Antena 3 CNN Timp liber Turism Stare de urgență în câteva insule din Grecia preferate de români: Este criză de apă, iar autoritățile au impus restricții de consum

Stare de urgență în câteva insule din Grecia preferate de români: Este criză de apă, iar autoritățile au impus restricții de consum

arillas corfu grecia
Orașul Arillas în insula Corfu din Grecia. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    Andreea Cigolea    |    24 Iul 2024   •   23:43

Chiar când Grecia se pregăteşte să înregistreze un număr record de turişti pe timpul verii, presiunea apei este din ce în ce mai mică. Mii de români şi-au rezervat vacanţele în insulele greceşti, acolo unde sunt mari probleme cu apa din cauza secetei.

Criza severă de apă din insulele greceşti îi face pe localnici să caute soluţii şi chiar să se gândească la folosirea apei de mare. Autorităţile au declarat deja stare de urgenţă pe insule ca Leros, Sifnos şi părţi din Creta şi Kefalonia.

În Naxos, nivelul lacurilor este deja la o treime din cât era anii trecuţi în aceeaşi perioadă. Pe insula Karpathos, au fost impuse restricții privind schimbarea apei din piscine, iar în Thasos se caută soluții pentru desalinizarea apei de mare pentru consum uman.

Precipitaţiile insuficiente şi canicula care a debutat anul acesta cu o lună mai devreme, sunt motivele care au dus la secetă. Specialiştii spun că situaţia afectează deja animalele şi plantele.

În delta Evros, caii sălbatici mor de sete, iar în alte zone, căldura extremă a distrus deja părţi importante din plantaţiile de măslini. Cultivatorii spun că există riscul să se piardă toată producţia.

Vă reamintim, cel puțin șase turiști, inclusiv Michael Mosley, prezentatorul de televiziune britanic, au murit luna trecută din cauza primului val de căldură care a lovit țara. Experţii se tem însă că răul de-abia acum începe.

×
Citește mai multe din Turism
» Vezi toate știrile din Turism
Cele mai noi știri
Parteneri
x close