„Nu mai suntem convinşi că ciclismul profesionist poate fi un sport corect şi curat. Nu suntem siguri că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat”, a declarat Bert Bruggink, membru în conducerea băncii, citat de AFP.
Oficialii Rabobank sunt de părere că o astfel de decizie era „inevitabilă”, după ce raportul USADA publicat săptămâna trecută a dezvăluit faptul că Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Turului Franţei, se afla în centrul celui mai mare program de dopaj din istoria sportului.
„Este un pas dificil nu doar pentru Rabobank, ci şi pentru iubitorii ciclismului şi pentru rutierii care nu au nicio vină în această poveste”, a mai precizat Bruggink.
Rabobank, prezentă în competiţiile profesionite de 17 ani, va continua totuşi să sponsorizeze ciclismul amator şi va oferi mai multe amănunte în cadrul unei conferinţe de presă.
În trecut, Rabobank a fost de asemenea implicată în scandaluri de dopaj. Danezul Michael Rasmussen, fost lider al echipei, a fost exclus din Turul Franţei, după ce a fost depistat pozitiv, iar în luna mai, cotidianul De Volkskrant a scris că dopajul a fost tolerat la echipa olandeză din 1996 până în 2007.
Ziarul şi-a bazat ancheta pe zeci de mărturii ale unor foşti ciclişti, medici şi alţi angajaţi ai Rabobank şi a ajuns la concluzia că, în unele cazuri, dopajul era „organizat chiar de stafful medical".