Născută în aprilie 1990, Cîrstea a reuşit deja să cucerească o mulţime de turnee ITF şi unul WTA, cel de la Taşkent, în 2008. Totuşi, momentul în care ea a captat atenţia lumii tenisului a fost atingerea sferturilor de finală de la Ronald Garros în luna mai a acestui an. Înainte de a fi învinsă de Samantha Stosur, Sorana le-a învins pe Alize Cornet, Caroline Wozniacki şi Jelena Jankovic. Desigur, foarte mult a ajutat-o şi frumuseţea care a făcut-o perfectă pentru imaginea competiţiilor.
Specialiştii Eurosport văd multe arme în jocul Soranei, întâmplător sau nu cele necesare succesului fiind exact cele de care dispune jucătoarea româncă. Cu un joc curat, Cîrstea riscă foarte puţin în timpul unui meci, deşi nu se sfieşte să lovească letal din toate zonele terenului. În general, alege bine atunci când trebuie şi are succes cu o strategie puţin spectaculoasă, dar foarte eficientă. Cea cu care se câştigă turneele.
Totuşi, sursa citată nu o declară deja pe Cîrstea următoarea câştigătoare de la US Open. Jucătoarea noastră are două mari defecte pe care trebuie să le depăşească, strâns legate unul de celălalt. Febleţea fizică şi cea psihică, apărută tocmai din cauza neîncrederii în propria forţă. Sorana este, în ciuda înălţimii potrivite pentru performanţă, o fată destul de firavă, lucru care o dezavantajează clar în meciuri precum cel cu Samantha Stosur, o forţă a naturii. Mai rău, ce va face Cîrstea când o va întâlni pe Serena Williams, lucru inevitabil dacă va deveni o prezenţă constantă în fazele superioare ale turneelor de Mare Şlem. Conştientă de acest dezavantaj, Cîrstea are acum un complex legat de jucătoarele puternice, potrivit sursei citate.
Dacă va reuşi să depăşească acestă problemă, care ar putea fi doar o consecinţă a vârstei sale încă fragede, Sorana Cîrstea poate deveni una dintre cele mai titrate jucătoare. Ar fi o realizare extraordinară pentru tânăra care vorbeşte deja trei limbi străine, engleză, franceză şi spaniolă, citeşte de plăcere şi creşte papagali.
Antena3.ro