Capsula Soyuz cu însemnele olimpice a aterizat, conform programului, la ora 4.49 în Kazakstan, având la bord preţioasa torţă. Ea a fost escortată de trei astronauţi care şi-au încheiat misiunea pe Staţia Spaţială Internaţională.
Torţa olimpică a rămas aproape trei zile la bordul Staţiei şi a fost purtată, pentru prima dată, în spaţiu de doi astronauţi.
Ca măsură de precauţie, torţa a rămas stinsă în acest timp, mai ales că flacăra era oricum imposibilă în lipsa oxigenului
Reveniţi dintr-o misiune de 166 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), rusul Fiodor Iurcihin, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg au revenit pe Pãmânt aşa cum era prevăzut, la ora 02.49 GMT (04.49 ora României), cu torţa olimpică, scoasă în spaţiu, pentru prima dată în istorie.
Ei au aterizat într-o capsulã Soyuz suspendată de o paraşută albă mare în regiunea Djezkazgan, în stepele Kazahstanului, pe o vreme favorabilă dar rece, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
Torţa, care a rămas stinsă în cele patru zile petrecute în spaţiu, a fost păstrată într-un etui pe care un angajat al Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) s-a grăbit să îl deschidă: "Iată torţa!", a declarat el în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat.
Acesta a predat-o apoi comandantului Soyouz, cosmonautul rus Fiodor Iurcihin, tocmai ieşit din capsula spaţială într-un sediu special şi acoperit imediat cu o pătură albastră pentru a-l proteja de frig.
Câteva minute mai târziu, ceilalţi doi astronauţi, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg, au fost scoşi, la rândul lor, din Soyuz de echipele de la sol, sosite la bordul mai multor elicoptere.
Cei trei astronauţi au fost aşezaţi unul lângã altul în faţa unui drapel rus şi a unuia al Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie 2014.
Torţa olimpică a fost dusă în spaţiu la bordul unei navete şi înaintea Jocurilor Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney, în 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.
În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.