Antena 3 CNN Timp liber Turism Heraklion, leagănul zeilor | Reportaj în oraşul în care legendele spun că ar fi trăit Zeus

Heraklion, leagănul zeilor | Reportaj în oraşul în care legendele spun că ar fi trăit Zeus

Cel mai mare pământ insular al Greciei este fermecătoarea Creta. O insulă care își dezvăluie comorile la tot pasul. Poposim astăzi în capitala ei - Heraklion, al patrulea oraș ca mărime din Grecia și leagăn al zeilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iun 2024   •   09:26

Legendele spun că aici ar fi trăit Zeus, iar de la zeul Dyonisos oamenii ar fi păstrat secretul preparării celor mai bune vinuri. Portul și fortăreața venețiană a orașului sunt monumente unice, încărcate de istorie, iar mica capelă albă de pe stâncile înconjurate de mare e locul unde îndrăgostiții aleg să-și unească destinele.

Situată în Marea Mediterană, la intersecția rutelor comerciale care unesc trei continente, Europa, Asia și Africa, insula Creta este binecuvântată cu locuri unice în lume. Capitala Heraklion, al patrulea oraș ca mărime din Grecia, este leagănul legendelor. Aici s-a născut Zeus, cel mai puternic dintre zei. De numele lui se leagă și  cel mai mare și mai bătrân platan de pe insulă.

"Există o legendă frumoasă în mitologia greacă legat de Zeus și prințesa Europa. Au avut o poveste de dragoste sub acest copac, care s-a finalizat cu apariția a trei băieți. Fiul cel mare, Minos, a devenit rege și a pus bazele faimoasei civilizații minoice. Este neobișnuit faptul că acest copac este încă în viață, după mai mult de 2000 de ani. Are un perimetru de 14 metri", a declarat Viktor Spivakov, ghid turistic.

Întemeiat în secolul al 16-lea, Helaklion este unul dintre cele mai dinamice oraşe din întreaga Grecie. Pentru a atrage cât mai mulți turiști, insula se dezvoltă continuu.

"Construim acum un drum nou, care va străbate insula de la un capăt la celălalt, dar și un nou aeroport, care va fi operațional la începutul anului 2027 și care ne va da oportunitatea de a crește de la șase milioane de turiști anual, cât avem în prezent până la opt sau zece milioane", a precizat Manolis Tsakalakis, reprezentant Asociaţia Hotelierilor din Rethymno.

"Sezonul estival pentru Grecia vine întotdeauna cu provocări. Încercăm în fiecare an să stabilim noi recorduri. Creta este complet diferită, aici poți găsi orice. Poți combina o vacanță de vară clasică, la plajă sau relaxare la hotel, dar puteți merge în zona montană, acolo unde poți găsi tradițiile autentice. Este un loc cu o istorie bogată, bineînțeles că nu putem lăsa la o parte gastronomia locală", a susţinut Manolis Apladenakis, manager agenţie de turism.

Numite în antichitate ”băutura zeilor”, vinurile din Creta ne îmbie cu arome și legende. Se spune ca însuși zeul Dyonisos i-a învățat pe oameni să le prepare, iar tradiția a devenit un element important în cultura și civilizația cretană. Turiştii descoperă în Creta crame cu sortimente de vin unice.

"Acest soi este produs în podgoriile noastre, aflate la o altitudine de 350 de metri. În acest vin poți găsi foarte multe arome florale, și, datorită acidității ridicate, aromă de minerale din pământ", a explicat Andreas Pnevmatikakis, reprezentant cramă.

Un loc de o frumusețe ireală este și lacul Kournas - singurul cu apă dulce din Creta, așezat într-o vale înconjurata de dealuri. Lacul are se remarcă și prin culoarea apei - un albastru-turcoaz fermecător.

Încheiem călătoria noastră în acest loc de poveste cu un popas în orașul Georgioupolis, la mica biserică dintre ape ce poartă hramul Sfântului Nicolae. Mulți tineri aleg capela albă de pe stânci pentru a-și uni destinele, atunci când și vremea permite organizarea ceremoniilor religioase.

×
Subiecte în articol: Heraklion insula creta Grecia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close