Antena 3 CNN Sport Tatuajele cu inelele olimpice nu vor mai fi interzise la Jocurile Paralimpice 2024. Anunțul IPC

Tatuajele cu inelele olimpice nu vor mai fi interzise la Jocurile Paralimpice 2024. Anunțul IPC

tatuaj cu jocurile olimpice
Sportivii care au tatuaje vizibile cu inelele olimpice vor putea să concureze la Jocurile Paralimpice din 2024 fără să le ascundă. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    24 Aug 2024   •   23:54

Sportivii care au tatuaje vizibile cu inelele olimpice vor putea să concureze la Jocurile Paralimpice din 2024 fără să le ascundă, a anunțat un reprezentant al Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), potrivit New York Times.

Ani de zile, paralimpicii cu tatuaje cu inelele olimpice au jucat un joc periculos: trebuiau să-și acopere complet tatuajele în competiție sau riscau să se confrunte cu sancțiuni din partea Comitetului Paralimpic Internațional, care includeau descalificarea. Dar înaintea Jocurilor Paralimpice din 2024, care încep săptămâna viitoare la Paris, IPC a renunțat brusc la regulă, fără explicații.

„Sportivii cu astfel de tatuaje nu trebuie să le ascundă”

„Sportivii cu astfel de tatuaje nu trebuie să le ascundă”, a confirmat Craig Spence, şeful departamentului de branding şi comunicare al Comitetului Internaţional Paralimpic (IPC), într-un e-mail trimis mai multor instituţii media vineri.

Spence a refuzat să ofere o explicație pentru schimbarea politicii.

Această declaraţie marchează un punct de cotitură în istoria recentă a Jocurilor. Începând cu Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, IPC a interzis cu stricteţe sportivilor săi să se prezinte cu inelele olimpice tatuate pe corp, deoarece acestea reprezintă un simbol al Jocurilor organizate de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Nerespectarea acestei reguli putea avea consecinţe grave, inclusiv posibila descalificare.

În mai 2016, pe baza acestei reguli, britanicul Josef Craig a fost exclus din finala probei de 100 m a Campionatelor europene de înot pentru persoane cu handicap desfăşurate în Funchal, Portugalia, deşi se calificase cu o zi înainte. Un purtător de cuvânt al IPC a declarat atunci că sancțiunea a fost dată din necesitatea de a proteja marca Jocurilor Paralimpice (cunoscutul logo Agitos), care este diferită de cea a Jocurilor Olimpice.

În ciuda asocierilor, IPC și CIO sunt organizații distincte, cu regulamente diferite și, cel mai important, logo-uri diferite.

Jocurile Paralimpice nu au nicio legătură cu inelele olimpice

Contrar, poate, credinței populare, Jocurile Paralimpice nu au nicio legătură cu inelele olimpice. 

După cum a explicat un purtător de cuvânt al IPC pentru NBC Sports în 2016: „Afișarea inelelor olimpice derutează publicul și afectează înțelegerea mărcii paralimpice, care este diferită de cea olimpică”.

Dar pentru mulți paralimpici, inelele olimpice nu sunt o reclamă, ci un simbol al muncii lor.

Jocurile Paralimpice, cel mai mare eveniment sportiv global pentru sportivii cu dizabilități, se vor desfășura între 28 august și 8 septembrie la Paris. 

×
Citește mai multe din Sport
» Vezi toate știrile din Sport
Cele mai noi știri
Parteneri
x close