Antena 3 CNN Externe După protestele în care turiștii au fost atacați cu pistoale cu apă, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari

După protestele în care turiștii au fost atacați cu pistoale cu apă, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari

localnicii din barcelona i-au atacat pe turisti cu pistoae cu apa
Mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat la Barcelona împotriva turismului excesiv. Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2024   •   12:31

Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care vizitează oraşul pentru mai puțin de 12 ore, a declarat primarul Jaume Collboni într-un interviu publicat duminică. Măsura a fost luată în contextul în care în ultima oră în oraș au avut loc mai multe proteste față de numărul mare de turiști. Acum două săptămâni, localnicii i-au alungat pe turiști de la terase și i-au atacat cu pistoale cu apă.

Jaume Collboni a spus că actuala taxă turistică plătită de pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş este de şapte euro pe zi. Edilul nu a dezvăluit cu cât va fi majorată această taxă.

"Vom majora, substanţial, taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş", a declarat primarul Barcelonei într-un interviu pentru cotidianul El Pais. "În cazul pasagerilor navelor de croazieră care fac o escală mai mică de 12 ore, există o utilizare intensivă a spaţiului public fără niciun beneficiu pentru oraş şi un sentiment de ocupare şi saturaţie. Vrem să avem un turism care este respectuos cu destinaţia", a precizat Jaume Collboni, scrie Agerpres.

Edilul a mai spus că turiştii, şi nu contribuabili locali, ar trebui să plătească pentru proiecte locale, precum şcoli dotate cu instalaţii de aer condiţionat. Propunerea va trebui însă acceptată de guvernul regional catalan, a spus Collboni.

În ultimele săptămâni, cei care se opun supraturismului au organizat proteste în mai multe destinaţii populare de vacanţă din Spania, precum Palma de Mallorca, Malaga şi Insulele Canare, susţinând că numărul mare de vizitatori duce la creşterea costurilor cu locuinţele, astfel că rezidenţii nu îşi mai permit să trăiască în zonele din centrul oraşelor. Un nou astfel de protest este programat să aibă loc duminică seara la Palma de Mallorca, capitala celei mai mari insule Baleare.

Luna trecută, acelaşi Jaume Collboni anunţa că Barcelona va interzice închirierea de apartamente în scop turistic, până în 2028, o decizie drastică neaşteptată, prin care edilul vrea să oprească creşterea costurilor cu locuinţele şi să facă oraşul accesibil rezidenţilor. 

În prima săptpmînă din iulie, mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat, la Barcelona, împotriva turismului excesiv. Sub sloganul: „Destul este destul! Să punem limite turismului", în jur de 2.800 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au mărşăluit sâmbătă la Barceloina pentru a cere o schimbare a modelului economic pentru oraş, cel mai vizitat din ţară.

În imaginile surprinse în orașul spaniol, în weekend, se observă cum vizitatorii din zone turistice populare sunt stropiți cu pistoale cu apă și mulțimi de protestatari scandează „Duceți-vă acasă!”.

×
Subiecte în articol: Barcelona turism taxe turism excesiv
Cele mai noi știri
Parteneri
x close