Antena 3 CNN Sport Șahistul Kirill Șevcenko, care joacă pentru România, a fost exclus de la un turneu spaniol după ce ar fi trișat. CNN a relatat povestea

Șahistul Kirill Șevcenko, care joacă pentru România, a fost exclus de la un turneu spaniol după ce ar fi trișat. CNN a relatat povestea

jucator sah Kirill Shevchenko romania
Marele maestru de șah Kirill Șevcenko, ucrainean de origine, reprezintă România la competiții. Sursa foto: Facebook/ Federația Română de Șah
de Mia Lungu    |    16 Oct 2024   •   17:00

Marele maestru de șah Kirill Șevcenko, ucrainean de origine, care reprezintă România la competiții, a fost exclus de la un turneu spaniol pe echipe după ce a fost acuzat că a folosit un telefon mobil în timpul jocului, au anunțat, luni, organizatorii.

Kirill Șevcenko, aflat în prezent pe locul 69 în clasamentul mondial al șahului, concura la Campionatul Spaniei pe echipe din enclava spaniolă Melilla când a avut loc presupusul caz de trișare.

Ulterior, remizele sale din primele două runde ale competiției pentru echipa Silla - Integrant Col-lectius au fost transformate în înfrângeri, potrivit CNN.

FEDA: „Acest comportament individual nu are nimic de-a face cu performanța impecabilă a Clubului său și a restului membrilor echipei sale”

Într-o declarație, Federația spaniolă de șah (FEDA) a identificat motivul expulzării lui Șevcenko ca fiind „utilizarea dispozitivelor mobile în timpul disputării meciurilor sale”.

Federația a adăugat: „FEDA își menține angajamentul ferm împotriva trișării în șah, acționând în modul cel mai ferm posibil în orice caz care este detectat. Regretăm profund că aceste evenimente au avut loc ... De asemenea, dorim să afirmăm că, în orice caz, acest comportament individual nu are nimic de-a face cu performanța impecabilă a Clubului său și a restului membrilor echipei sale.”

sah

Problemele au apărut după ce o investigaţie a fost declanşată de Vallejo, care s-a plâns arbitrului că adversarul său din runda a doua, Șevcenko a petrecut prea mult timp departe de masă. Arbitrul a ridicat problema cu Șevcenko, care a spus că are o problemă şi că trebuie să meargă la toaletă. Arbitrul i-a subliniat jucătorului că trebuie să ceară permisiunea de a merge la toaletă, situată în afara sălii de joc.

Vizitele au continuat, iar arbitrul i-a cerut unui membru al comitetului de organizare să investigheze. Acesta l-a pe Şevcenko intrând într-o cabină individuală şi a găsit acolo un telefon mobil nou cu o notă scrisă de mână, în limba spaniolă, care s-ar traduce astfel: „Nu atingeţi! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul să poată răspunde noaptea!”.

Ce sancțiuni a decis arbitrul în cazul lui Kirill Șevcenko

Arbitrul-şef Oscar Bruno de Prado Rodriguez şi-a rezumat decizia:

„Având convingerea fermă şi în lumina dovezilor adunate pe parcursul investigaţiei că acest jucător a făcut uz de telefonul mobil în timpul jocului, pe lângă faptul că a ignorat solicitările mele de a mă anunţa când a părăsit camera, încălcând regulile FIDE, decid să impun următoarea sancţiune:

Pierderea celor două partide jucate, în runda 1 împotriva lui Amin Bassem şi în runda 2 împotriva lui Francisco Vallejo Pons în baza articolului 12.8 care interzice utilizarea dispozitivelor mobile. Cei doi adversari din rundele 1 şi 2 îşi câştigă meciurile. 

Expulzarea lui Kirill Șevcenko din competiţie, deoarece este considerată o încălcare foarte gravă în temeiul articolului 1[2].9.9.

Un raport complet, cu toate dovezile, va fi înaintat Comitetului Tehnic de Arbitri FEDA şi Comitetului de Etică FIDE”, a precizat arbitrul.

Federaţia Română de Şah a reacţionat la acuzaţii

„Federaţia Română de Şah a luat la cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc lui Kirill Shevchenko, care joacă sub steagul României, la cea mai recentă ediţie a Campionatului de Şah al Spaniei pe echipe. Am dovedit de-a lungul timpului că tratăm cu maximă seriozitate toate regulile anti-cheating şi o vom face în continuare. 

Am avut, avem şi vom avea zero toleranţă pentru încălcarea regulilor de fair-play! Astfel de acuzaţii grave trebuie obligatoriu însă susţinute de dovezi solide, iar până acum au apărut public doar probe circumstanţiale. Aşteptăm detaliile cazului şi vom studia cu atenţie dovezile care îl însoţesc. 

Momentan, avem doar informaţii din presă şi presupuşi martori, dar nicio comunicare oficială. Până atunci suntem de partea şahistului nostru, care neagă acuzaţiile ce îi sunt aduse. Îl vom sprijini aşa cum o facem cu toţi şahiştii noştri, în limitele regulamentelor în vigoare.  Dacă vor apărea informaţii suplimentare, vom decide în cadrul Federaţiei ce este de făcut în continuare”, a menţionat Federația Română de Şah.

Șevcenko a concurat anterior pentru Ucraina înainte de a trece la România. Și-a câștigat titlul de mare maestru în 2017 și a atins cea mai bună clasare a carierei, nr. 39 în lume anul trecut.

×
Subiecte în articol: sah competiții sportive
Parteneri
x close