Djokovic a mai spus că a participat la un interviu și la o ședință foto luna trecută în Serbia natală, chiar și după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus, într-o aparentă încălcare a regulilor țării pentru persoanele infectate. Oficialii australieni au spus că verifică dacă Djokovic, care nu este vaccinat, prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Comentariile starului tenisului au venit într-o declarație pe care a lansat-o pe rețelele de socializare despre care a spus că are scopul de a „clarifica informațiile greșite” cu privire la săptămânile de dinaintea sosirii lui la Melbourne pentru Australian Open. El a fost reținut zile întregi de oficialii de frontieră australieni, înainte de a fi eliberat luni în urma unui proces.
Dar declarația tenismenului nu a rezolvat pe deplin o serie de întrebări care au apărut cu privire la încercarea lui de a rămâne în Australia și de a încerca să obțină al 21-lea titlu record de Grand Slam. Printre acestea se numără exact momentul în care a aflat de rezultatul testului pozitiv și cum documentele sale de călătorie au ajuns să afirme în mod fals că nu a călătorit internațional în cele 14 zile înainte de sosirea sa în Australia.
Declarația postată pe Instagram, despre care Djokovic a spus că va fi ultima sa remarcă despre încercarea sa din Australia, a fost făcută publică în timp ce ministrul imigrării din țară a spus că încă se gândește dacă își exercită puterile personale pentru a anula din nou viza jucătorului. Oficialii de imigrare investigau, de asemenea, discrepanțele în documentele prezentate de Djokovic în timp ce încerca să intre în Australia săptămâna trecută cu o scutire de la obligația de vaccinare împotriva COVID-19.
Oficialii australieni de tenis au acordat această scutire pe baza a ceea ce Djokovic a spus că este o infecție cu COVID pe care a avut-o la jumătatea lunii decembrie. El a fost criticat din cauza imaginilor de pe rețelele de socializare care îl arătau la evenimente, în același timp în care se presupune că era infectat cu coronavirus.
Djokovic a spus miercuri că a lfăcut un test P.C.R. pe 16 decembrie, după ce unele persoane de la un meci de baschet la care a participat cu două zile mai devreme au fost testate pozitiv pentru coronavirus. În ciuda faptului că nu avea simptome, el a făcut și un test rapid de antigen „ca măsură de precauție”, a spus el, și a ieșit negativ,informează The New York Post.
Pe 17 decembrie, a spus acesta, în timp ce își aștepta rezultatul P.C.R. a participat la un eveniment de tenis la Belgrad, capitala Serbiei, unde a decernat premii copiilor. El a spus că a mai făcut un test rapid de antigen înainte de a participa la acel eveniment, care a ieșit negativ, și că testul P.C.R. nu a revenit pozitiv decât după finele evenimentului.
Pe 18 decembrie, el a continuat cu un interviu și o ședință foto cu ziarul sportiv francez L’Equipe „pentru a-și îndeplini un angajament de lungă durată”, a spus el.
„M-am simțit obligat să merg mai departe și să conduc interviul L’Equipe, deoarece nu voiam să dezamăgesc jurnalistul, dar m-am asigurat că m-am distanțat social și că am purtat o mască, cu excepția cazului în care mi-a fost făcută fotografia”, a spus domnul Djokovic.
„În timp ce m-am dus acasă după interviu să mă izolez pentru perioada necesară, reflectând, aceasta a fost o eroare de judecată și accept că ar fi trebuit să reprogramez acest angajament”, a adăugat el.
Nu a fost prima dată când Djokovic a trebuit să-și ceară scuze pentru acțiunile pe care le-a întreprins în timpul pandemiei. La mijlocul anului 2020, pe măsură ce virusul a făcut ravagii în Europa și în alte părți, a organizat un turneu de tenis, după care el și alții au fost testați pozitiv.
În timp ce tenismenul a declarat miercuri că „nu a primit notificarea unui rezultat pozitiv PCR” până pe 17 decembrie – după evenimentul care a implicat copii – documentele pe care le-a furnizat oficialilor australieni în timp ce încerca să intre în țară au spus că rezultatul fusese primit cu o zi înainte.
O copie a certificatului său medical a spus că testul a fost făcut la 13:05. pe 16 decembrie și că rezultatul pozitiv a fost primit la 8:19 în aceeași zi. Într-o declarație pe propria răspundere oferită unei instanțe australiane, el a spus: „La 16 decembrie 2021, am fost testat și diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID).” Nu era clar când a aflat exact despre presupusul său test pozitiv.
Premierul sârb, Ana Brnabic, a declarat în această săptămână că, dacă Djokovic ar fi știut că este pozitiv pentru coronavirus înainte de a participa la evenimentul de premiere din 17 decembrie, ar fi „încălcat în mod clar regulile” în Serbia.
Jucătorul de tenis masculin clasat pe locul 1 i s-a refuzat intrarea în Australia din cauza întrebărilor despre o scutire de vaccin împotriva COVID-19, dar Djokovic a contestat decizia în instanță, iar un judecător australian i-a permis intrarea în țară.
Oficialii australieni au sugerat că ar putea face o nouă încercare de a anula viza lui Djokovic, chiar dacă campioanul, eliberată din detenție, s-a întors în instanță.
S-ai iscat înrebări cu privire la documentele de viză ale lui Djokovic, unde scrie că nu a călătorit în nicio altă țară în cele 14 zile înainte de sosirea în Australia. Documentele avertizează asupra unor sancțiuni grave pentru răspunsurile false la întrebare.
Declarația sa părea să fie contrazisă de postările pe rețelele de socializare care îl arătau călătorind între Spania și Serbia. Miercuri, el a spus că agentul său a făcut o „greșeală administrativă în bifarea casetei incorecte”.
„A fost o eroare umană și cu siguranță nu deliberată”, a spus el, adăugând că echipa sa de miercuri „a furnizat informații suplimentare guvernului australian pentru a clarifica problema”.
Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca saga să fie rezolvată rapid, ministrul imigrației, Alex Hawke, indicând că are nevoie de mai mult timp pentru a analiza noile informații înainte de a decide dacă va anula viza lui Djokovic.