Antena 3 CNN Timp liber Film Actorul Ion Rițiu, cunoscut pentru rolurile din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, a murit

Actorul Ion Rițiu, cunoscut pentru rolurile din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, a murit

ion ritiu facebook
Actorul Ion Rițiu a murit la vârsta de 74 de ani | Sursă foto: Facebook
de Andreea Ştefan    |    03 Iul 2024   •   20:16

Teatrul Național Târgu Mureș a anunțat miercuri că actorul Ion Rițiu, cunoscut pentru rolurile sale în mai multe filme regizate de Sergiu Nicolaescu, a murit la vârsta de 74 de ani.

„Teatrul Național Târgu Mureș își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a actorului Ion Riţiu, un artist de mare valoare care a adus onorabilitate teatrului mureșean și care va fi mereu apreciat și amintit. Odihnească-se în pace. Îi transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat pe Ion Riţiu. Informații privind ceremonia funerară vor fi comunicate în curând de familia Riţiu", a postat Teatrul Național Târgu Mureș pe pagina sa de Facebook.

RĂMAS BUN, ION RIȚIU… (4 decembrie 1950, Târnăveni - 2 iulie 2024, Târgu Mureș) Ion Rițiu a devenit parte din echipa...

Publicată de Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Liviu Rebreanu pe Miercuri, 3 iulie 2024

Ion Riţiu (născut la 4 decembrie 1950 în Târnăveni, decedat la 2 iulie 2024 în Târgu Mureş) a fost membru al echipei Teatrului Național Târgu Mureș din 1975, imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie din București.

În industria filmului, Ion Riţiu a interpretat roluri notabile precum Puiu Faranga în „Ciuleandra" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1985), Rică Păsărin în „Duelul" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1981), Baiazid I în „Mircea" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1989), Căpitan de infanterie în „Noi, cei din linia întâi" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1986), Cavalerul cruciat Norbert în „Coroana de Foc" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în „Punctul Zero" (regizat de Sergiu Nicolaescu, 1996).

Pe scena Teatrului Național Târgu Mureș, Ion Riţiu a excelat în roluri precum Ion al Glanetașului în „Ion" (regizat de Dan Alecsandrescu, 1985), Contele Ștefan Illésházy în „Procesul Horia" (regizat de Dan Alecsandrescu, 1977), Rosencrantz în „Hamlet" (regizat de Nicolae Scarlat, 1983), Lucentio în „Îmblânzirea Scorpiei" (regizat de Mircea Cornişteanu, 1993), Andrei în „Ne naștem o singură dată" (regizat de Dan Alecsandrescu, 1987), Octav Șoimu în „Ciuta" (regizat de Kincses Elemér, 1982), Cleonte în „Burghezul Gentilom" (regizat de Dan Alecsandrescu, 1987), Orlando în "Cum vă place" (regizat de Dan Alecsandrescu, 1979), Vlăduț în „Adolescenții" (regizat de Constantin Săsăreanu, 1979), Melpomete în „Balconul" (regizat de Nicolae Scarlat, 1976) și Damis în „Tartuffe" (regizat de Dan Micu, 1974).

Ion Riţiu a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Mureș, în cadrul Zilelor Târgumureșene desfășurate duminica trecută, fiind printre cele zece personalități alese pentru această distincție.

×
Subiecte în articol: Ion Rițiu Sergiu Nicolaescu actor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Noua gafă a lui Biden, virală pe internet. Ce a citit de pe prompter
x close