a găsit o cameră ascunsă într-un încărcător în dormitor.

„Sunt sigură că sunt mulți, mulți oameni care au părăsit camera fără idee că... au fost înregistrați”, a spus LeBrument, a cărui gazdă a fost pusă sub acuzare.

„Mi s-a părut cu adevărat groaznic”, a spus ea.

CNN a analizat mai mult de o duzină de investigații și procese ale poliției din SUA care au implicat cel puțin 75 de victime și a constatat că Airbnb se mișcă adesea rapid pentru a limita plângerile utilizatorilor și a le soluționa în afara instanței. Airbnb a declarat pentru CNN că utilizarea acordurilor de arbitraj și de nedivulgare sunt practici standard în industrie.

Un bărbat, care a fost înregistrat întreținând sex cu soția sa la o închiriere Airbnb și a primit un acord financiar de la companie, a spus că se simte „murdar” că a semnat un acord de confidențialitate. „Am fost reduși la tăcere”, a spus el.

„Cel mai înfricoșător moment din viața mea”

David Wyzynajtys și iubita lui nu mai folosiseră niciodată Airbnb până în iulie 2021, când și-au rezervat un weekend romantic în Texas. Au găsit o proprietate izolată cu o mulțime de recenzii pozitive și o gazdă care a primit statutul de „supergazdă” din partea Airbnb.

Dar când cuplul a ajuns în cabana din Comfort, Texas, și s-au pregătit de culcare, Wyzynajtys a observat ceva ce l-a îngrozit: o cameră ascunsă conectată în perete și îndreptată direct înspre pat. A fost „cel mai îngrozitor moment din viața mea”, a spus Wyzynajtys. Cuplul a plecat și s-a cazat în acea noapte la hotel. A doua zi acesta a sunat la poliție. 

Poliția a obținut un mandat de percheziție și a percheziționat proprietatea lui Jay Allee, confiscând telefoane mobile, computere și camera foto, pe care Allee le folosea pentru a înregistra oaspeții timp de mai mult de un an.

Autoritățile au descoperit peste 2.000 de imagini cu peste 30 de oaspeți care au fost filmați pe ascuns, inclusiv copii.

Multe dintre victime, care au închiriat camere prin Airbnb sau Vrbo, au fost surprinse în timp ce se dezbrăcau sau făceau sex.

Ulterior, Allee a fost judecat pentru 15 capete de acuzare. Treisprezece persoane care au stat la cabana lui Allee – inclusiv doi minori – au dat în judecată Airbnb la tribunalul de stat din California în iulie 2022.

Allee deținea statutul de supergazdă Airbnb. Clasamentul, care este acordat de algoritmul companiei, oferă o vizibilitate mai mare și un potențial mai bun de câștig, potrivit site-ului Airbnb. Una dintre victimele lui Allee a spus că statutul de supergazdă a fost unul dintre motivele pentru care el și familia lui au ales proprietatea.

Reglementările sunt „proaste pentru afaceri”

La începutul acestui an, parlamentarii din Uniunea Europeană au convenit asupra unor reglementări inovatoare care guvernează industria închirierii pe termen scurt. Noile reguli vor necesita înregistrarea gazdei, partajarea datelor de către companie și controlul calității înregistrărilor. Airbnb a salutat reglementările drept un „moment decisiv” pentru industrie și a lăudat abordarea la nivelul UE.

Lauda publică contrazice faptul că Airbnb a luptat cu orașele europene pentru încercarea de a reglementa industria, a declarat Kim van Sparrentak, un membru al Parlamentului European, care a lucrat la legislație.

Nu există reglementări federale similare în Statele Unite.

„Este rău pentru afaceri să respecte reglementările”, a spus Murray Cox, care conduce organizația nonprofit de supraveghere Inside Airbnb. Respectarea regulilor, a spus el, înseamnă adesea excluderea afacerilor de pe platforma Airbnb, ceea ce reduce rezultatul companiei. „Este vorba despre lăcomia corporativă.”

La mai puțin de 32 de kilometri de sediul Airbnb din San Francisco, o petrecere de Halloween s-a soldat cu moartea a cinci persoane în 2019, într-o proprietate închiriată din Orinda, o comunitate bogată din California. Cazul rămâne nerezolvat.

În martie, Airbnb a dezvăluit că doar aproximativ 20% din proprietățile sale din întreaga lume au fost verificate. Cu toate acestea, compania s-a lăudat că fiecare gazdă, co-gazdă și oaspete sunt verificați.

Cu toate acestea, compania îi avertizează pe călători că nu ar trebui să se bazeze pe verificările sale de antecedente pentru a descoperi toate condamnările, înregistrările pentru infractori sexuali sau alte semnale roșii pentru utilizatorii săi.

Allee a fost eliberat din închisoare în februarie, după doar un în spatele gratiilor. 

Poliția a identificat peste 30 de victime care au stat la cabana lui Allee, dar au putut depune acuzații doar în legătură cu 15.

Pentru unele dintre acele victime, scurta sa perioadă în spatele gratiilor a fost o dezamăgire.

„Mai puțin de o lună pentru fiecare victimă”, a spus Wyzynajtys, oaspetele care a găsit camera ascunsă a lui Allee.

Cu toate acestea, sentința blândă a lui Allee nu a fost neobișnuită. În majoritatea statelor și la nivel federal, o astfel de infracțiune este pedepsită cu cel mult un an după gratii.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close