Antena 3 CNN Timp liber Turism Moscheea Albastră, simbolul orașului Istanbul

Moscheea Albastră, simbolul orașului Istanbul

a3.Istanbul.17.09.2015.BT.jpg
18 Sep 2015   •   15:34

 
Elegantă, somptuoasă și unică, Moscheea Sultanahmet domină piața cu același nume din cosmopolitul oraș turcesc. Este cunoscută sub denumirea de Moascheea Albastră, nume care provine de la cele 21.000 de plăci de ceramică din Iznik, cu care este decorat atât exteriorul, cât și interiorul.

 Moscheea cu șase minarete

Edificiul a fost ridicat în perioada 1609-1617, de către sultanul Ahmet Întâiul, care s-a dedicat proiectului în totalitate, lucrând cot la cot cu muncitorii. Sultanul și-a dorit ca moscheea să aibă cele mai multe minarete din lume, iar la ridicarea acesteia avea cu un minaret mai mult decât Marea Moschee de la Mecca. Musulmanii au considerat acest lucru o lipsă de respect, și astfel Moscheea Albastră a rămas cu șase minarete fabuloase, care par că străbat cerul. Astăzi este singurul edificiu din Turcia cu șase minarete.

Interiorul său somptuos este o capodoperă a stiului arhitectural otoman, și poate adăposti mai mult de 10.000 persoane. Sala de rugăciune este la fel de măreață, cu o suprafață de 2646 mp, dispunând de 260 de ferestre din vitralii.

Decorată cu carpede unice, covoare fastuoase și candelabre aurite și de cristal, sala are un farmec aparte. Câteva arce și caligrafii completează decorul mult prea somptuos pentru un lăcaș de cult.

Povești nemuritoare

Moscheea este învăluită în legende... Se spune că sultanul Ahmet și-a dorit să ridice un edificiu care să rivalizeze la propriu cu Moscheea Sfânta Sofia. Tânărul de numai 19 ani a găsit cu greu un loc și finanțare, pentru a ridica moscheea. Însă, după 10 ani a construit o frumoasă structură din granit, care astăzi, este poate cel mai fotografiat obiectiv turistic din Istanbul.

 

de Mădălina Isar

Circuit Istanbul 

Hotel de 3*- de la 189 euro/persoana, 4 nopti de cazare cu mic dejun, transport cu autocarul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro , call center 031.226.33.25

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close