Antena 3 CNN Life Timp liber Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu

Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:00 31 Iul 2020 Modificat la 23:00 31 Iul 2020
Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu
Sursa foto: Antena 3

Oana Matei demonează mitul conform căruia cuiele fac bine plantelor, în schimb, explică de ce rugina ajută plantele pentru o mai bună fertilizare.

''Despre cuie şi despre chibrituri vorbim astăzi la rubrica despre îngrijirea plantelor. Poate nu m-aş fi uitat la miturile care circulă pe internet, dacă nu aş fi găsit atât de multe recomandări, mai mult sau mai puţin avizate.

De ce am băga cuie în pământul din ghiveci? Pentru fier, evident. Plantele au nevoie de fier, la fel cum şi oamenii au nevoie de fier. Au nevoie de acest tip de fier?  Răspunsul este nu. Clar, nu! Cum nici noi nu putem să înghiţim un cui ca să ne vindecăm anemia, la fel nici plantele nu pot metaboliza fierul în această formă. Fierul din care este făcut cuiul, oxidează şi în prezenţa aerului şi în prezenţa apei, iar produsul din această eroziune este ceea ce noi numim rugină.

''Rugina este cea care ajută plantele atunci când ajunge în pământ. Cuiele ruginite pe care le avem să le băgăm în apă, iar apa care  rezultă după câteva ore, va căpăta o nuanţă arămie, ei bine, acea apă poate fi folosită pentru a ajuta plantele, pentru fertilizare''

E suficient un pahar de 100 ml o dată la două săptămâni, să udăm o plantă dintr-un ghiveci mediu'', explică Oana Matei.

Cât despre beţele de chibrit, Oana Matei spune că sunt benefice pentru plante: ''În reacţie cu apa, acest fosfor se va dizolva, va intra în pământ şi va hrăni rădăcinile!''

Înfigeţi beţe de chibrit în pământ. De ce? Pentru că beţele de chibrit au în vârful lor, fosfor. Nu este chiar atât de grav dacă băgăm beţe de chibrit în pământ, la fel cum se întâmplă în privinţa cuielor. Ele sunt mai mici şi sunt de lemn şi atunci nu produc vătămări (...) În reacţie cu apa, acest fosfor se va dizolva, va intra în pământ şi va hrăni rădăcinile.

Este important să le dăm ceea ce au nevoie, în forma în care ele au nevoie: şi fier şi fosfor, şi azot şi potasiu'', a adăugat Oana Matei, inginer horticultor.

 

×
Parteneri
x close