Acesta va antrena pentru câteva zile o echipă de baschet, care se pregăteşte pentru u meci demonstrativ, programat pentru 8 ianuarie, de ziua dictatorului Kim Jong Un. Adversari ar urma să fie foste glorii ale baschetului american, însă numele lor nu au fost făcute publice.
Rodman şi Kim sunt "prieteni" iar liderul nord-coreean, în ciuda istoriei ţării în încălcarea drepturilor omului, este "un tip de treabă", aşa cum a afirmat excentricul american.
Rodman este la a treia vizită în Coreea de Nord şi la un moment dat a vrut să se implice în ajutorarea unui american de origine coreeană, care este deţinut în statul comunist. Apoi, s-a răzgândit şi a spus că e treaba politicienilor, nu a sa.
În acest context, Washington Post a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Rodman, semnată de Shin Dong-hyuk, singurul prizonier născut într-un lagăr nord-coreean, care a reuşit să evadeze şi să fugă din ţară.
Shin descrie, pe scurt, experienţa sa în ţara de origine, încercând să-i prezinte lui Rodman adevărata faţă a ţării pe care o vizitează.
"Poţi vedea poze ale lagărului 14 (locul unde Shin s-a născut - n.r.) pe smartphone-ul tau. Chiar acum oamenii mor de foame acolo. Alţii sunt bătuţi, iar în curând cineva va fi executat public, ca o lecţie pentru ceilalţi" scrie Shin.
"Domnule Rodman, n-aş putea îndrăzni să vă spun să nu mai mergeţi în Coreea de Nord. Este dreptul dumneavoastră să mergeţi unde vreţi şi să spuneţi ce vreţi. Este dreptul dumneavoastră să beţi vinuri scumpe şi să vă distraţi la petreceri luxoase, aşa cum aţi spus că aţi facut-o la precedentele vizite în Pyongyang. Dar, în timp ce vă distraţi cu dictatorul, poate îl întrebaţi despre ce au făcut şi ce fac el şi familia sa. Patru din cinci nord-coreeni sunt flămânzi, iar femeile care încearcă să fugă în căutare de mâncare sunt vândute în sclavie în China şi mai departe" mai scrie Shin.
Fostul prizonier, acum martorul principal al unei comisii care anchetează abuzurile şi ororile din Coreea de Nord, spune că principalul scop al scrisorii este ca "Kim Jong Un să audă strigătele poporului său. Nicio dictatură nu ţine la nesfârşit. Libertatea va veni, cândva, în Coreea de Nord. Dorinţa mea este ca atunci şi dumneavoastră (Rodman - n.r.) să fi avut un rol în asta. Închei această scrisoare cu speranţa că puteţi folosi prietenia cu dictatorul pentru a fi un prieten pentru poporul nord-coreean".
Aşa şi-a încheiat pledoaria un bărbat de 31 de ani, care poartă pe corp şi în suflet cicatricile torturilor pe care a trebuit să le îndure şi care acum militează pentru oprirea acestora. Comunitatea internaţională, deşi pare să se fi pus în mişcare, deocamdată este doar vocală.