Antena 3 CNN Sport Tenis Maria Șarapova era dopată când o învingea pe Simona Halep

Maria Șarapova era dopată când o învingea pe Simona Halep

1 minut de citit Publicat la 19:34 09 Iun 2016 Modificat la 19:34 09 Iun 2016
maria sharapova.jpg

La o zi după anunțul suspendării de doi ani primite de Maria Șarapova pentru doping, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a dezvăluit că sportiva din Rusia a consumat meldonium chiar și la ultimul Turneu al Campioanelor la care a participat, cel din toamna anului trecut, când a jucat și cu Simona Halep și a învins-o, scrie digisport.ro.

Potrivit ITF, pentru sportiva din Rusia consumul de Meldonium devenise un obicei. Și-a administrat medicamentul Mildronate la Wimbledon, la Turneul Campioanelor și la finala Fed Cup, dintre Rusia și Cehia.

În octombrie 2015, Șarapova a ajuns la 6 victorii din tot atâtea întâlniri cu Halep. A câștigat cu 6-4, 6-4 meciul din grupele competiției de la Singapore. În 2015, substanța care i-a adus suspendarea nu era pe lista celor interzise, ci doar sub monitorizare.

Conform regulamentului din tenisul mondial, jucătorii sunt obligați să anunțe ce medicamente folosesc chiar dacă acestea nu sunt pe lista substanțelor interzise. Cu toate acestea, ITF a precizat că mildronatul (medicamentul ce contine meldonium) nu a figurat pe lista medicamentelor administrate, la cele 7 controale antidoping efectuate în perioada 22 octombrie 2014 - 26 ianuarie 2016.

„Timp de zece ani am luat acest medicament care se numeşte Mildronate şi am aflat că are o substanță numită Meldonium, care era legală, dar de la 1 ianuarie aceasta a devenit ilegală. Prima dată am luat acest medicament în 2006. Eram bolnavă foarte des, aveam o deficienţă de magneziu, aveam un istoric în familie cu mai multe cazuri de diabet”, spunea Șarapova în luna martie, atunci când a anunțat că a fost depistată pozitiv cu Meldonium.

ITF a publicat și o serie de convorbiri purtate de sportivă cu doctorul rus Anatoly Skalny, cu care a oprit în 2012 colaborarea oficială, dar care a continuat să o îndrume și să îi prescrie medicamentul care putea fi procurat doar din Rusia sau țările baltice.

Medicul i-a recomandat să ia câte două pastile cu o oră înainte de meciuri. În cazul unor jocuri la competiții de mare importanță, o îndruma să crească doza până la 3-4 pastile, luate tot cu o oră înainte de joc.

×
x close