Antena 3 CNN Sport Un sistem AI va înlocui toți cei 300 de arbitri de linie la Wimbledon 2025

Un sistem AI va înlocui toți cei 300 de arbitri de linie la Wimbledon 2025

racheta si minge pe un teren de tenis
Tehnologie AI la Wimbledon :12 camere vor fi amplasate strategic pe fiecare teren în 2025. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    09 Oct 2024   •   23:27

Inteligența artificială va prelua apelurile de linie, punând capăt erei arbitrilor umani după 147 de ani. Astfel, AI va înlocui toți cei 300 de arbitri de linie la Campionatul de la Wimbledon 2025, a anunțat, miercuri, All England Lawn Tennis Club (AELTC), scrie Interesting Engineering. 

AELTC a declarat că tehnologia sa de arbitraj—Apeluri Electronice de Linie în Direct (Live ELC)—va fi implementată pe toate terenurile competiției și ale calificărilor, acoperind apelurile de „out” și „fault” (greșeală), care anterior erau făcute de arbitrii de linie umani.

Aceste schimbări vor marca și prima introducere a tehnologiei ELC la competițiile de calificare de la Wimbledon.

Apeluri de linie 100% automate: Wimbledon 225 introduce tehnologia AI”

Decizia de a adopta tehnologia Live ELC a fost luată după testări extinse în timpul Campionatului din acest an, care au fost finalizate cu succes.

Această tehnologie se bazează pe sistemele existente de urmărire a mingii și apeluri de linie, folosite de ani de zile.

„Decizia de a introduce Apeluri Electronice de Linie în Direct la Campionat a fost luată în urma unei perioade semnificative de considerare și consultare”, a comentat Sally Bolton, directorul executiv al All England Club.

„După ce am revizuit rezultatele testelor efectuate în timpul Campionatului din acest an, considerăm că tehnologia este suficient de robustă și că acum este momentul potrivit pentru a face acest pas important în căutarea unei precizii maxime în arbitrajul nostru. Pentru jucători, va oferi aceleași condiții pe care le-au avut în alte turnee”, a adăugat Sally.

„Luăm foarte în serios responsabilitatea noastră de a echilibra tradiția și inovația la Wimbledon. Arbitrii de linie au jucat un rol central în structura de arbitraj de la Campionat timp de multe decenii și recunoaștem contribuția lor valoroasă, mulțumindu-le pentru angajamentul și serviciul lor”, a mai spus Sally.

Tehnologie AI. 12 camere vor fi  amplasate strategic pe fiecare teren

Sistemul care va fi implementat la Wimbledon pentru turneul din 2025 urmărește mișcarea mingii prin 12 camere amplasate strategic pe fiecare teren.

Există, de asemenea, microfoane pe teren pentru a asculta sunetul mingii, iar un computer interpretează în timp real locația acesteia.

Similar cu Asistentul Video pentru Arbitraj (VAR) din fotbal, un operator video supraveghează tehnologia dintr-o cameră externă și comunică cu arbitrul principal de pe teren.

Sistemul ELC este cunoscut și sub numele de Hawk-Eye Live. Anul viitor, această tehnologie AI va înlocui toți cei 300 de arbitri de linie.

Cu toate acestea, nu este prima dată când Wimbledon adoptă inteligența artificială.

În 2023, turneul și-a revoluționat acoperirea media, introducând comentarii și analize generate de inteligența artificială.

Sistemul Player Power Index analizează performanța jucătorilor

All England Club a colaborat cu gigantul tehnologic IBM pentru a oferi fanilor o experiență unică și imersivă, cu comentarii audio generate de inteligența artificială și subtitrări în videoclipurile online.

IBM, pionier în realizarea de clipuri video bazate pe AI, premiate cu un premiu Emmy, și-a instruit platforma de vârf Watson AI în terminologia specifică tenisului.

Această colaborare se bazează pe utilizarea existentă a tehnologiei AI de către All England Club, care include și caracteristici precum Player Power Index, un sistem care analizează performanța jucătorilor.

Una dintre atracțiile acoperirii cu ajutorul AI este analiza tragerilor la sorți pentru meciurile de simplu.

Analiza AI a tragerii la sorți realizată de IBM examinează meciurile imediat după anunțarea lor și oferă perspective asupra parcursului posibil al unui jucător până în finală, dezvăluind anomalii și potențiale surprize care nu ar fi evidente doar din clasamentele jucătorilor.

×
Citește mai multe din Sport
» Vezi toate știrile din Sport
Cele mai noi știri
Parteneri
x close