Antena 3 CNN Timp liber Film Le Havre, ales cel mai bun film francez al anului

Le Havre, ales cel mai bun film francez al anului

Le Havre, ales cel mai bun film francez al anului
Foto: Aki Kaurismäki unionradio.net
16 Dec 2011   •   17:08

În cadrul galei cu numărul 69 a premiilor Louis-Delluc ce a avut loc vineri în Paris, preşedintele juriului, Gilles Jacob, a anunţat că lungmetrajul "Le Havre" a fost recompensat cu premiul Louis-Delluc, pentru cel mai bun film francez al anului, informează AFP.
   
"Le Havre", a fost turnat în franceză, deşi regizorul finlandez Aki Kaurismäki nu vorbeşte această limbă. Filmul spune povestea unui lustragiu din portul Havre, Marcel Marx, care decide să ajute un tânăr african fără documente legale, acesta visând să ajungă la mama lui, ce locuieşte în Marea Britanie.
   
Film angajat în problematica migraţiei, "Le Havre" a fost salutat de critici şi considerat "o odã a speranţei, pentru solidaritate şi fraternitate" de cãtre juriul ecumenic al Festivalului de la Cannes, unde a câştigat premiul criticii internaţionale.
   
Premiul Louis-Delluc pentru debut a fost decernat peliculei "Donoma", a cineastului haitian Djinn Carrenard, care a turnat acest film cu un buget de doar 150 de euro, în trei luni, cu ajutorul a 10 actori profesionişti voluntari.
   
Ieşind complet din normele cinematografului clasic, acest film al cãrui titlu este de origine sioux ("Donoma" semnificã "Soarele e acolo"), îl îmbarcã pe spectator într-o veritabilã gherilã a iubirii, prezentând relaţiile dintre trei cupluri.
   
Acest premiu a fost înfiinţat în 1937, în memoria lui Louis Delluc, primul jurnalist francez specializat în cronicile de film şi fondator al celebrelor cine-cluburi din Franţa.

×
Subiecte în articol: paris Marea Britanie Cannes
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close